Home > Energie > CO2 uitstoot verlagen

CO2 uitstoot verlagen

Hoe verlaag je stap voor stap je C02-uitstoot

Thuis energie besparen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Het kan al met een aantal simpele maatregelen. Zo bescherm je de planeet en je portemonnee. Lees snel dit artikel over welke stappen andere Nederlanders gezet hebben.

Wat is de reden dat we energie moeten besparen?

Onze CO2-uitstoot moet drastisch omlaag om de opwarming van de aarde te stoppen. Dit lukt alleen als iedereen een bijdrage levert. De overheid wil graag de afspraken nakomen die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs. Om dit te doen stimuleren ze de overgang naar alternatieve, schonere bronnen van energie en draaien ze de gaskraan langzaam dicht. Dat hele proces wordt ook wel de energietransitie genoemd.

De Nederlander denkt al een grote bijdrage te leveren aan het verlagen van CO2-uitstoot, zo blijkt uit de Monitor Nationale Energietransitie. Alleen de investering in duurzame oplossingen als een warmtepomp of zonnepanelen blijven achter. Waarom? Mensen denken dat de kosten te hoog gaan oplopen. In werkelijkheid blijken deze mensen vooral kleine maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot van hun woning te verkleinen. Super goed, want je moet ergens beginnen.

Stappen die u zelf al kunt nemen om energie te besparen

Uit onderzoek blijkt dat dit de meest populaire kleine maatregelen zijn die je zelf kunt nemen:
1. Lampen uitzetten als niemand in de kamer is (83%)
2. Verwarming een standje lager zetten (68%)
3. Energiezuinige apparaten kiezen met een groen A+++ label (61%)
4. Het dichten van kieren om tocht in huis te voorkomen (59%)
5. Gloeilampen vervangen door led-verlichting (57%)

Het verduurzamen van je huis met grotere aanpassingen

Uit de Monitor Nationale Energietransitie blijkt ook dat een veel kleiner deel van Nederland plannen heeft om echt te investeren in duurzaamheid. Hieronder ziet u de meest genoemde zaken die men van plan is om aan te passen.
1. Een warmtepomp installeren (94%).
2. Goede isolatie (70%), zoals vloer-, muur- en dakisolatie.
3. Dubbel of triple glas laten zetten (54%).

Categories: Energie Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.