Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Geld’

Banksparen

April 5th, 2012 No comments

Een nieuwe vorm op de markt : Banksparen

Wat is banksparen nou eigenlijk?

Banksparen is het sparen voor uw hypotheek of pensioen met een geblokkeerde spaarrekening. U kunt met het geld dat u opbouwt sparen tot u uw einddoel bereikt. Het voordeel is dat het spaarbedrag en de rente die u ontvangt niet in de belastingaangifte hoeven te worden opgenomen.

Het bedrag dat u voor uw hypotheek of voor uw pensioen gaat sparen is onder specifieke voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Informeer hiervoor bij uw financieel adviseur of bij uw belastingadviseur. De wetgeving verandert natuurlijk steeds dus hou het ook in de gaten!

Banken die banksparen aanbieden

Er zijn vele aanbieders van banksparen op de markt. Het zijn uiteraard de reguliere grote banken en ook de verzekeraars doen hier mee. Ze bieden bancaire diensten aan waarbij u dus geblokkeerd kunt sparen met uw bankspaar product.
Vooral door de slechte resultaten op de beurs is het interessant geworden om voor een bankspaar hypotheek of pensioen te kiezen. U weet exact waar u aan toe bent en hoeft niet bang te zijn voor nare verrassingen Dus als u conservatief bent en behoudend dan kunt u hier het beste voor kiezen. U weet exact welk bedrag u maandelijks dient in te leggen en wat u aan het einde van de rit zult ontvangen.

Het is een gemakkelijk en ook erg doorzichtig product waarmee alle kosten en ook de opbrengsten helder zijn. Veel mensen hebben hierdoor ook voor banksparen gekozen. Zeker na alle problemen met de woekerpolis. Daarnaast is banksparen ook een flexibel product. Tenminste het is flexibeler voor een hypotheek waaraan een spaarrekening is gekoppeld. Dit is de zogenoemde spaarhypotheek. Hier kunt u dus ook voor kiezen in plaats van de spaarhypotheek.

Hypotheek

Het banksparen is een uitstekend alternatief voor de spaarhypotheek. Het is flexibeler en is niet gekoppeld aan een overlijdensrisico verzekering. Dat is vaak het grootste punt om niet voor een spaarhypotheek te kiezen. De spaarrekening en de overlijdensrisico zijn aan elkaar gekoppeld. Als u een van beide wilt stopzetten dan stoppen beide producten. Vaak is het een duurdere overlijdensrisico verzekering dan u op de markt kunt krijgen. En dan is het rendement als nog niet maximaal.

Bij het banksparen gekoppeld aan een hypotheek kunt u wel kiezen voor twee afzonderlijke producten waardoor een extra rendement ontstaat. U betaald minder voor uw overlijdensrisicoverzekering en heeft hierdoor lagere maandlasten. Of u kunt natuurlijk meer gaan sparen waardoor u een hoger rendement zult behalen.

Vooral extra sparen in de eerste jaren van de looptijd van het banksparen zal het meeste extra rendement opleveren. Het rente op rente effect treed dan in en aan het begin van de looptijd zal dit dus lang doorwerken.

Een hypotheek is gewoon een mooi product. Echter hoe u het aflost is vaak een keuze voor uzelf. U kunt risicovol gaan beleggen met de kans op een hoog rendement of u gaat behoudend en conservatief sparen. U weet dan echter exact waar u aan toe bent. En als er dan een beurskrach is kunt u gewoon lekker blijven slapen. Op zowel een hard als een zacht kussen zult u dan uw spaarcentjes tellen. Daar waar een persoon met een beleggingshypotheek wellicht nachtmerries heeft! Of misschien ook niet natuurlijk! Of u nu kiest voor sparen of beleggen. In beide gevallen is het een lange termijn beslissing. Houdt dat goed in het achterhoofd. Denk aan de lange termijn en laat niet verleiden door een korte termijn voordeel. Die termijn is namelijk snel voorbij en dan gelden er toch andere spelregels. Dus! Wees goed voorbereid als u een keuze gaat maken voor uw pensioen of voor uw hypotheek.

Laat u adviseren

Laat u altijd goed voorlichten door een erkende adviseur die u goed kan begeleiden en u alles in Jip en Janneke taal kan uitleggen. U moet alles begrijpen en niet zomaar luk raak uw handtekening ergens onder plaatsen. Dat is toch wel ons advies! Bezint eer ge begint!

Categories: Hypotheken Tags: , ,

Hypotheek

December 15th, 2011 No comments

In Nederland is de hypotheek populair. Decennia lang zijn consumenten gestimuleerd om een eigen woning te kopen in plaats van te huren. Dit werd ondermeer mogelijk gemaakt door de rente op de lening voor het eigen huis fiscaal aftrekbaar te maken. Als u een huis koopt, dan kunt u de rente van uw hypotheek aftrekken bij de belasting, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekvormen

In hoofdlijn zijn er de volgende hypotheekvormen.

 • Annuiteithypotheek: Gedurende de looptijd wordt de lening afgelost. De verhouding tussen premie (aflossing) en rente is zodanig dat deze over de gehele looptijd even hoog is. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit premie, aan het einde is dit andersom.
 • Spaarhypotheek: Uitgevonden in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Er vindt wel een premieinleg plaats, maar deze dient niet ter aflossing. Zo blijft de schuld maximaal, en dat is gunstig voor de aftrekmogelijkheid van de rente. U profiteert maximaal van de hypotheekrenteaftrek. En over de opgebouwde premies krijgt u – de relatief hoge – hypotheekrente vergoed. Een zeer populaire hypotheek die het nog steeds erg goed doet.
 • Beleggingshypotheek: Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw was beleggen het credo; sparen was toch meer voor de braverikken. En zo onstond de beleggingshypotheek. U krijgt geen rente over uw premieinleg, maar kan deze beleggen in aandelen en beleggingsfondsen met fantastische rendementsvooruitzichten. Echter wel met een hoger risico. Werd dit risico tot 10 jaar geleden niet zo beleefd, nu merken consumenten overduidelijk wat meer risico betekent.
 • Aflossingsvrije hypotheek: Sinds de onstuimige groei van de woningmarkt in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het niet meer nodig gevonden om nog aflossing te voldoen. De woning verdubbelde toch binnen een decennium in waarde. Waarom nog aflossen? Inmiddels zijn we van een koude kermis thuisgekomen en zijn we terug op een reel niveau. Nu is in elk geval vastgelegd dat tenminste de helft moet worden afgelost, en er zijn diverse geluiden om dit te verhogen naar het geheel.

  Toekomst hypotheekrenteaftrek

  Inmiddels worden er overigens steeds meer vraagtekens gezet bij deze hypotheekrenteaftrek. Deze fiscale maatregel kost veel geld en lijkt vooral de hogere inkomens te steunen. Sinds enkele jaren wordt de hypotheekrenteaftrek dan ook ingeperkt. De duur is gemaximeerd tot 30 jaar, de overwaarde van een eerder verkocht huis dient te worden aangewend voor de eigen woning en er dient sinds kort minimaal 50% te worden afgelost gedurende de looptijd. Ook is er al een tijd een bijstelling van het kapitaal dat mag worden geleend. Was dit een tijdje hoger dan zes maal het bruto jaarinkomen, nu is dat weer bijgesteld naar maximaal vier maal het bruto jaarinkomen. Zo weet u zeker dat u niet te hoge woonlasten krijgt.

  Duidelijk is dat de hypotheekrenteaftrek steeds meer ter discussie wordt gesteld. Huren wordt zo wellicht populairder, gelijk aan andere Europese landen. Een advies, het is niet meer de tijd om een dure woning te kopen met een hoge hypotheek. Kies een hypotheek die bij u past.

  Meer weten? Check de laagste hypotheekrente tarieven. Of ga hypotheek vergelijken.

 • Beleggen

  September 22nd, 2011 No comments

  Heeft u interesse om te beginnen met online beleggen in Forex, indices en andere CFD’s? Dan is de broker Plus 500 echt wat voor u, aangezien het hier mogelijk is om door middel van een gratis 25,00- euro bonus te traden in allerlei effecten.

  Het voordeel van deze bonus is het feit dat het mogelijk is om geheel risico vrij te beleggen, aangezien u niet uw eigen geld riskeert. Één op de tien mensen is erg goed in beleggen (je moet er gevoel voor hebben) en weet een hoog rendement te behalen.

  Wanneer dit het geval is kan je altijd nog besluiten om echt geld te storen waarna je kan beginnen met het online verdienen van geld.

  Categories: Sparen Tags: ,

  Salaris

  September 16th, 2011 1 comment

  Als u werkt, dan krijgt u loon ofwel salaris. Er geldt in Nederland een minimumloon van bruto euro 1.200 per maand. Doorgaans wordt uw salaris rond de 23-ste van de maand betaald. U krijgt ook een overzicht van uw loon, het zogenaamde loonstrookje.

  Jan Modaal

  De gemiddelde Nederlander verdient euro 33.000 als gezin. Van dit geld moet een hoop gebeuren; wonen, eten, reizen, zorgverzekering, bellen, op vakantie gaan en ga maar door. En niet te vergeten belasting betalen.

  Het is goed om te kijken of u niet teveel uitgeeft, en of uw uitgavepatroon normaal is. U kunt bijvoorbeeld bij het Nibud kijken wat een verstandige financiele huishouding is.

  Wie verdient wat?

  Wat verdient iedereen in Nederland? Er zijn diverse onderzoeken en databases waarin u kunt kijken wat iemand verdient bij een bepaald beroep of functie. Bijvoorbeeld Salarisschalen biedt een leuk overzicht van welke beroepen welke salarisschalen hebben.

  Categories: Salaris Tags: ,