Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Woning’

Hypotheek

December 15th, 2011 No comments

In Nederland is de hypotheek populair. Decennia lang zijn consumenten gestimuleerd om een eigen woning te kopen in plaats van te huren. Dit werd ondermeer mogelijk gemaakt door de rente op de lening voor het eigen huis fiscaal aftrekbaar te maken. Als u een huis koopt, dan kunt u de rente van uw hypotheek aftrekken bij de belasting, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekvormen

In hoofdlijn zijn er de volgende hypotheekvormen.

 • Annuiteithypotheek: Gedurende de looptijd wordt de lening afgelost. De verhouding tussen premie (aflossing) en rente is zodanig dat deze over de gehele looptijd even hoog is. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit premie, aan het einde is dit andersom.
 • Spaarhypotheek: Uitgevonden in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Er vindt wel een premieinleg plaats, maar deze dient niet ter aflossing. Zo blijft de schuld maximaal, en dat is gunstig voor de aftrekmogelijkheid van de rente. U profiteert maximaal van de hypotheekrenteaftrek. En over de opgebouwde premies krijgt u – de relatief hoge – hypotheekrente vergoed. Een zeer populaire hypotheek die het nog steeds erg goed doet.
 • Beleggingshypotheek: Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw was beleggen het credo; sparen was toch meer voor de braverikken. En zo onstond de beleggingshypotheek. U krijgt geen rente over uw premieinleg, maar kan deze beleggen in aandelen en beleggingsfondsen met fantastische rendementsvooruitzichten. Echter wel met een hoger risico. Werd dit risico tot 10 jaar geleden niet zo beleefd, nu merken consumenten overduidelijk wat meer risico betekent.
 • Aflossingsvrije hypotheek: Sinds de onstuimige groei van de woningmarkt in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het niet meer nodig gevonden om nog aflossing te voldoen. De woning verdubbelde toch binnen een decennium in waarde. Waarom nog aflossen? Inmiddels zijn we van een koude kermis thuisgekomen en zijn we terug op een reel niveau. Nu is in elk geval vastgelegd dat tenminste de helft moet worden afgelost, en er zijn diverse geluiden om dit te verhogen naar het geheel.

  Toekomst hypotheekrenteaftrek

  Inmiddels worden er overigens steeds meer vraagtekens gezet bij deze hypotheekrenteaftrek. Deze fiscale maatregel kost veel geld en lijkt vooral de hogere inkomens te steunen. Sinds enkele jaren wordt de hypotheekrenteaftrek dan ook ingeperkt. De duur is gemaximeerd tot 30 jaar, de overwaarde van een eerder verkocht huis dient te worden aangewend voor de eigen woning en er dient sinds kort minimaal 50% te worden afgelost gedurende de looptijd. Ook is er al een tijd een bijstelling van het kapitaal dat mag worden geleend. Was dit een tijdje hoger dan zes maal het bruto jaarinkomen, nu is dat weer bijgesteld naar maximaal vier maal het bruto jaarinkomen. Zo weet u zeker dat u niet te hoge woonlasten krijgt.

  Duidelijk is dat de hypotheekrenteaftrek steeds meer ter discussie wordt gesteld. Huren wordt zo wellicht populairder, gelijk aan andere Europese landen. Een advies, het is niet meer de tijd om een dure woning te kopen met een hoge hypotheek. Kies een hypotheek die bij u past.

  Meer weten? Check de laagste hypotheekrente tarieven. Of ga hypotheek vergelijken.

 • Woning

  December 15th, 2011 No comments

  Alles weten over een woning. Wat is een woning? Een woning is een gebouwde ruimte die dient voor de functie wonen. Deze maakt onderdeel uit van de bestemming woondoeleinden. Normaliter wordt onder wonen in Nederland verstaan permanente bewoning. De bewoners verblijven in beginsel permanent in de woning, behoudens vakanties e.d. De woning is hun formele adres.

  Soorten woningen

  Er zijn verschillende soorten woningen. In hoofdlijn wordt een onderscheid gemaakt tussen eengezinswoningen en meergezinswoningen.

