Groepenkast

Wat is voor mij de juiste groepenkast?

Een groepenkast, of stoppenkast, is er om de stroom door je woning te verdelen. Deze groepenkast sluit een vakman voor je aan. De kosten van zo’n kast kunnen ver uit elkaar liggen. Maar online een groepenkast bestellen scheelt al snel honderden euro’s. Wanneer je een groepenkast online bestelt, wordt deze montageklaar en voorbedraad afgeleverd. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de juiste groepenkast kiest voor jouw woning.

1 of 3 fase?

Bij een groepenkast kun je kiezen tussen een 1 of een 3 fase groepenkast. Welke fase het beste voor je is, hangt af van je KWh meter. Wanneer jouw KWh meter 220 of 230 volt is, kies dan voor een 1 fase groepenkast. Is jouw KWh meter meer dan 230 volt, kies dan voor een 3 fase groepenkast. Voor 3 x 220 volt geldt dus ook dat je voor een 3 fase groepenkast moet kiezen. Vraag dit, wanneer je twijfelt, voor de zekerheid altijd even na.

Het aantal groepen bepalen

Groepen in de groepenkast gaan overbelasting tegen en beschermen je dus tegen kortsluiting. Het is daarom belangrijk om het juiste aantal groepen te kiezen. Het aantal groepen beïnvloedt wel de prijs. Het is dus zonde om zomaar voor een grote hoeveelheid groepen te kiezen, wanneer je die helemaal niet gebruikt. Handig is om een extra groep of ruimte op een groep te hebben, zodat je in de toekomst altijd meer apparaten aan kunt sluiten.
Op apparaten staat aangegeven hoeveel vermogen ze hebben, waardoor je kunt bepalen hoeveel apparaten je op een groep kunt aansluiten. De maximale belasting reken je uit door het aantal ampère van de groep maal 230 volt te doen. Apparaten met meer dan 2000 Watt moeten een eigen groep krijgen.

En de aardlekschakelaar dan?

De aardlekschakelaar zorgt voor extra veiligheid. Wanneer er iets misgaat, springt de aardlekschakelaar eruit. Er zijn per groepenkast twee aardlekschakelaars verplicht, maar het kan zijn dat je er meer nodig hebt. Op één aardlekschakelaar (30 mA) mag je maximaal vier groepen van 16 ampère aansluiten.

Wel of geen hoofdschakelaar?

Met een hoofdschakelaar kun je in één keer alle groepen uitzetten en dus de complete stroomtoevoer onderbreken. Dit is handig wanneer je alle stroomtoevoer moet onderbreken bij onder andere storingen. In sommige gevallen is een hoofdschakelaar zelfs verplicht.

Uitbreiden van uw bestaande groepenkast

Uiteraard is het ook altijd mogelijk om na de installatie je groepenkast uit te breiden, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe keuken met meerdere apparaten aanschaft. Het is dan wel belangrijk om bovenstaande regels in de gaten te houden. Bij 8 groepen (van 16 ampère) en twee aardlekschakelaars (van 30 mA), kan er geen groep meer bij, of er moet een extra aardlekschakelaar aan de groepenkast worden toegevoegd.

Wanneer je voor je groepenkasten naar een doe-het-zelf zaak gaat, zul je merken dat veel van deze winkels geen groepenkasten en al helemaal geen groepenkasten op maat te bieden hebben. Het is dan de beste optie om je groepenkast online te bestellen. De keuze op internet is namelijk erg groot. Hierdoor vind je eenvoudig de groepenkast die bij jouw woonsituatie past of je kunt hem zelf samenstellen, waardoor je alsnog veel geld bespaart.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Elektramat.

Gevonden op:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *