Elektrische auto betaalbaar?

Elektrische voertuig (EV) betaalbaar voor iedereen (in 2022 of nu al), is dit mogelijk?

Autofabrikanten zijn wereldwijd de strijd met elkaar aangegaan om de beste elektrische auto’s te maken. Softwareontwikkelaars en producenten van autobanden hebben de neuzen in dezelfde richting staan. De nieuwste modellen moeten méér bereik hebben, meer comfort en meer features. En daarbij is de betaalbaarheid van de EV het raam uitgegaan. Jan met de pet kan geen EV kopen, maar is gedwongen
om te leasen. Tenzij er een heel saai model gekozen wordt, maar dát willen we al helemaal niet.

Renault brengt (misschien) opluchting

Volkswagen zou een betaalbare EV ontwikkelen, maar faalde. De ID3 heeft een instapprijs van € 30.000 en dat is niet betaalbaar voor velen. Renault gaat onder Bolloré inzetten op betaalbare elektrische mobiliteit. Minder features en foefjes en meer aandacht voor een sterke batterij. Het kostenplaatje moet onder de € 10.000 uitkomen.

Iedereen dacht dat Renault dit zou kunnen, want de autofabrikant heeft dit al eerder gedaan. Niet in Europa, maar in Azië. De Renault City K-ZE is een model dat speciaal voor de Chinese markt ontwikkeld is. Dat model komt naar Europa, zij het als Dacia of als K-ZE. Alleen is de prijszetting gesneuveld. Die komt op € 11.000. Mede vanwege hogere veiligheidseisen die voldoen aan de EU-eisen en een iets grotere actieradius. Heel veel gaat Renault overigens niet met de laatste factor doen, want een veel grotere actieradius betekent een véél hogere prijs dan de geraamde tienduizend euro. Maar 250 kilometer is prima voor een stadsauto, zolang de snelweg vermeden wordt, de batterijen gecontroleerd worden en er niet te veel gebruik gemaakt wordt van verwarming of airco. Daarmee mogen we gerust concluderen dat de missie van Renault slechts voor een klein deel geslaagd is en er nog veel werk aan de winkel is voordat elektrische auto’s voor elk gezin betaalbaar zijn. 2022 lijkt dus logischer dan 2020.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *