Elektrische auto

Opmars elektrisch rijden: de EV blijft terrein winnen in Nederland

Benzine en diesel zijn op de zwarte lijst beland. Eigenlijk al jaren geleden, maar het elektrisch rijden had de tijd nodig om door te breken. In 2018 was iets meer dan 6% van de verkochte auto’s een stekkerauto, een percentage dat niet paste bij de enorme hype rond het elektrisch rijden. Nederland heeft dit in 2019 goedgemaakt door een percentage van bijna 15% neer te zetten, zo blijkt uit het rapport van de RVO. Daarbij was slechts 1% een plug-in hybride; de variant van de stekkerauto die eigenlijk helemaal niet zo groen is en die steevast terrein verliest in het straatbeeld.

Volledig elektrisch wint – en blijft winnen

De meest verkochte EV bleef de Tesla. In 2019 werden meer dan 12.000 exemplaren van Model 3 in Nederland verkocht. Daarmee reden er bijna 30.000 Tesla Model 3 exemplaren in Nederland rond op 31 december 2019. Dit past binnen het beeld: volledig elektrisch blijft terrein winnen. Zeker wanneer alleen gekeken wordt naar de maand december. In december 2019 werden namelijk bijna 17.000 volledig elektrische auto’s meer verkocht dan in december 2018. En de plug-in hybride? Die zag een afname van 565 exemplaren.

Meer aanbod, meer laadpalen en meer kennis over elektrisch rijden

Dat elektrisch rijden zo in opmars is, dat is natuurlijk geen verrassing. Het zat er al een tijdje aan te komen, zeker met de stimulans vanuit de overheid voor het volledig elektrisch rijden. Nu het aanbod aan elektrische auto’s toeneemt, net als het aantal laadpalen en de kennis over thuisladen en rijden zonder fossiele brandstoffen, blijft de stijgende lijn alleen maar doorzetten, waardoor verbrandingsmotoren steeds meer ruimte verliezen binnen de Nederlandse mobiliteit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *