Cavia’s

Een populair huisdier; de cavia. Wilt u alles weten over cavia’s? Lees hier hoe u dit lieve knaagdier moet verzorgen. De verzorging van je huisdier bestaat uit een aantal aspecten; voeden, verblijf verschonen, ontspanning en wassen.

Voeden

Een cavia heeft elke dag eten nodig. Dit bestaat uit groenvoer, fruit, hardvoer, hooi en natuurlijk water. Het is belangrijk om het eten wat af te wisselen, zo weet je zeker dat je cavia alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt. Ververs het water regelmatig, tenminste tweemaal per dag.

Verblijf verschonen

Je cavia moet alles in dat ene hokje doen, het is dan ook belangrijk om dit een beetje schoon te houden. Verschoon het gehele verblijf eenmaal per week grondig. Was het hok, maak het goed droog en plaats nieuw hooi. Daarnaast is het handig om tweemaal per week de hoekjes waar de ontlasting wordt gedeponeerd, weg te scheppen.

Ontspanning

Laat je cavia af en toe loslopen. En knuffel hem goed.

Wassen

Was je cavia alleen als het echt nodig is, als er ergens een vieze vaste plek in de vacht zit. Dit kan eenvoudig met een zacht washandje en wat lauw water. Heeft je cavia een vieze kont, dan kan je deze ook nog dopen in een bakje, om het vuil los te weken.
Controleer regelmatig zijn vacht, tanden en nagels. Kijk of de vacht nog mooi vol is, en dat er niet ergens dunne plekken zitten. Soms kan je wat vacht bijknippen als het echt te lang is, maar wees hier uiterst voorzichtig mee. Een cavia is een teer en klein diertje, en je kan zo wat ongewenst wegknippen. Voor de nagels geldt dat je deze regelmatig moet knippen. Ook hier geldt, knip nooit teveel af. Het is namelijk erg moeilijk te zien waar het pootje precies begint. Wees ook hier erg geduldig en voorzichtig. Check de tanden. Als deze er niet goed uit zien, breng dan een bezoek aan de dierenarts.

Meer weten? Lees veel meer tips en informatie over de verzorging van cavia’s op De Grote Cavia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *