Banksparen

Een nieuwe vorm op de markt : Banksparen

Wat is banksparen nou eigenlijk?

Banksparen is het sparen voor uw hypotheek of pensioen met een geblokkeerde spaarrekening. U kunt met het geld dat u opbouwt sparen tot u uw einddoel bereikt. Het voordeel is dat het spaarbedrag en de rente die u ontvangt niet in de belastingaangifte hoeven te worden opgenomen.

Het bedrag dat u voor uw hypotheek of voor uw pensioen gaat sparen is onder specifieke voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Informeer hiervoor bij uw financieel adviseur of bij uw belastingadviseur. De wetgeving verandert natuurlijk steeds dus hou het ook in de gaten!

Banken die banksparen aanbieden

Er zijn vele aanbieders van banksparen op de markt. Het zijn uiteraard de reguliere grote banken en ook de verzekeraars doen hier mee. Ze bieden bancaire diensten aan waarbij u dus geblokkeerd kunt sparen met uw bankspaar product.
Vooral door de slechte resultaten op de beurs is het interessant geworden om voor een bankspaar hypotheek of pensioen te kiezen. U weet exact waar u aan toe bent en hoeft niet bang te zijn voor nare verrassingen Dus als u conservatief bent en behoudend dan kunt u hier het beste voor kiezen. U weet exact welk bedrag u maandelijks dient in te leggen en wat u aan het einde van de rit zult ontvangen.

Het is een gemakkelijk en ook erg doorzichtig product waarmee alle kosten en ook de opbrengsten helder zijn. Veel mensen hebben hierdoor ook voor banksparen gekozen. Zeker na alle problemen met de woekerpolis. Daarnaast is banksparen ook een flexibel product. Tenminste het is flexibeler voor een hypotheek waaraan een spaarrekening is gekoppeld. Dit is de zogenoemde spaarhypotheek. Hier kunt u dus ook voor kiezen in plaats van de spaarhypotheek.

Hypotheek

Het banksparen is een uitstekend alternatief voor de spaarhypotheek. Het is flexibeler en is niet gekoppeld aan een overlijdensrisico verzekering. Dat is vaak het grootste punt om niet voor een spaarhypotheek te kiezen. De spaarrekening en de overlijdensrisico zijn aan elkaar gekoppeld. Als u een van beide wilt stopzetten dan stoppen beide producten. Vaak is het een duurdere overlijdensrisico verzekering dan u op de markt kunt krijgen. En dan is het rendement als nog niet maximaal.

Bij het banksparen gekoppeld aan een hypotheek kunt u wel kiezen voor twee afzonderlijke producten waardoor een extra rendement ontstaat. U betaald minder voor uw overlijdensrisicoverzekering en heeft hierdoor lagere maandlasten. Of u kunt natuurlijk meer gaan sparen waardoor u een hoger rendement zult behalen.

Vooral extra sparen in de eerste jaren van de looptijd van het banksparen zal het meeste extra rendement opleveren. Het rente op rente effect treed dan in en aan het begin van de looptijd zal dit dus lang doorwerken.

Een hypotheek is gewoon een mooi product. Echter hoe u het aflost is vaak een keuze voor uzelf. U kunt risicovol gaan beleggen met de kans op een hoog rendement of u gaat behoudend en conservatief sparen. U weet dan echter exact waar u aan toe bent. En als er dan een beurskrach is kunt u gewoon lekker blijven slapen. Op zowel een hard als een zacht kussen zult u dan uw spaarcentjes tellen. Daar waar een persoon met een beleggingshypotheek wellicht nachtmerries heeft! Of misschien ook niet natuurlijk! Of u nu kiest voor sparen of beleggen. In beide gevallen is het een lange termijn beslissing. Houdt dat goed in het achterhoofd. Denk aan de lange termijn en laat niet verleiden door een korte termijn voordeel. Die termijn is namelijk snel voorbij en dan gelden er toch andere spelregels. Dus! Wees goed voorbereid als u een keuze gaat maken voor uw pensioen of voor uw hypotheek.

Laat u adviseren

Laat u altijd goed voorlichten door een erkende adviseur die u goed kan begeleiden en u alles in Jip en Janneke taal kan uitleggen. U moet alles begrijpen en niet zomaar luk raak uw handtekening ergens onder plaatsen. Dat is toch wel ons advies! Bezint eer ge begint!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *