Hypotheek

In Nederland is de hypotheek populair. Decennia lang zijn consumenten gestimuleerd om een eigen woning te kopen in plaats van te huren. Dit werd ondermeer mogelijk gemaakt door de rente op de lening voor het eigen huis fiscaal aftrekbaar te maken. Als u een huis koopt, dan kunt u de rente van uw hypotheek aftrekken bij de belasting, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekvormen

In hoofdlijn zijn er de volgende hypotheekvormen.

 • Annuiteithypotheek: Gedurende de looptijd wordt de lening afgelost. De verhouding tussen premie (aflossing) en rente is zodanig dat deze over de gehele looptijd even hoog is. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit premie, aan het einde is dit andersom.
 • Spaarhypotheek: Uitgevonden in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Er vindt wel een premieinleg plaats, maar deze dient niet ter aflossing. Zo blijft de schuld maximaal, en dat is gunstig voor de aftrekmogelijkheid van de rente. U profiteert maximaal van de hypotheekrenteaftrek. En over de opgebouwde premies krijgt u – de relatief hoge – hypotheekrente vergoed. Een zeer populaire hypotheek die het nog steeds erg goed doet.
 • Beleggingshypotheek: Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw was beleggen het credo; sparen was toch meer voor de braverikken. En zo onstond de beleggingshypotheek. U krijgt geen rente over uw premieinleg, maar kan deze beleggen in aandelen en beleggingsfondsen met fantastische rendementsvooruitzichten. Echter wel met een hoger risico. Werd dit risico tot 10 jaar geleden niet zo beleefd, nu merken consumenten overduidelijk wat meer risico betekent.
 • Aflossingsvrije hypotheek: Sinds de onstuimige groei van de woningmarkt in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het niet meer nodig gevonden om nog aflossing te voldoen. De woning verdubbelde toch binnen een decennium in waarde. Waarom nog aflossen? Inmiddels zijn we van een koude kermis thuisgekomen en zijn we terug op een reel niveau. Nu is in elk geval vastgelegd dat tenminste de helft moet worden afgelost, en er zijn diverse geluiden om dit te verhogen naar het geheel.

  Toekomst hypotheekrenteaftrek

  Inmiddels worden er overigens steeds meer vraagtekens gezet bij deze hypotheekrenteaftrek. Deze fiscale maatregel kost veel geld en lijkt vooral de hogere inkomens te steunen. Sinds enkele jaren wordt de hypotheekrenteaftrek dan ook ingeperkt. De duur is gemaximeerd tot 30 jaar, de overwaarde van een eerder verkocht huis dient te worden aangewend voor de eigen woning en er dient sinds kort minimaal 50% te worden afgelost gedurende de looptijd. Ook is er al een tijd een bijstelling van het kapitaal dat mag worden geleend. Was dit een tijdje hoger dan zes maal het bruto jaarinkomen, nu is dat weer bijgesteld naar maximaal vier maal het bruto jaarinkomen. Zo weet u zeker dat u niet te hoge woonlasten krijgt.

  Duidelijk is dat de hypotheekrenteaftrek steeds meer ter discussie wordt gesteld. Huren wordt zo wellicht populairder, gelijk aan andere Europese landen. Een advies, het is niet meer de tijd om een dure woning te kopen met een hoge hypotheek. Kies een hypotheek die bij u past.

  Meer weten? Check de laagste hypotheekrente tarieven. Of ga hypotheek vergelijken.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *