Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Financieel’

Auto zonder APK verzekeren

August 17th, 2017 No comments

Auto met een verlopen APK verzekeren – Hoe zit het?

De verplichte APK keuring achterwege laten kan gevolgen hebben bij schade aan jouw auto. Voor de autoverzekering is een APK keuring namelijk verplicht, tenminste voor zover je hiertoe wettelijk verplicht bent. Geen geldige APK kan jou een boete opleveren en bij schade volgt er mogelijk geen uitkering uit de autoverzekering.

De Algemene Periodieke Keuring is erop gericht om mankementen aan de auto op te merken voordat er ongelukken van komen. Met gladde banden of met ondeugdelijke remmen de weg op gaan brengt gevaren met zich mee. Na een APK-keuring heb je een kleinere kans op ongelukken door mankementen aan de auto of door een slecht profiel op de banden. Een ongeval nadat de APK-keuring verlopen is, kan voor grote problemen zorgen.

Is de schade ontstaan door slecht onderhoud?

Eigenlijk een beetje flauw dat de verzekeraar niet uitkeert omdat de auto toevallig geen geldige APK-keuring heeft. De verzekeraar moet de schade gewoon uitkeren als het ongeval niet is veroorzaakt door een mankement van de auto, maar hoe toon je dat aan? Het lastige is, de bewijslast ligt bij de automobilist. De verzekeraar hoeft niet uit te keren, omdat een geldige APK als verplichting in de polisvoorwaarden is opgenomen. Je hebt een grotere kans van slagen als getuigen kunnen verklaren hoe het ongeval ontstaan is. Een rechtsbijstandsverzekering kan in dit soort gevallen noodzakelijk zijn.

Is je auto niet goedgekeurd? Laat het kenteken schorsen

Je kunt lastige brieven van de RDW of zelfs een boete voorkomen door vóór de uiterste keuringsdatum het kenteken op te schorten. Houd er wel rekening mee dat je na schorsing ook niet meer met de auto kunt rijden. De auto kan eventueel getransporteerd worden naar een garagebedrijf. Met een auto rijden met een geschorst kenteken is niet de oplossing. Tijdens de periode van schorsing kun je de verzekering van je auto ook opschorten.

Wat zijn de gevolgen van het ontbreken van de APK?

Met een ongekeurde of een afgekeurde auto mag je de openbare weg niet op. De dekking van de verzekering vervalt, dus ben je als eigenaar van het motorrijtuig in overtreding. Zolang het voertuig niet goedgekeurd is, zal je via brieven van de RDW gewezen worden op de verplichting. Het advies is om de auto niet kort vóór de uiterste datum pas te laten keuren. Je kunt het beste rekening houden met oponthoud. Onderdelen van het voertuig moeten bijvoorbeeld nog besteld worden.

Categories: Verzekeren Tags:

Verzekeringen

April 15th, 2014 No comments

Er zijn allerlei soorten verzekeringen. U kunt denken aan een autoverzekering, inboedelverzekering, reisverzekering en annuleringsverzekering. Er zijn vele sites waar u tegenwoordig online verzekeringen kan vergelijken.

Maar er zijn ook vele andere soorten verzekeringen, zoals een huisdierenverzekering, uitvaartverzekering een rechtsbijstandverzekering. Meer weten over verzekeringen? Kijk op Verzekeringenvergelijken.info. En kijk bijvoorbeeld eens bij Goedkoop verzekering.

Categories: Verzekeren Tags:

Beleggen in duurzame energie

March 26th, 2014 No comments

Wilt u eens weten wat de mogelijkheden zijn van investeren in groene energie? Er zijn diverse mogelijkheden om te beleggen in duurzame energie.

Wat zoekt u als belegger?

Een betrouwbare belegging, met een klein risico en een interessant rendement. Dat is wat u als belegger zoekt. En dat is wat diverse aanbieders van duurzame energieprojecten u kunnen bieden. Door te investeren in een duurzaam beleggingsfonds zorgt u tegelijkertijd dat de productie van groene energie wordt gestimuleerd.

Voor een duurzame toekomst

Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij Meewind, naar eigen zeggen een betrouwbaar en onafhankelijk beleggingsfonds. Door te beleggen in Meewind investeert u in de productie van duurzame energie, en daarmee in uw eigen toekomst.
Meewind heeft twee verschillende fondsen. Via Zeewind 1 kunt u beleggen in twee offshore windparken op de Noordzee. Het verwachte rendement van dit fonds bedraagt 7 tot 10 procent.
Met het fonds Regionaal Duurzaam 1 investeert u in lokale energieprojecten, waarbij groene energie direct bij de gebruiker wordt opgewekt. Het verwachte rendement van dit fonds bedraagt 4 tot 6 procent.

Categories: Financieel Tags:

Autoverzekering feitjes

February 6th, 2014 No comments

Eigen risico bij je autoverzekering

Wanneer je een autoverzekering afsluit, moet je dit vaak doen met een bepaalde eigen risico. Het voordeel hiervan is dat de premie vaak lager uitvalt, waardoor je voordeliger uit bent per maand. Een nadeel is wel dat wanneer je een ongeluk hebt gekregen dat je altijd een deel zelf moet betalen. Je kan ook kiezen voor een middenweg want je kunt ook een autoverzekering afsluiten zonder eigen risico en waarbij je toch voordelig uit bent.

Schade vrije jaren vermelden wordt verplicht

Wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd is dit interessant voor je premie, want die wordt hier lager door. Vanaf is het voor verzekeraars verplicht om dit aantal jaarlijks te vermelden op de polis van automobilisten. Onjuiste gegevens kunnen nu worden voorkomen en je weet altijd waar je aan toe bent als automobilist en waar je recht op hebt.

Mag je een autoverzekering afsluiten als je 17 bent?

Als je 17 bent kun je nu wel al je rijbewijs gaan halen. Ook mag je dan in verschillende auto’s rijden. Je mag dan alleen in een auto rijden als er een coach naast je zit. Deze coach moet je dan ook opgeven bij de overheid. In totaal kun je maximaal 5 coaches doorgeven. Het is dus mogelijk om dan in 5 verschillende auto’s te rijden. De coaches zijn aansprakelijk voor de verzekering voor als er ongelukken gebeuren. Zelf kun je dus geen autoverzekering afsluiten als 17 jarige.

Wist je dat leeftijd invloed heeft op je premie?

Niet alleen de leeftijd van de auto bepaald de hoogte van de premie, maar vaak ook de leeftijd van de bestuurder. Er is namelijk onderzocht dat wanneer je ouder bent dan 65 dat een autoverzekering premie vaak hoger uitkomt dan wanneer je jonger bent. Slechts bij 6 van de 37 onderzochte verzekeringsmaatschappijen hanteren eenzelfde premie. (bron: proud to be senior)

Categories: Verzekeren Tags:

Bitcoin

December 26th, 2013 No comments

Bitcoin is een vorm van electronisch geld, voor het eerst gemaakt in 2009. Bitcoins (afkorting BTC) zijn niet meer dan ingewikkelde wiskundige digitale sleutels, waar een waarde aan wordt toegekend. Bitcoin is gebaseerd op de zogenaamde peer-to-peer technologie, hetgeen betekent dat de opslag en uitruil plaatsvindt tussen consumenten onderling. Er komt geen centrale instelling aan te pas.