 • Onder een eengezinswoning worden alle woningen verstaan die op de grond zijn gesitueerd en een eigen dak hebben. Van de grond tot de lucht betreft het de eigen woning. U kunt denken aan een rijwoning, een hoekwoning, een een twee-onder-een kap woning, een vrijstaande woning. Maar ook een drive-in woning, woonwerkwoning, patiowoning, herenhuis, grachtenpand, notariswoning, watervilla en nog veel meer charmante benamingen voor in essentie dezelfde typologie.
 • Alle overige woningtypen vallen onder de noemer meergezinswoning. De meest voorkomende typologie daarbij is het appartement, maar er zijn ook andere typen zoals de beneden/bovenwoning, maisonnette en penthouse.

  In Nederland zijn er in kwantitatieve zin nu genoeg woningen, maar niet in kwalitatieve zin. Er is er op dit moment nog steeds veel vraag naar eengezinswoningen. Veel mensen willen ruimer en mooier wonen. Daarnaast is er in beperkte mate naar appartementen, maar dan alleen op goede plekken en met een goede afwerking. Vereist zijn dan een een leuke ligging met uitzicht (aan groen of water) of veel levendigheid (midden in de stad), een ruim balkon, privacy (dus liever geen galerijontsluiting maar portiekontsluiting) en een berging op de begane grond. Veel apartementengebouwen voldoen niet aan deze eisen.

  Tips

 • Corporate Housing Factory

 • Categories: Huis Tags:

  Inrichten

  September 16th, 2011 No comments

  Wilt u uw huis een beetje gezellig maken? Dan is het leuk om eens te kijken of u uw huis opnieuw kan inrichten. Wat zijn leuke decoratie-tips? Vind informatie over inrichten van je huis.

  Maar wellicht is er ook een simpele en praktische behoefte aan meer bergingsruimte. En dat hoeft niet altijd met een grotere ruimte. U kunt ook kiezen voor efficiƫnte kasten.
  Bent u opzoek naar een goede kwaliteit stellingkast, die u zelf kunt samenstellen? Dan bent u bij stellingkastaanbieding.nl aan het juiste adres. Hier configureer je gemakkelijk en snel een stellingkast die precies op maat is.

  Categories: Inrichting Tags:

  Huis

  September 16th, 2011 No comments

  Uw woning is een belangrijk bezit. Dit wilt u toch goed onderhouden. U kan veel tips en informatie lezen over uw huis. Wat is een goede hypotheek? Hoe kan u uw huis goed onderhouden? Wat zijn leuke decoratie-tips? Vind informatie over inrichten van je huis. Op Huis en Tuin vindt bijvoorbeeld leuke inspiratie om uw huis weer hip te maken, of uw tuin eens een goede onderhoudsbeurt te geven.

  Woonlasten

  De kosten van wonen bestaan uit diverse componenten. Naast de directe lasten van uw huis, zoals de financieringslasten, het onderhoud, afvalheffingen en de OZB, zijn er ook allerlei daarmee samenhangende kosten. Wat denkt u van de kosten van gas, water en electra? Tegenwoordig is er gelukkig enige concurrentie tussen de energiebedrijven, dus u kunt de goedkoopste energieleverancier kiezen.

  Verbouwen

  Wilt u extra ruimte in uw huis? Dan kunt u eens nadenken over een dakkapel. Met een dakkapel heeft u voor weinig geld veel extra woonoppervlakte gewonnen. Kijk verder voor dakkapel plaatsen gratis informatie.

  Categories: Huis Tags:

  Hypotheken

  September 16th, 2011 No comments

  Veel mensen hebben een eigen huis. Doorgaans betaalt u niet met eigen geld uw huis, maar sluit daarvoor een lening af; een hypotheek. Een hypotheek is een lening waarbij uw huis het onderpand is. De bank is de hypotheeknemer, en de eigenaar van het huis is de hypotheekgever. De bank heeft een hypotheekrecht. Als u uw betalingsverplichtingen niet nakomt, kan de bank uiteindelijk beschikken over uw huis.

  In Nederland is de hypotheekrente aftrekbaar om het eigen woningbezit te stimuleren. Daardoor hebben relatief veel mensen een eigen huis.