Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Auto’

Elektrische bedrijfswagen

September 2nd, 2019 No comments

Overstappen op een elektrisch wagenpark: nu, straks of nooit?

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. In Nederland worden steeds meer elektrische auto’s verkocht en verliest zelfs de hybride terrein, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Maar hoe zit dit voor de gemiddelde ondernemer? Is het nu tijd om over te schakelen naar een elektrisch wagenpark, wacht je nog even of ga je nooit aan de elektrische bedrijfsauto?

Nu een elektrisch wagenpark: ja of nee?

De aanschaf van een elektrische auto is duurder dan een auto met brandstofmotor. Het laden is nog lang niet optimaal en het bereik van de gemiddelde EV is niet sterk genoeg om heel Nederland door te rijden. Het is een kwestie van geduld, want op elk gebied worden dagelijks vorderingen gemeld. Nu overstappen lijkt daarmee vooral aantrekkelijk voor de ondernemer die op dit moment het wagenpark moet vervangen of uit gaat breiden.

Straks overstappen naar elektrisch: ja of nee?

Moet het wagenpark binnen nu en drie jaar vervangen worden? Dan is elektrisch de beste keuze. De overheid gaat een rem plaatsen op de verkoop van benzine- en dieselauto’s. Belastingtechnisch wordt het bijzonder onaantrekkelijk gemaakt, waar elektrisch rijden bevoordeeld wordt. Ook is de verwachting dat het aantal laadpalen sterk toe zal nemen, net als het bereik van de elektrische auto. Wil je geen nieuwe bedrijfsauto’s, dan is straks helemaal een goede optie. Binnen nu en een jaar lopen veel van de leasecontracten af en komen volledig dealer onderhouden auto’s op de tweedehands markt.

Nooit naar de elektrische bedrijfswagen?

Nooit overstappen, is dat een optie? Nou, eigenlijk niet, tenzij de waterstofauto een vlucht gaat nemen en je hiervoor kiest. Doorrijden op fossiele brandstoffen wordt belastingtechnisch onaantrekkelijk en de kans is aanzienlijk dat je imagoverlies aan je broek krijgt zolang je met een uitlaat blijft rijden.

Categories: Transport Tags:

BMW 5 Serie

September 2nd, 2019 No comments

De BMW 5 serie is een van de meest toonaangevende series van BMW. De eerste versie van de BMW 5 serie werd al uitgebracht in 1972, en sindsdien zijn er vele nieuwe generaties uitgebracht, deze hebben de serie flink verbeterd. De auto staat bekend als een robuust en hoogwaardig model.

Acht generaties BMW 5 serie

Sinds de 1e generatie van de BMW 5 serie, die uitgebracht werd in 1972, is er enorm veel veranderd aan de auto’s. Er is op dit moment geen persoon meer die graag zou worden gezien met de E12, de auto van de 1e generatie. Tussen de E12 en de BMW 5 serie G30 (de huidige generatie) zijn er nog weinig overeenkomsten waarneembaar. Toch is het logo en het bedrijf achter de auto’s hetzelfde gebleven. In totaal zijn er 8 generaties in de BMW 5 serie uitgebracht, en de verwachting is dat er nog vele generaties zullen volgen.

Originele banden en velgen

Een belangrijk onderdeel van auto’s zijn de banden; zij vormen immers het enige contact met het wegdek. Over de afgelopen decennia wordt er steeds meer aan gewerkt dat de banden goed zijn afgestemd op de rest van de auto. Daarbij komt de vraag op, of het belangrijk is dat gebruik wordt gemaakt van originele banden voor een auto. In het geval van een BMW dus originele BMW 5 serie banden. Veel consumenten vragen waarom goedkopere replica’s niet een betere keus zijn.