Geen toezicht of regulering

Dit is het eerste wereldwijde betaalmiddel waar – voor zover nu bekend – niet een overheid of andere grote belangen achter staan, maar dat van de mensen zelf is. Dit gegeven vormt voor veel techneuten en internetfans een belangrijke waarde van de munt. Tegelijk is het nadeel dat, in tegenstelling tot een reguliere munt, er dus niet een centrale instantie of land garant staat voor de waarde. De koers van de bitcoin is nog zeer volatiel.

bitcoin koers

Bitcoin bubble

Eind 2013 is er een ware hype ontstaan rondom dit digitale ruilmiddel, waarbij de koers omhoog schoot van EUR 9,00 naar EUR 900,00. U leest het goed; de waarde is binnen een maand verhonderdvoudigd. Veel consumenten hebben het electronisch geld gekocht voor speculatieve doeleinden. Naar verluidt heeft inmiddels 1% van de Nederlanders bitcoins in bezit.
Toezichthoudende instanties zoals De Nederlandse Bank waarschuwen inmiddels voor het hoog speculatieve karakter van dit ruilmiddel.

Bitcoin koers

Zoals hierboven gesteld, kan de koers van de bitcoin flink schommelen. Was de koers in 2012 nog EURO 9,00, in november 2013 kwam de koers tot EUR 900,00. Eind 2013 schommelt de koers rond de EUR 500. Koersschommelingen van 10 a 20% per dag zijn niet ongebruikelijk. De koersen zijn continue te volgen, kijk bijvoorbeeld op actuele bitcoin koers.

Op dit moment weet niemand wat de toekomst van de Bitcoin is. Inmiddels zijn er veel kopieën van digitale munten ontstaan, met nog grotere koersschommelingen. Is Bitcoin een hype, die net als de tulpen bubble in de 17e eeuw uit elkaar spat, of is het een bestendige munt die altijd een intrensieke waarde wereldwijd als ruilmiddel zal behouden?

Categories: Financieel Tags:

Brommerverzekering

November 11th, 2012 No comments

De brommers worden steeds duurder. Een gemiddelde brommer, de laatste decennia scooter genaamd, kost al snel duizenden euro’s. De kans op diefstal neemt daarmee toe. Het is dan ook niet meer dan logisch dat mensen kiezen voor een brommerverzekering of scooterverzekering. Natuurlijk is iedereen wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten bij bezit van een brommer. Maar daarmee ben je gedekt tegen een fikse tegenvaller als je brommer gestolen wordt, of als er schade optreedt aan je brommer.

Kijk goed rond

Er zijn diverse verzekeraars die een bromfietsverzekering aanbieden. Kijk goed rond, want de verschillen in premie kunnen fors zijn. Je hebt al een brommerverzekering voor een paar tientjes per maand. Kijk welke dekking je voorkeur heeft. Online afsluiten kan eenvoudig en snel.

Fietsverzekering

Overigens geldt voor fietsen ook steeds meer dat er een fietsverzekering voor wordt afgesloten. Nou is men niet verplicht om voor een fiets een verzekering af te sluiten. Maar ook fietsen worden steeds duurder, zeker nu de trend toeneemt om een e-bike te kopen. Een e-bike is een electrische fiets.

Categories: Verzekeren Tags:

Dierenverzekering

August 27th, 2012 No comments

Veel Nederlanders hebben een huisdier; populair zijn een hond, kat of konijn. Er zijn in Nederland meer dan een miljoen huisdieren. Dit betekent dat 1 op de 6 huishoudens een huisdier heeft. En we geven met zijn allen onze huisdieren een steeds betere verzorging. In aandacht, in voeding en in zorg. En tegenwoordig is het kwaliteitsniveau van de dierenzorg sterk verbeterd. Dit alles betekent dat de zorgkosten voor een huisdier ook zijn toegenomen. Maar voorzien Nederlandse consumenten dit wel voldoende? Het verdient aanbeveling om eens na te denken over een huisdierenverzekering. Door het afsluiten van een dierenverzekering voorkomt u dat u voor onverwachte kosten komt te staan.

Kattenverzekering

Heeft u een kat? U kunt een kattenverzekering afsluiten voor ongeveer zo’n euro 18 tot euro 25 per maand. De premie hangt sterk van het ras en de leeftijd van uw kat. Dan bent u gedekt tegen de belangrijkste zorgkosten. Sinds kort biedt trouwens ook Inshared een kattenverzekering aan.

Hondenverzekering

Heeft u een hond? Dan kunt u een hondenverzekering afsluiten voor gemiddeld genomen euro 25 tot euro 40 per maand. Voor honden is de premie nog sterker afhankelijk van het ras en de leeftijd.

Categories: Verzekeren Tags:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

April 5th, 2012 No comments

Een verzekering voor als u arbeidsongeschikt raakt?

Het gevaar schuilt op iedere hoek van de straat en zelfs in uw eigen huis kunt u er niet veilig voor zijn: een ongeval waardoor u arbeidsongeschikt raakt! Een pijnlijke gebeurtenis met vaak een vervelende kwetsuur of een blijvende verwonding die ertoe leidt dat u uw werk niet meer kunt doen. Pijnlijk voor u en pijnlijk voor uw portemonnee.
Een ongeval met als gevolg dat u uw werk niet kunt doen is een bijzonder vervelende zaak. Iets wat u mogelijk uw ergste vijand nog niet toewenst. Naast alle zaken die u extra moet regelen kan het daarnaast ook nog eens zo zijn dat uw inkomen wegvalt.

En het hoeft niet eens uw eigen schuld te zijn. Het kan door veel verschillende zaken komen dat u arbeidsongeschikt raakt. En als deze vervelende situatie zich voordoet dan wilt u ook financieel goed verzekerd zij. En dit is met een arbeidsongeschiktheidsverzekering mogelijk.

Financieel vangnet

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt u een financieel vangnet realiseren waarmee u iedere maand uw inkomsten blijft behouden. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering maakt het mogelijk om ondanks dat u arbeidsongeschikt bent toch nog uw geld krijgt. Echter een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet kosteloos en ook zeker niet altijd perfect.
Zo zijn er ook onderzoeken vooraf en mogelijk ook als u arbeidsongeschikt bent geraakt in hoeverre u arbeidsongeschikt bent. Door de veranderende wetgeving zijn er veel termen van groot belang. En passende arbeid is er daar een van. Als u namelijk arbeid ongeschikt raakt dan wordt er gekeken of u nog ander werk kunt doen. Iemand uit de bouw kan zo worden omgeschoold nadat hij door de rug is gegaan tot een kantoormedewerker. Het is allemaal mogelijk en alles kan!
Het percentage dat iemand wordt afgekeurd is van groot belang voor de uitkering die u krijgt en ook voor de verzekering geldt. Hierdoor is het niet altijd even interessant om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen.

Ook de hoge kosten en premie die u betaald zijn vaak een drempel om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Een verzekering die eigenlijk onmisbaar is, maar aan de andere kant ook onbetaalbaar. Wat dus wijsheid is, is moeilijk in te schatten.
Daarnaast blijft ook nog spelen dat u voor iets betaald waar u mogelijk nooit gebruik van zult maken. Het lijkt bijna diefstal tot dat u aanspraak moet maken op uw verzekering! Want dan kunt u wel daadwerkelijk gezegend zijn.

Er is onlangs nog een onderzoek geweest waarin is aangetoond dat 80 procent van de zzp-ers en kleine zelfstandigen een verzekering voor arbeidsongeschiktheid veel te duur vinden en er daarom geen nemen. Ook zijn er alternatieven ontstaan waarbij groepen personen elkaar helpen mochten ze arbeidsongeschikt raken en dan in direct geldnood zijn gekomen.

Categories: Verzekeren Tags:

Banksparen

April 5th, 2012 No comments

Een nieuwe vorm op de markt : Banksparen

Wat is banksparen nou eigenlijk?

Banksparen is het sparen voor uw hypotheek of pensioen met een geblokkeerde spaarrekening. U kunt met het geld dat u opbouwt sparen tot u uw einddoel bereikt. Het voordeel is dat het spaarbedrag en de rente die u ontvangt niet in de belastingaangifte hoeven te worden opgenomen.

Het bedrag dat u voor uw hypotheek of voor uw pensioen gaat sparen is onder specifieke voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Informeer hiervoor bij uw financieel adviseur of bij uw belastingadviseur. De wetgeving verandert natuurlijk steeds dus hou het ook in de gaten!

Banken die banksparen aanbieden

Er zijn vele aanbieders van banksparen op de markt. Het zijn uiteraard de reguliere grote banken en ook de verzekeraars doen hier mee. Ze bieden bancaire diensten aan waarbij u dus geblokkeerd kunt sparen met uw bankspaar product.
Vooral door de slechte resultaten op de beurs is het interessant geworden om voor een bankspaar hypotheek of pensioen te kiezen. U weet exact waar u aan toe bent en hoeft niet bang te zijn voor nare verrassingen Dus als u conservatief bent en behoudend dan kunt u hier het beste voor kiezen. U weet exact welk bedrag u maandelijks dient in te leggen en wat u aan het einde van de rit zult ontvangen.

Het is een gemakkelijk en ook erg doorzichtig product waarmee alle kosten en ook de opbrengsten helder zijn. Veel mensen hebben hierdoor ook voor banksparen gekozen. Zeker na alle problemen met de woekerpolis. Daarnaast is banksparen ook een flexibel product. Tenminste het is flexibeler voor een hypotheek waaraan een spaarrekening is gekoppeld. Dit is de zogenoemde spaarhypotheek. Hier kunt u dus ook voor kiezen in plaats van de spaarhypotheek.

Hypotheek

Het banksparen is een uitstekend alternatief voor de spaarhypotheek. Het is flexibeler en is niet gekoppeld aan een overlijdensrisico verzekering. Dat is vaak het grootste punt om niet voor een spaarhypotheek te kiezen. De spaarrekening en de overlijdensrisico zijn aan elkaar gekoppeld. Als u een van beide wilt stopzetten dan stoppen beide producten. Vaak is het een duurdere overlijdensrisico verzekering dan u op de markt kunt krijgen. En dan is het rendement als nog niet maximaal.

Bij het banksparen gekoppeld aan een hypotheek kunt u wel kiezen voor twee afzonderlijke producten waardoor een extra rendement ontstaat. U betaald minder voor uw overlijdensrisicoverzekering en heeft hierdoor lagere maandlasten. Of u kunt natuurlijk meer gaan sparen waardoor u een hoger rendement zult behalen.

Vooral extra sparen in de eerste jaren van de looptijd van het banksparen zal het meeste extra rendement opleveren. Het rente op rente effect treed dan in en aan het begin van de looptijd zal dit dus lang doorwerken.

Een hypotheek is gewoon een mooi product. Echter hoe u het aflost is vaak een keuze voor uzelf. U kunt risicovol gaan beleggen met de kans op een hoog rendement of u gaat behoudend en conservatief sparen. U weet dan echter exact waar u aan toe bent. En als er dan een beurskrach is kunt u gewoon lekker blijven slapen. Op zowel een hard als een zacht kussen zult u dan uw spaarcentjes tellen. Daar waar een persoon met een beleggingshypotheek wellicht nachtmerries heeft! Of misschien ook niet natuurlijk! Of u nu kiest voor sparen of beleggen. In beide gevallen is het een lange termijn beslissing. Houdt dat goed in het achterhoofd. Denk aan de lange termijn en laat niet verleiden door een korte termijn voordeel. Die termijn is namelijk snel voorbij en dan gelden er toch andere spelregels. Dus! Wees goed voorbereid als u een keuze gaat maken voor uw pensioen of voor uw hypotheek.

Laat u adviseren

Laat u altijd goed voorlichten door een erkende adviseur die u goed kan begeleiden en u alles in Jip en Janneke taal kan uitleggen. U moet alles begrijpen en niet zomaar luk raak uw handtekening ergens onder plaatsen. Dat is toch wel ons advies! Bezint eer ge begint!

Categories: Hypotheken Tags: , ,

Regels hypotheken

March 10th, 2012 No comments

De wereld is in beweging en het gaat economisch gezien mogelijk wat minder waardoor sommige zaken versterkt worden. Door de overconsumptie van de miljoenen mensen die een hypotheek hebben gekregen van hun banken, terwijl ze hier eigenlijk niet klaar voor waren, hebben onze economie in een grote dip terecht gebracht en gleden we in een diepe afgrond. Op dit moment krabbelen we weer op en zelfs Griekenland kan ons hier niet van weerhouden. De wereld is door alle economische tegenslag wel sterker gaan samenwerken. Samen zijn we sterk en kunnen we de wereldeconomie weer op het goede spoor zetten.

Hypotheekmarkt ingezakt

Hetzelfde geld voor de hypotheekmarkt. Hoewel deze helemaal is ingezakt, krabbelt ook deze langzaam weer op. Er worden niet meer zoveel hypotheken verstrekt als in de hoogtijdagen, echter er worden nog veel huizen verkocht en de kopers hebben hiervoor een hypotheek nodig. De huizenmarkt is door het verslechteren van het economische klimaat ook verminderd en hangt nauw samen met de hypotheekmarkt. Een huis kopen gebeurt immers zelden zonder hypotheek. Particulieren moeten in de hypotheekvorm geld lenen om een woning te bekostigen. Doordat de markten en economie zijn verslechterd, hanteren de banken andere en veel scherpere regels bij het verstrekken van een hypotheek. De vette jaren zijn voorbij en om deze terug te laten komen dient men nu even door de zure appel heen te bijten. Ooit zullen echter de mooie gouden tijden en jaren weer terugkomen. Daar twijfelt niemand aan.

Hypotheek aanvragen

Een hypotheek krijgen is dus moeilijker geworden, maar niet onmogelijk. De verstrekkingsnormen zijn door de banken naar beneden bijgesteld en ook wil men meer zekerheden. Dan is er ook nog de overheid die in Nederland heeft ingegrepen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Ze hebben de maximale hypotheek teruggebracht tot 110 procent van de aankoopwaarde van het huis. Men kan dus de woning kopen en enkel en alleen de kosten koper meefinancieren. Mensen met een lening kunnen op deze manier minder snel een hypotheek krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen met een krediet of een leasecontract. U moet hiermee dus oppassen en deze pas afsluiten als u een woning heeft aangekocht. Een tijdelijke verandering in de huizenmarkt is dat men geen zes, maar slechts twee procent overdrachtsbelasting betaalt bij de aankoop van een woning. De overheid heeft hiermee geprobeerd om de Nederlandse woningmarkt weer in beweging te krijgen. Het echte effect hierdoor is echter uitgebleven.

Toekomst hypotheekrenteaftrek

Mensen zijn bang geworden dat er nare en minder positieve veranderingen volgen in de toekomst. Zeker nu alle overheden in Europa en dus ook Nederland moet besparen en de tekorten moeten aanvullen. Nu zijn de meeste mensen bang dat de hypotheekrente aftrek wordt afgeschaft, wat mogelijk zeer slechte gevolgen kan hebben voor de huizenprijzen. Schoolboek voorbeelden van het tegendraads handelen van de overheid op de economie gelden blijkbaar niet meer. De overheid gooit geen koren op de molensteen om de hypotheekmarkt te redden of de huizenmarkt om maar te zwijgen over de Nederlandse economie. Het is wel jammer want in de schoolboeken pakte altijd alles zo goed uit. Wat de toekomst ons zal brengen is nog niet bekend! Echter, verandering zal er altijd zijn en altijd komen.

Categories: Hypotheken Tags: