Elektrische bedrijfswagen

Overstappen op een elektrisch wagenpark: nu, straks of nooit?

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. In Nederland worden steeds meer elektrische auto’s verkocht en verliest zelfs de hybride terrein, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Maar hoe zit dit voor de gemiddelde ondernemer? Is het nu tijd om over te schakelen naar een elektrisch wagenpark, wacht je nog even of ga je nooit aan de elektrische bedrijfsauto?

Nu een elektrisch wagenpark: ja of nee?

De aanschaf van een elektrische auto is duurder dan een auto met brandstofmotor. Het laden is nog lang niet optimaal en het bereik van de gemiddelde EV is niet sterk genoeg om heel Nederland door te rijden. Het is een kwestie van geduld, want op elk gebied worden dagelijks vorderingen gemeld. Nu overstappen lijkt daarmee vooral aantrekkelijk voor de ondernemer die op dit moment het wagenpark moet vervangen of uit gaat breiden.

Straks overstappen naar elektrisch: ja of nee?

Moet het wagenpark binnen nu en drie jaar vervangen worden? Dan is elektrisch de beste keuze. De overheid gaat een rem plaatsen op de verkoop van benzine- en dieselauto’s. Belastingtechnisch wordt het bijzonder onaantrekkelijk gemaakt, waar elektrisch rijden bevoordeeld wordt. Ook is de verwachting dat het aantal laadpalen sterk toe zal nemen, net als het bereik van de elektrische auto. Wil je geen nieuwe bedrijfsauto’s, dan is straks helemaal een goede optie. Binnen nu en een jaar lopen veel van de leasecontracten af en komen volledig dealer onderhouden auto’s op de tweedehands markt.

Nooit naar de elektrische bedrijfswagen?

Nooit overstappen, is dat een optie? Nou, eigenlijk niet, tenzij de waterstofauto een vlucht gaat nemen en je hiervoor kiest. Doorrijden op fossiele brandstoffen wordt belastingtechnisch onaantrekkelijk en de kans is aanzienlijk dat je imagoverlies aan je broek krijgt zolang je met een uitlaat blijft rijden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version