Ten eerste is de veiligheidsmarge met de originele banden hoger. Originele banden zijn veel beter afgestemd op de werking van de remmen, waardoor de mate van veiligheid hoger is. Hetzelfde geldt voor het rijcomfort; bij replica’s is er een risico op minder comfort door het eerder genoemde verschil in aansluiting. Ook qua uiterlijk zijn banden van dezelfde autofabrikant authentieker. Het is namelijk zo dat het onmogelijk is voor fabrikanten van replica’s om de mal identiek na te maken.

Ook voor de velgen zijn er verschillen in kwaliteit en uiterlijk tussen de originele versie en alternatieve modellen. De originele velgen beschikken over een hoge kwaliteit lakafwerking met een hogere lakdikte. Dit zorgt er voor dat de velgen zo goed mogelijk bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden, en dan in het bijzonder tegen koude weersomstandigheden. Bij alternatieve velgen kunnen er sneller beschadigingen optreden als gevolg van een mindere kwaliteit. Daarnaast is de restwaarde hoger bij originele merk velgen. Op lange termijn lijkt het daarom zeker te overwegen om voor de originele velgen te kiezen.

Zomer- of winterbanden?

Voor alle auto’s zijn tegenwoordig zomer- en winterbanden beschikbaar. Uiteraard wordt er aangeraden dat je in de winter over stapt naar winterbanden, om het rijcomfort optimaal te behouden en gevaarlijke situaties te voorkomen. De remweg van zomerbanden is namelijk vele malen lager bij koude weersomstandigheden, en ook is het een feit dat winterbanden slecht functioneren bij hoge temperaturen, waardoor het verstandig is om per seizoen over te stappen.

Categories: Auto Tags:

Velgen

July 20th, 2019 No comments

Past elke velg onder mijn auto?

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe velgen voor je auto, is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Uiteraard zijn er de keuze voor de kleur van de velgen (RVS en zwart zijn het meest gebruikelijk, maar ook kleuren zijn mogelijk), materiaal (staal of lichtmetaal) en hoeveel spaken.

Maar ook de technische kant van het verhaal telt mee wanneer je een velg aan het uitkiezen bent. Want namelijk niet elke velg past elke auto. En dat luistert nog best nauw. Op site zoals https://www.wheelpoint.nl kan je daarom je kenteken opgeven, zodat alleen de velgen worden getoond die passen. Wel zo makkelijk! Wil je toch weten waar alle technische specificaties voor staan? Lees dan verder.

Inchmaat

Vaak kiezen mensen voor grotere velgenmaten, omdat dat een stoerder uiterlijk geeft. Een iets grotere maat kiezen is vaak geen probleem, maar problemen kunnen ontstaan wanneer er veel grotere velgen worden gekozen. Het wiel kan niet meer passen of ergens langs schuren en er kan een kilometertellersafwijking ontstaan.

Steekmaat

De steekmaat is een duidelijke en goed zichtbare technische specificatie. Een velg die bevestigd moet worden met 4 bouten, gaat niet passen als je huidige velg 5 bouten heeft. En ook de diameter van de cirkel die de bouten vormen moet de juiste maat zijn. Een steekmaat wordt aangegeven in aantal bouten en afstand, bijvoorbeeld: 5×120

Et waarde

Een ET-waarde geeft aan hoever de velg naar binnen of buiten valt, in andere woorden de bolling van de velg.

Breedte

Als laatste is de breedte van de velg nog belangrijk. Een brede velg past simpelweg niet in iedere auto. Gelukkig hebben de meeste fabrikanten een nieuwe velg in alle technische vereisten.

Meer weten over banden? Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.anwb.nl/auto/banden.

Gevonden op:

Categories: Auto Tags:

Zomerbanden opslaan

July 5th, 2019 No comments

Hoe houd je je zomerbanden in goede conditie?

Met zomerbanden ben je voorbereid op de weg-omstandigheden in het voorjaar en de zomer. Goede zomerbanden zijn niet goedkoop. Het is dus belangrijk om ze in topconditie te houden zodat ze lang mee gaan. Hoe kun je dat het beste doen?

Juiste banden

Allereerst zorg je natuurlijk dat de juiste banden onder je auto zijn gemonteerd. Dat betekent: banden laten monteren met de juiste load-index en snelheidsindex. Zo voorkom je te hoge slijtage en overbelasting van de banden. Kijk bij de montage ook altijd naar de DOT-codering op de band, die de productiedatum weergeeft. Het klinkt zo logisch en simpel, maar veel consumenten vergeten toch dit gedetailleerd te checken. Als je een oude band monteert, dan kan deze een kortere levensduur hebben.

Bandenspanning

Om de slijtage aan het zomerbandenprofiel tot een minimum te beperken, moet je ook zorgen dat de bandenspanning altijd goed is. De juiste bandenspanning vind je in het instructieboekje van je auto of op een sticker bij de bestuurdersstoel of de tankdop. Controleer elke maand de bandenspanning en pomp je banden op als dat nodig is. Zo gaan ze langer mee.

Sla je zomerbanden op de juiste manier op

Als het weer tijd wordt voor winterbanden, dan verdwijnen de zomerbanden naar de opslag. De manier van opslaan heeft veel invloed op de levensduur van de band. Hoe kan je je banden goed opslaan? Verpak je autobanden altijd in een speciale hoes om te voorkomen dat het rubber uitdroogt. Verder is het aan te raden om je banden binnen en bij een constante temperatuur op te slaan. Sterke temperatuurwisselingen zorgen dat er eerder scheurtjes in het rubber ontstaan, waardoor de band harder slijt.

Categories: Auto Tags:

Files

December 6th, 2018 No comments

Meer filedruk in de toekomst – nog langer stilstaan?

Begin oktober 2018 kwam de ANWB met verontrustende cijfers. De filezwaarte was met 13% toegenomen in het derde kwartaal. Eerder in 2018 werden stijgingen van de filezwaarte gemeten van 25% (kwartaal 1) en 20% (kwartaal 2). Experts voorspellen dat het alleen maar erger zal worden de komende tijd. Met de herfstdagen en de naderende winter wordt het risico op file namelijk vele malen groter, net als het risico op ongelukken.

Meer files met donkere dagen en gladheid

Hoe meer mensen in het donker rijden tijdens de spits, hoe groter het risico op ongelukken is. Daarnaast is de toenemende gladheid uiteraard ook een boosdoener. Vooral op de A27, A15, A58 en A4 gaat het vaak mis: hier staan de meeste files in Nederland.
Minder files in de toekomst

De huidige ontwikkelingen verkleinen het risico op files in de toekomst. Denk aan de toename van thuis werken en autorijders die beschikken over steeds betere en actuelere verkeersinformatie waardoor zij files kunnen vermijden. Bij het laatste kan gedacht worden aan het gebruik van live data over drukte op knooppunten. Ook head-up displays en zelfrijdende auto’s worden in dit opzicht meer dan eens genoemd. Wie op dit moment echter al een verschil wil maken, die doet er goed aan om eens te kijken naar de tips van de ANWB om files te vermijden. Maar ook andere zaken zijn belangrijk. Zoals het gebruik van een goede navigator, en ook een goede auto met kwalitatieve winterbanden. Die verkleinen het risico op ongelukken namelijk ook aanzienlijk.

Gevonden op:

Categories: Verkeer Tags:

Autonome auto’s

September 3rd, 2018 No comments

Autonome auto’s zijn auto’s die helemaal of gedeeltelijk zelf kunnen rijden. Hierbij zijn er verschillende niveaus: level 0 zijn de huidige auto’s en level 5 zijn volledig zelfrijdende auto’s. Slimme sensoren en camera’s zorgen dat de autonome auto kan “zien” wat er allemaal op de weg gebeurt. Speciale software zorgt dat de auto de informatie kan omzetten in handelingen zoals remmen of waarschuwingssignalen. De Rijksoverheid wil de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s versnellen.

Nederland zeer geschikt

Uit onderzoek blijkt dat Nederland zeer geschikt is voor de zelfrijdende auto. Onze wegen zijn makkelijk aan te passen, de politiek staat er positief tegenover en qua technologie heeft Nederland een goed klimaat. Ruim 62% van onze bevolking is positief over de autonome auto, hoewel er ook zorgen zijn om de veiligheid van (deels) zelfrijdende auto’s.

Veiligheid

Er zijn inmiddels ongelukken gebeurd met zelfrijdende auto’s. De technologie is nog vrij nieuw en meer testen zijn noodzakelijk. Door regels in te voeren kan de overheid zorgen voor betere veiligheid. De autofabrikanten moeten daarnaast zorgen voor betere cybersecurity omdat al gebleken is dat zelfrijdende auto’s vrij makkelijk gehackt kunnen worden.

De toekomst

Verwacht wordt dat er in 2020 zo’n 10 miljoen autonome auto’s zullen zijn. Toyota werkt al aan een multi-inzetbaar autonoom voertuig en semi-autonome auto’s (level 3) zijn inmiddels te koop in het luxe segment. Je kunt in Nederland autonome testauto’s op de weg tegenkomen. Hoe je ze herkent? Waarschijnlijk aan de koffiedrinkende passagiers!

Categories: Verkeer Tags:

Winterbanden nodig?

October 4th, 2017 No comments

winterbanden

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn banden gemaakt van een speciaal rubbermengsel wat zacht blijft bij lage temperaturen. De banden hebben een speciaal, diep profiel wat rijden in de sneeuw en op glad wegdek mogelijk maakt.

Wanneer moet je je zomerbanden voor winterbanden omwisselen?

Als de temperatuur beneden de 7 graden celcius zakt, dan is het aan te raden om winterbanden op je auto te laten monteren. Het rubber van zomerbanden wordt bij deze lage temperatuur harder waardoor het rijcomfort en de grip achteruit gaan. Het rubber van winterbanden is juist gemaakt om ook bij lage temperaturen op nat en koud wegdek grip en rijcomfort te bieden.

Vervang tijdig versleten winterbanden

Gewone autobanden moeten vervangen worden als de profieldiepte 1,6 mm of minder is. Voor winterbanden geldt dat niet. Voldoende profiel op je winterbanden is namelijk zeer belangrijk voor de grip in de sneeuw of op een glad wegdek. Daarom wordt geadviseerd om winterbanden te vervangen als de profieldiepte 4 mm of minder is.

Zijn winterbanden wettelijk verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet wettelijk verplicht. In andere Europese landen gelden andere regels. Zo zijn in Duitsland en Oostenrijk winterbanden verplicht gedurende een bepaalde periode van het jaar en tijdens winterse omstandigheden.

Categories: Auto Tags:

Autowaarde

August 7th, 2017 No comments

Alles weten over de verschillen autowaardes

Op zoek naar een nieuwe auto of wilt u juist van uw oude wagen af? Weten wat uw auto waard
is, vormt de basis in het onderhandelingsproces. Maar alle verschillende termen over de
autowaarde kunnen verwarrend zijn. Wat is het precies het verschil tussen de dagwaarde en de
verkoopwaarde en hoe beïnvloeden deze waarden uw bankrekening? Om het u gemakkelijk te
maken hebben we hieronder alle autowaarden op een rijtje gezet.

Dagwaarde

De dagwaarde van uw auto is de eerste waarde waarvan u op de hoogte moet zijn bij het
verkopen van uw auto. De dagwaarde geeft u de huidige waarde van het voertuig. Deze waarde
wordt gebaseerd op het merk, model, bouwjaar en het aantal kilometers. Aan de hand van
koerslijsten en deze gegevens wordt de dagwaarde berekend. Online tools, zoals de
waardebepaling van Wijkopenautos.nl berekenen
de dagwaarde voor u gemakkelijk online. De dagwaarde is exclusief de huidige staat van uw
wagen. Dus mocht uw auto beschadigd zijn dan valt de autowaarde vanzelfsprekend lager uit.

Verkoopwaarde

Zo komen we bij de verkoopwaarde aan. De verkoopwaarde van uw wagen is de dagwaarde
inclusief de staat van de wagen. Mocht uw voertuig een ingebouwd navigatiesysteem hebben
en in goede conditie zijn dan is de verkoopwaarde vanzelfsprekend hoger dan een wagen met
gebreken. Kortom, de verkoopwaarde is de prijs waarvoor de auto verkocht is.

Cataloguswaarde

De prijs waarvoor u een gloednieuwe wagen aanschaft noemt men de cataloguswaarde, simpel
gezegd: het bedrag dat u in de catalogus vindt. Officieel wordt deze term gebruikt om de
waarde van een voertuig aan te duiden op het moment dat kentekenbewijs 1 is afgegeven. De
catalogusprijs is inclusief BTW, BPM en eventuele accessoires.

Nieuwwaarde

De termen cataloguswaarde en nieuwwaarde zijn termen die vaak met elkaar worden verward.
De nieuwwaarde is het bedrag wat u nú, op dit moment, zou betalen voor een nieuwe
soortgelijke wagen. In tegenstelling tot de cataloguswaarde wordt er bij de nieuwwaarde
rekening gehouden met de huidige automarkt. Zo kan de nieuwwaarde lager uitvallen dan de
cataloguswaarde en duiden deze twee begrippen dus niet dezelfde autowaarde aan.

Restwaarde

Ongeluk gehad met uw auto? Niet alleen heeft dit invloed op uw verzekering maar ook op de
waarde van uw wagen. Wat uw auto na een ongeluk nog waard is, heet de restwaarde. Mocht
de schade van het ongeluk zodanig zijn dat de reparatiekosten hoger oplopen dan de
restwaarde? Dan betekent dat het niet economisch verantwoord is om uw auto nog te repareren
en kunt u de auto maar beter naar de sloop brengen.

Sloopwaarde

Wat uw auto nog bij de sloop opbrengt, is de sloopwaarde. De sloopwaarde word gebaseerd op
de waarde van de nog bruikbare onderdelen en de oud ijzer prijs. Wanneer is het voordelig om
uw auto naar de sloop te brengen? Als uw auto total loss is verklaard en niet meer de weg op
mag of als de reparatiekosten hoger uitvallen dan de restwaarde. Óf uw auto is een sloopauto
als het voertuig al zo oud is dat het niets meer oplevert in particuliere auto verkoop of verkoop
aan een dealer.

Inruilwaarde

In plaats van uw auto te verkopen aan een dealer kunt u de oude wagen ook inruilen voor een
nieuwe(re) auto. Wel zo makkelijk! Bij het inruilen wordt de waarde van uw auto verrekend met
het aankoopbedrag van de nieuwe wagen. Dit heet de inruilwaarde. Het gemak komt wel met
een prijs. De verkoopwaarde van een voertuig in de particuliere autoverkoop valt hoger uit dan
de inruilwaarde bij een dealer.

Wilt u een auto kopen, verkopen, inruilen of naar de sloop brengen? Bereken dan eerst de
dagwaarde van de auto. Dit kunt u online doen met behulp van handige online tools of u kunt
een afspraak maken bij een garage voor een professionele taxatie.

Categories: Auto Tags:

Zomerbanden

February 20th, 2017 1 comment

Zomerbanden voor grip en comfort

Het is binnenkort weer tijd om uw winterbanden of seizoensbanden te vervangen voor zomerbanden. Zorg in elk geval dat u ze in huis heeft, wanneer u ze wilt gebruiken. Heeft u uw bestaande autobanden gecheckt op profieldikte? Zijn uw banden versleten? Dan bent u echt toe aan een paar nieuwe zomerbanden, want dan heeft u weer het optimale contact met het wegdek. Zomerbanden zijn nodig, omdat alleen deze precies zijn afgestemd op een zomers wegdek!

Online bestellen

Zijn uw huidige banden nog prima of bent u op zoek naar nieuwe zomerbanden voor uw auto? Dan kunt u ze bij Banden-online-bestellen heel eenvoudig in huis halen. Zij hebben ruim 100.000 topmerk zomerbanden op voorraad. En als u de zomerbanden nu bestelt, kunt u ze morgen al om uw auto leggen. Kunt u dit niet zelf? Geen probleem, door heel Nederland kunt u terecht bij bekwame monteurs die dit snel en vakkundig voor u doen tegen een redelijke vergoeding. Soms zelfs al voor 8 euro per band! Zij hebben de laagste prijsgarantie en leveren banden van goede kwaliteit. Door zomerbanden te gebruiken blijven uw banden langer goed en kunt u komende zomer veilig op vakantie met of zonder uw gezin.

Veilig op vakantie

Gaat u met de auto op vakantie? Rijd dan veilig en met een goede grip op de weg! Zeker wanneer u kinderen in de auto heeft is de veiligheid van groot belang. Met nieuwe zomerbanden bent u goed voorbereid voor de reis. Laat ze monteren bij een gerenommeerd montagepunt. Wanneer uw voorkeur uit gaat naar een specifiek merk autobanden, dan kunt u ze ook heel eenvoudig online bestellen.

Waarom banden online bestellen?

U kunt bij diverse websites online zomerbanden bestellen. Er is vaak een keuze uit grote hoeveelheid op voorraad zijnde merkbanden. Zomerbanden bieden een beste grip op een warm en vochtig wegdek. Het zijn banden met een perfecte profielsamenstelling voor de zomer: laag profiel en smalle groeven op de autoband. Met een ruime voorraad aan zomerbanden van diverse bekende merken in een groot scala aan maten en profieldiktes, is het eenvoudig voor u om de juiste zomerbanden te vinden.

Categories: Verkeer Tags:

Auto leasen

January 4th, 2017 No comments

Soorten lease

Je hoort het woord ‘lease’ tegenwoordig elke dag een paar keer. De meeste mensen weten dat het met auto’s te maken heeft en wellicht zelfs een auto van de zaak. Maar veel meer weten ze niet en dat is jammer. Want er bestaan meerdere soorten lease, waardoor veel meer mensen gebruik zouden kunnen maken van een leaseauto.

Allereerst, wat is autolease?

Bij autolease stelt een leasemaatschappij een auto aan je beschikbaar voor een bepaald termijn tegen een bepaald maandelijks bedrag. Dit lijkt op huren. Als je voor een korte periode een auto nodig hebt, dan kun je deze het beste huren. Heb je een auto al snel een maand nodig, dan kun je kiezen voor shortlease. En heb je de auto wel een paar jaar nodig, dan kun je het beste de auto leasen.

Lease versus shortlease

Het belangrijkste verschil is de leasetermijn. Shortlease kan al vanaf 2 maanden, normale lease kan vaak pas vanaf 1 jaar. Vanwege de korte contracten hebben shortlease contracten meestal ook een opzegtermijn van maar 1 week.

Shortlease heeft een aantal voordelen ten opzichte van lease.

 • Geen financiële risico’s dankzij korte contracten en korte opzegtermijnen
 • Voordelig voor werkgevers van seizoensarbeiders en tijdelijke werknemers
 • Steeds nieuwe auto’s uitproberen
 • Ideaal voor ZZP’ers en startende ondernemers
 • Biedt de mogelijkheid van een flexibel wagenpark

Zakelijk versus privé lease

Je kunt een auto leasen via je werkgever, wat zakelijke lease heet. En je kunt een auto zelf leasen. Dit heet private lease. Het verschil tussen de twee is vooral fiscaal-technisch.

Zakelijke lease
Bij zakelijke lease krijg je een auto van de zaak. De auto is voornamelijk bedoeld voor zakelijke ritten. Gebruik je de auto voor meer dan 500 kilometer aan privéritten, dan moet je daar belasting over betalen, omdat de Belastingdienst de auto dan als inkomen ziet. Bij zakelijke lease kan je de auto vaak bestellen bij elke merkdealer, zolang het maar binnen het budget valt die door je werkgever is vastgesteld. Je krijgt meestal een tankpas bij een zakelijke leaseauto, waardoor je niet zelf voor de brandstof hoeft te betalen.

Private lease
Private Lease werkt geheel anders. Je least voor een vast bedrag per maand een auto een auto van je eigen geld. Je hebt zelf rechtstreeks contact met de leasemaatschappij, je werkgever staat hier niet tussen. Bij de RDW wordt de auto op jouw naam gezet. De overheid en Belastingdienst zien het als jouw auto en niet als een deel van je inkomen, waardoor je wegenbelasting betaalt. Je betaalt geen extra inkomstenbelasting zoals bij zakelijke lease. Je krijgt geen tankpas bij een private leaseauto, je moet de brandstof zelf betalen. Omdat je werkgever niets met je private leaseauto te maken heeft, hoef je je ook niet te houden aan het budget die een ander voor je vaststelt. Je moet de auto wel kunnen betalen, dus bekijk eerst goed hoeveel je kunt betalen aan een leaseauto en ga dan uitzoeken welke auto en welke leasemaatschappij het beste bij je past. Heb je daarom geen functie die je recht geeft op een leaseauto? Lease er dan zelf gewoon een met private lease.

Financial vs (full-)operational lease

In het leasecontract worden de afspraken opgenomen over de lease. Zo staat er bijvoorbeeld met welke accessoires deze is geleverd, de leaseperiode, de kilometerstand, het termijnbedrag, de meerkilometerprijs en de hoogte van het eigen risico bij schade. Ook staat in dit contract welke vorm de leaseovereenkomst heeft. De mogelijkheden zijn:

Financial lease
Dit is een soort kredietverlening. De auto staat op de naam van de ondernemer of werkgever. De leasemaatschappij betaalt maandelijks vooraf de kosten voor het autogebruik als lening. Aan het eind van de maand betaalt de leasenemer dit bedrag met rente terug.. Bij financiële lease zit meestal geen service in het contract. De leasenemer zorgt zelf voor het onderhoud, verzekering en de belastingen.

Operational lease
Bij operationele lease blijft de auto in bezit van de leasemaatschappij. De auto staat dus niet op de balans van de werkgever en die houdt daarmee werkkapitaal vrij. Operational lease kan op twee manieren: Open en gesloten calculatie.

 • Gesloten calculatie
  Bij deze vorm spreek je vooraf een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij. De werkgever loopt hierbij geen enkel risico. Aan het eind van het leasecontract wordt een nacalculatie gemaakt op basis van hoeveel kilometers de auto werkelijk gereden heeft en de schatting waarop het contract is gebaseerd.
 • Open calculatie
  Bij open calculatie krijgt de werkgever inzicht in de calculatie van de leasemaatschappij. Hierdoor deelt de werkgever in het risico van de maatschappij. Als er aan het eind van het contract budget over is, dan wordt dit met de werkgevr verrekend. Op die manier is de werkgever of ondernemer betrokken zijn bij de omgang met het wagenpark. Vooral organisaties met grotere wagenparken maken hier gebruik.

Full-operational lease
Het alternatief voor operational lease is full-operational lease. In deze variant neemt de leasemaatschappij alle autokosten op zich, behalve brandstof, verzekeringspremie en autobelastingen.

In de praktijk blijkt dat leasemaatschappijen meestal samen met hun klanten uitzoeken welke diensten in het maandbedrag worden opgenomen en welke niet. De meeste bedrijven hebben echter een voorkeur voor “rijden voor een vast bedrag per maand”. Die optie past het beste in operationele lease met gesloten calculatie.

Categories: Leaseauto Tags: