Auto leasen

Soorten lease

Je hoort het woord ‘lease’ tegenwoordig elke dag een paar keer. De meeste mensen weten dat het met auto’s te maken heeft en wellicht zelfs een auto van de zaak. Maar veel meer weten ze niet en dat is jammer. Want er bestaan meerdere soorten lease, waardoor veel meer mensen gebruik zouden kunnen maken van een leaseauto.

Allereerst, wat is autolease?

Bij autolease stelt een leasemaatschappij een auto aan je beschikbaar voor een bepaald termijn tegen een bepaald maandelijks bedrag. Dit lijkt op huren. Als je voor een korte periode een auto nodig hebt, dan kun je deze het beste huren. Heb je een auto al snel een maand nodig, dan kun je kiezen voor shortlease. En heb je de auto wel een paar jaar nodig, dan kun je het beste de auto leasen.

Lease versus shortlease

Het belangrijkste verschil is de leasetermijn. Shortlease kan al vanaf 2 maanden, normale lease kan vaak pas vanaf 1 jaar. Vanwege de korte contracten hebben shortlease contracten meestal ook een opzegtermijn van maar 1 week.

Shortlease heeft een aantal voordelen ten opzichte van lease.

 • Geen financiële risico’s dankzij korte contracten en korte opzegtermijnen
 • Voordelig voor werkgevers van seizoensarbeiders en tijdelijke werknemers
 • Steeds nieuwe auto’s uitproberen
 • Ideaal voor ZZP’ers en startende ondernemers
 • Biedt de mogelijkheid van een flexibel wagenpark

Zakelijk versus privé lease

Je kunt een auto leasen via je werkgever, wat zakelijke lease heet. En je kunt een auto zelf leasen. Dit heet private lease. Het verschil tussen de twee is vooral fiscaal-technisch.

Zakelijke lease
Bij zakelijke lease krijg je een auto van de zaak. De auto is voornamelijk bedoeld voor zakelijke ritten. Gebruik je de auto voor meer dan 500 kilometer aan privéritten, dan moet je daar belasting over betalen, omdat de Belastingdienst de auto dan als inkomen ziet. Bij zakelijke lease kan je de auto vaak bestellen bij elke merkdealer, zolang het maar binnen het budget valt die door je werkgever is vastgesteld. Je krijgt meestal een tankpas bij een zakelijke leaseauto, waardoor je niet zelf voor de brandstof hoeft te betalen.

Private lease
Private Lease werkt geheel anders. Je least voor een vast bedrag per maand een auto een auto van je eigen geld. Je hebt zelf rechtstreeks contact met de leasemaatschappij, je werkgever staat hier niet tussen. Bij de RDW wordt de auto op jouw naam gezet. De overheid en Belastingdienst zien het als jouw auto en niet als een deel van je inkomen, waardoor je wegenbelasting betaalt. Je betaalt geen extra inkomstenbelasting zoals bij zakelijke lease. Je krijgt geen tankpas bij een private leaseauto, je moet de brandstof zelf betalen. Omdat je werkgever niets met je private leaseauto te maken heeft, hoef je je ook niet te houden aan het budget die een ander voor je vaststelt. Je moet de auto wel kunnen betalen, dus bekijk eerst goed hoeveel je kunt betalen aan een leaseauto en ga dan uitzoeken welke auto en welke leasemaatschappij het beste bij je past. Heb je daarom geen functie die je recht geeft op een leaseauto? Lease er dan zelf gewoon een met private lease.

Financial vs (full-)operational lease

In het leasecontract worden de afspraken opgenomen over de lease. Zo staat er bijvoorbeeld met welke accessoires deze is geleverd, de leaseperiode, de kilometerstand, het termijnbedrag, de meerkilometerprijs en de hoogte van het eigen risico bij schade. Ook staat in dit contract welke vorm de leaseovereenkomst heeft. De mogelijkheden zijn:

Financial lease
Dit is een soort kredietverlening. De auto staat op de naam van de ondernemer of werkgever. De leasemaatschappij betaalt maandelijks vooraf de kosten voor het autogebruik als lening. Aan het eind van de maand betaalt de leasenemer dit bedrag met rente terug.. Bij financiële lease zit meestal geen service in het contract. De leasenemer zorgt zelf voor het onderhoud, verzekering en de belastingen.

Operational lease
Bij operationele lease blijft de auto in bezit van de leasemaatschappij. De auto staat dus niet op de balans van de werkgever en die houdt daarmee werkkapitaal vrij. Operational lease kan op twee manieren: Open en gesloten calculatie.

 • Gesloten calculatie
  Bij deze vorm spreek je vooraf een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij. De werkgever loopt hierbij geen enkel risico. Aan het eind van het leasecontract wordt een nacalculatie gemaakt op basis van hoeveel kilometers de auto werkelijk gereden heeft en de schatting waarop het contract is gebaseerd.
 • Open calculatie
  Bij open calculatie krijgt de werkgever inzicht in de calculatie van de leasemaatschappij. Hierdoor deelt de werkgever in het risico van de maatschappij. Als er aan het eind van het contract budget over is, dan wordt dit met de werkgevr verrekend. Op die manier is de werkgever of ondernemer betrokken zijn bij de omgang met het wagenpark. Vooral organisaties met grotere wagenparken maken hier gebruik.

Full-operational lease
Het alternatief voor operational lease is full-operational lease. In deze variant neemt de leasemaatschappij alle autokosten op zich, behalve brandstof, verzekeringspremie en autobelastingen.

In de praktijk blijkt dat leasemaatschappijen meestal samen met hun klanten uitzoeken welke diensten in het maandbedrag worden opgenomen en welke niet. De meeste bedrijven hebben echter een voorkeur voor “rijden voor een vast bedrag per maand”. Die optie past het beste in operationele lease met gesloten calculatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *