hockey_geschiedenis

Geschiedenis van hockey

Hoe is hockey ontstaan?

Hockey bestaat al duizenden jaren. Ook deden de Grieken het. Ze speelden met een stok en een bal. Ook in India wordt al heel lang een hockeyachtig spel gespeeld. In de Middeleeuwen begon hockey al meer vorm te krijgen. De Britten speelden een spel dat heet Bandy-on-ice. Omdat zij voornamelijk op een harde grond speelden, zoals ijs of hard zand. De sticks van hun werden krommer gemaakt. De naam veranderde toen in Hockey-on-ice omdat ze op een harde grond speelden.

De geschiedenis van hockey
Pim Mulièr wordt genoemd als vader van de Nederlandse hockey. Hij heeft niet gedacht dat hockey in Nederland zo populair zou worden. De hockey van toen was anders dan de hockey van nu. De sticks waren aan twee kanten plat. Nu is een stick aan één kant plat en de andere kant bol. Vroeger mocht je de bal stoppen met je voeten, maar nu mag dat niet meer. En je mocht met je stick haken bij de tegenstander en nu mag dat ook niet meer.

Eerste hockeyclub in Nederland
Later werden er ook internationale regels gemaakt. Ze hadden die regels gemaakt zodat het voortaan op dezelfde manier gespeeld kon worden. In 1892 werd er voor het eerste gehockeyd in Nederland. De Amsterdamsche Hockey en Bandy Club (AH&BC) in Amstelveen is de eerste hockeyclub op het Europese continent. Begin twintigste eeuw kwamen er snel vele hockeyclubs bij, zoals Alliance uit Heemstede en de Kieviten in Wassenaar. In 1928 ging het Nederlandse herenteam voor het eerst mee doen met de Olympische Spelen in Amsterdam. Toen haalden de mannen een zilveren medaille. Dat was een geweldig succes! Daarna wilden meer kinderen en volwassenen ook gaan hockeyen.

De WK hockeyspelen

De geschiedenis van vrouwen
In 1924 wordt de Federation Internationale de hockey opgericht en in 1927 de International Federation of Women’s Hockey Association. In 1982 gingen de twee organisaties verder als de Federation Internationale Hockey. In 1983 werd hockey van het Olympische programma gehaald. Dat zorgde ervoor dat FIH om twee jaar later in 1940 het eerst WK voor vrouwen te organiseren in Den Haag. Doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, stopte het WK. Na de oorlog duurde het lang voor er weer plannen voor de kampioenschappen werden gemaakt. De IFWHA organiseerde in 1971 het eerste IFWHA-wereldkampioenschap. En zou dat in 1975 en 1979 herhalen. De FIH organiseerde zijn eerste WK in 1974 en vervolgens in 1976 en 1978. Beide organisaties organiseerden in 1981 en 1983 samen een WK en na de samenwerking van beide organisaties is het alleen de FIH die WK‘s organiseert. Tussen 1981 en 2014 namen er telkens twaalf landen deel aan het WK. Vanaf 2018 zijn dit er zestien. Sinds 1986 wordt het WK om de 4 jaar gehouden, soms op dezelfde plek net als het WK voor mannen. Nederland won in 2014 het meest kortgeleden WK en is met 7 eindzegens ook recordhouder. Nederland is het enige land dat aan elke editie van het Wereld Hockeykampioenschap heeft deelgenomen. Tot op nu kunnen vijf landen zich wereldkampioen noemen.

De geschiedenis van mannen
Het eerste WK voor mannen zou van 2 mei tot 13 mei 1940 plaatsvinden in het nieuw Wagener Stadion in Amsterdam. Dat besloot de FIH in 1983. Doordat de Tweede Wereldoorlog er was, kon het WK niet doorgaan. Daarom was het eerste WK pas in 1971 in de Spaanse stad Barcelona. Er deden 10 landen mee. Pakistan werd als eerst wereldkampioen. Met 4 wereldtitels is het wereldrecordkampioen. Sinds 1978 wordt het toernooi om de vier jaar gehouden. Australië won in 2014 het meest recente WK. In 1971,1978 en 2002 deden er telkens 12 landen mee aan het WK, maar in 2018 worden het er 16. Duitsland, India, Nederland en Spanje zijn de enige die elke keer mee hebben gedaan. Er zijn 5 landen die zich kroonden tot wereldkampioen: Australië, Duitsland, India, Nederland en Pakistan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *