hockey

Hockey

Wat is hockey?

Hockey is een balsport. Het doel van hockey is dat je gaat scoren. Meestal hockey je op een kunstgrasveld. Maar soms ook op echt gras. Daarom noem je het veldhockey. Hockey is een sport waar je veel energie voor moet hebben. Je moet ook tegen je verlies kunnen.

De wedstrijd
Een hele hockey wedstrijd duurt twee keer 35 minuten. Bij alle twee de helften wordt de wedstrijd begonnen met een beginslag naar achter of opzij op de middenlijn. Als er een doelpunt wordt gemaakt wordt er ook begonnen met een beginslag. Alle twee de teams hebben een keeper. Hij mag de bal met zijn handen, trappen en stoppen met zijn lichaam. De andere spelers moeten spelen met de platte kant van hun gekromde stick. De spelers houden de bal aan hun stick en spelen over naar de andere spelers naar de cirkel en kunnen zo op het doel schieten. Het team met de meeste punten wint.

Hockey is een teamsport
Hockey is een teamsport die al meer dan 4000 jaar bestaat. In een Egyptisch graf werden tekeningen van hockeyende mannetjes gevonden. Maar ook andere oude volken speelden hockey, zoals de Indianen. Vroeger speelden alleen maar mannen hockey. Nu wordt het door mannen, vrouwen en kinderen gespeeld. In 1849 begon de eerste mannen hockeyclub in Engeland met de naam Blackheath. In Londen werd de hockey Association opgericht. Een jaar later begon de eerste vrouwen club. Hockey werd snel populair bij vrouwen. In 1895 ging de oprichting van de All Engeland Women’s Hockey Association van start. Pim Mulièr bracht in 1891 de hockeysport naar Nederland. Daarna werden in Haarlem, Amsterdam en Den Haag de eerste Nederlands clubs opgericht. Nu is hockey een Olympische sport. Mannen spelen hockey sinds 1908 op de Olympische Spelen. In 1980 begonnen de vrouwen ermee. Eén van de oudste sportverenigingen heet de Koninklijke Belgische Bond en is opgericht in 1907.

Wat zijn de spelregels van hockey?

Je mag de bal niet afschermen met je lichaam of je stick. Dat is tegen de regels en heet afhouden. Je mag niet met de krul van je stick boven je schouders komen, dat is namelijk een overtreding. De bal mag je niet slaan met je handen of stoppen met je lichaam. Hakken is verboden want dan raak je met je stick de stick van iemand anders. Als je in de cirkel een overtreding maakt, dan geeft de scheidsrechter aan de andere partij een strafcorner of een strafbal. Elk team heeft 10 spelers en 1 doelman op het veld staan.

Regels van de scheidsrechter
Twee scheidsrechters leiden de wedstrijd. Ze letten goed op. Als er een overtreding wordt gemaakt, dan wordt er gefloten en mag de andere partij de bal. Ze fluiten ook als er een lichte overtreding wordt gemaakt, zoals als de bal per ongeluk tegen je voet aan komt. Als de bal uitgenomen wordt moeten de twee teams allebei 5 meter afstand houden. De scheidsrechters gebruiken handgebaren zodat ze niet hoeven te schreeuwen omdat ze allebei aan een andere kant staan. Ze fluiten aan hun eigen kant van het veld.

Overtredingen
Als je hockeyt moet je je sportief gedragen. Spelers mogen niemand uitschelden. Je mag de tegenstander niet irriteren door in het spel de stick of kleding vast te pakken. Met de bolle kant van je stick spelen mag ook niet. De bal mag niet hoger dan je schouders komen. Als je keeper bent, dan mag je niet liggen op de bal. De keeper moet in een wedstrijd een helm dragen.

Straffen
Er kunnen ook straffen worden gegeven, zoals een vrije slag. Een vrije slag wordt gegeven als er een overtreding wordt gemaakt bij één van de 23 meterlijnen. Er is ook nog een strafcorner, die wordt gegeven als er een overtreding wordt gemaakt door de verdediger in de cirkel, waarmee er een doelpunt kan worden gemaakt. En er is nog een strafbal die is er als de aanvaller de bal heeft en de verdediger in de cirkel een opzettelijke overtreding maakt, terwijl hij of zij de bal afpakt.

Welke kleding dragen hockeyers?

Meisjes dragen een korte rok waar een broekje onder aan vast zit. En jongens dragen een korte broek. Iedere club heeft een eigen naam en een eigen tenue. Je kunt een tenue kopen in een sportwinkel. Vaak organiseren clubs ook een ruilbeurs, dat is handig als je tenue te klein is. Je draagt schoenen met noppen. Maar omdat op de meeste velden kunstgras ligt zijn de noppen wel wat kleiner dan bij voetballers. Onder je kousen horen scheenbeschermers. Je hebt ook een bitje nodig, want dat beschermt je tanden tegen de harde bal. Een bitje mag je niet vergeten, je moet het altijd bij je hebben, dus ook bij de training. Want je wilt geen tanden verliezen. Je bitje en je scheenbeschermers zijn verplicht. Als je het niet bij je hebt, dan mag de scheidsrechter je van het veld afsturen.

Voor een keeper is bescherming erg belangrijk. Meestal komt de bal met volle vaart op de keeper. Hij draagt speciale beschermplaten voor zijn kruis, keel en borst. De eerste beschermplaat heet een toque. Hij heeft verder ook nog een helm met een masker er aan vast, en ook nog twee handschoenen: één om de bal tegen te houden en bij de andere handschoen zit er een gat in om je stick vast te houden. De keeper heeft ook legguards aan. Die zijn gemaakt van kunststof en beschermen je benen en je enkels. Aan de legguards zitten schoenen van kunststof die de keeper over zijn hockeyschoenen draagt om de voeten te beschermen. Ook wordt er voor de wedstrijd geoefend met de keeper.

Wat is veldhockey en zaalhockey?

Veldhockey
Bij veldhockey is het veld 91 meter lang en 55 meter breed. En het doel is 2,14 meter hoog en 3,66 meter breed, met een achterschot van 46 cm. De wedstrijd duurt twee keer 35 minuten. Bij veldhockey mag je flatsen en slaan. En de bal mag van de grond omhoog worden gespeeld, tenzij dat gevaarlijk is. Als de bal over de zijlijn of achterlijn gaat wordt er gefloten en dan mag niet de partij die de bal voor het laatst heeft aangeraakt, maar het andere team uitnemen.

Als er wordt uitgenomen dan moet je minstens 5 meter afstand houden. Op het veld houdt de scheidsrechter de tijd en de score bij. Er wordt gespeeld in september tot december en van maart tot juni. Tot 18 jaar speel je bij de jeugd en daarna ga je naar de senioren. Bij de dames vanaf 30 jaar en bij de heren 35 jaar kan je gaan hockeyen bij de veteranen. Er is ook nog fithockey dat is bedoelt voor als je ouder dan 50 jaar bent. In Nederland zijn er meer dan 252.000 mensen die op hockey zitten. Je speelt op kunstgras of op echt gras.

Zaalhockey
Bij zaalhockey is de zaal tussen de 36 en 44 meter lang en tussen de 18 en 22 meter breed. Het wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari. In de zaal mag je met de bal alleen pushen. Er zijn ook balken waar je tegen kunt pushen en dan komt de bal weer terug. En als er wordt uitgenomen hoef je maar 3 meter afstand te houden. De score en de tijd worden bijgehouden door een bord op de muur. Zaalhockey is het zelfde als veldhockey. Er staan zes spelers in de zaal inclusief de keep. Je speelt twee keer 17 en een halve minuut.

Lees meer over de geschiedenis van hockey.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *