Files

Meer filedruk in de toekomst – nog langer stilstaan?

Begin oktober 2018 kwam de ANWB met verontrustende cijfers. De filezwaarte was met 13% toegenomen in het derde kwartaal. Eerder in 2018 werden stijgingen van de filezwaarte gemeten van 25% (kwartaal 1) en 20% (kwartaal 2). Experts voorspellen dat het alleen maar erger zal worden de komende tijd. Met de herfstdagen en de naderende winter wordt het risico op file namelijk vele malen groter, net als het risico op ongelukken.

Meer files met donkere dagen en gladheid

Hoe meer mensen in het donker rijden tijdens de spits, hoe groter het risico op ongelukken is. Daarnaast is de toenemende gladheid uiteraard ook een boosdoener. Vooral op de A27, A15, A58 en A4 gaat het vaak mis: hier staan de meeste files in Nederland.
Minder files in de toekomst

De huidige ontwikkelingen verkleinen het risico op files in de toekomst. Denk aan de toename van thuis werken en autorijders die beschikken over steeds betere en actuelere verkeersinformatie waardoor zij files kunnen vermijden. Bij het laatste kan gedacht worden aan het gebruik van live data over drukte op knooppunten. Ook head-up displays en zelfrijdende auto’s worden in dit opzicht meer dan eens genoemd. Wie op dit moment echter al een verschil wil maken, die doet er goed aan om eens te kijken naar de tips van de ANWB om files te vermijden. Maar ook andere zaken zijn belangrijk. Zoals het gebruik van een goede navigator, en ook een goede auto met kwalitatieve winterbanden. Die verkleinen het risico op ongelukken namelijk ook aanzienlijk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *