dinosaurus

Dinosaurussen

Het woord dinosaurus betekent ‘verschrikkelijke hagedis’ en werd bedacht in 1841. 75 miljoen jaar geleden liepen er honderden verschillende soorten dinosaurussen over de aarde. Ze leefden 150 miljoen jaar lang op de aarde. In een tijd van 10 miljoen jaar zijn ze vrijwel allemaal uitgestorven. Slechts een paar soorten leefden langer, zoals vogels en de krokodil, waarvan sommige afstammelingen nu nog steeds bestaan.

Dinosaurus uitgestorven

Nog steeds weet niet niemand precies hoe ze zijn uitgestorven, maar gedacht wordt aan een meteorietinslag of een enorme vulkaanuitbarsting. Tegenwoordig kunnen we alleen nog de resten, namelijk botten, terugvinden. Dit is het enige bewijs dat deze mooie dieren hebben bestaan.

Grootste dinosaurus

De grootste dinosaurus was het grootste landdier dat ooit heeft geleefd. De Brachiosaurus was maar liefst 23 meter hoog en woog tussen de 50.000 kg en 90.000 kg. Dat is gelijk aan minimaal 10 olifanten! Zijn poten staan 6 m hoog, dus hij kon vrij makkelijk over een normale woning heen stappen.

Bekende dinosoorten

De dinosaurussen stammen af van de eerste dieren die vanuit de zee op land kwamen, zoals kikkers en salamanders. De eerste dinosaurussen ware een soort hagedissen die op hun achterpoten liepen. In het Juratijdperk, van 200 tot 150 miljoen jaar geleden, ontwikkelden zich op elk continent verschillende soorten dinosaurussen, die een flink stuk groter waren. Sommige soorten aten alleen planten, en andere soorten waren vleeseters (carnivoren). Er waren verschillende soorten dinosaurussen.

  • Stegosaurus: dit was een flinke dino met een hard pantser van zo’n 9 meter lengte. Op zijn rug had hij 19 harde beenplaten. Aan het einde van zijn staart had hij vier stekels waarmee hij aanvallers kon afweren. Zijn gewicht was 1.500 tot 3.000 kg, gelijk aan een grote auto.

  • Ornithomimus: dit was de snelste dinosaurus, en kon minstens net zo hard galopperen als een paard, met snelheden tot 70 kilometer per uur. Het was een relatief klein dier van 2 meter lang.

  • Tyrannosaurus Rex: de T-rex was (letterlijk: rex) de koning van de dinosaurussen. Dit was een gigantische vleeseter van 15 meter hoog. Hij had enorme kaken met 60 enorme tanden, zodat hij allerlei dieren snel kon vastbijten.

  • Elasmosaurus: deze dolfijn-achtige dino was 11 tot 12 meter lang en zwom in de zeeën.

  • Velociraptor: de naam betekent ‘snelle rover’. Het was een klein roofdier van ruim twee meter lang. Aan zijn poten had hij een enorm scherpe klauw waarmee hij prooien, ook groter dan hijzelf, kon grijpen. Waarschijnlijk leefden ze in groepen.

  • Compsognathus: deze kleine roof sauriër was ongeveer een tot anderhalve meter lang en relatief licht. Ze schijnen maar zo’n 5 tot 10 kilogram zwaar te zijn geweest. Hij at vooral hagedissen. In een van de fossielen is een hagedis in de maag aangetroffen.

Dino bekijken

Tegenwoordig zijn er alleen nog fossielen van de dinosaurussen te vinden. En sommige mensen geloven dat er nog steeds dinosaurussen op de aarde leven, zoals het monster van Loch Ness. In diverse musea in de wereld kan je fossielen van dinosaurussen bekijken. Wil je een T-rex zien? In Naturalis in Leiden staat een echt fossiel van dit reusachtige en majestueuze beest.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *