Gazon onderhouden

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Het wordt weer langzaam lente. Tijd om de tuin in te gaan en heerlijk te tuinieren. De basis van een tuin begint bij de tegels, stoep of gazon. Vooral een gezond gazon vraagt het hele jaar door om onderhoud. Hier vind je alle informatie die je moeten weten voor het onderhouden van een mooie en frisgroene tuin. Veel gazons worden tegenwoordig gelegd uit kant-en-klare graszoden of -matten.

Graszoden

Er zijn drie veel voorkomende soorten graszoden, ieder met andere doeleinden en kenmerken.

  • Speelgazon: deze grassoort is de meest gebruikte grasmat en heeft een dichte structuur waardoor het gazon mooi blijft.

  • Sportgazon: deze grassoort is gemaakt voor sportlocaties of speelveldjes. Ze zijn speciaal voor intensief gebruik en wat minder gericht op het mooie en sierlijke aspect.

  • Siergazon: dit wordt toegepast bij velden waar nauwelijks mensen op lopen. Deze zijn specifiek voor de sier.

Voor veel mensen is een speelgazon de meest gebruiksvriendelijke variant en deze komt het vaakst voor, daarom is deze soort het uitgangspunt voor de tips over het onderhoud.

Drie stappen om het gazon goed te onderhouden

Het is belangrijk om regelmatig de tuin bij te houden. Dit voorkomt moeilijkheden en intensieve maatregelen. Met deze 3 basisstappen is het mogelijk om een gazon in perfecte staat te hebben.

1. Gras maaien

Voor een goede onderhoud van het gazon is gras maaien belangrijk, vooral omdat het dan mooi vol en dicht blijft. Een grasmat moet gemaaid worden als het dubbel zo lang is geworden na de vorige beurt. Dus stel het gras is 5 cm na het maaien, dan moet de tuin weer gemaaid worden als het gras 10cm is. In het groeiseizoen (mei tot en met juli) moet dit het meest intensief en is dat ongeveer 1 keer per week.

2. Bemesten

Een gazon moet gevoed worden, dit voorkomt mosgroei, onkruid en kale plekken. Een grasmat kan het beste met minimaal 3 keer per jaar met organische of langzaam werkende meststof worden bewerkt. Het is belangrijk dat je de juiste meststof en hoeveelheid gebruikt. Naast bemesten is het strooien van kalk ook belangrijk om de juiste PH- waarde voor het gras te creëren . Deze ligt tussen de 5,5 en 6,5.

3. Onkruid bestrijden

Het is belangrijk dat als je onkruid vindt in het gazon je dit meteen bij de wortel gaat verwijderen. Onkruid wordt verspreidt via de wind en is niet altijd tegen te gaan. Toch kun je, door het gazon regelmatig bij te houden en te bemesten het beperken.

Houd deze 3 stappen in de gaten en geniet iedere dag van een mooie, frisgroene en fijne tuin.

1 thought on “Gazon onderhouden”

  1. Grasmatten legen of laten leggen is slechts een onderdeel van een mooi en groen gazon. Deze tips helpen een ieder om het gazon mooi en gezonde te houden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version