Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Sociaal’

Scheiden

May 29th, 2014 No comments

Drie vormen van echtscheiding

Wie een echtscheiding aangaat, kan kiezen uit drie manieren om te scheiden. De drie echtscheidingsvormen zijn: scheiding van tafel en bed, de “normale” echtscheiding en een ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Wat deze drie manieren van scheiden precies inhouden leggen we je graag uitgebreid uit:

Echtscheiding

De “gewone” echtscheiding is de scheiding tussen partners die het meest voorkomt. In het geval van een echtscheiding laten de twee partijen de huwelijksovereenkomst ontbinden, om vervolgens los van elkaar het leven voort te zetten. Vanzelfsprekend is dit gemakkelijker wanneer een stel géén kinderen heeft. Immers is dan ook geen spraken van een ouderschapsregeling zoals bijvoorbeeld co-ouderschap. Wel kan het zijn dat één van de ex-partners de ander nog partneralimentatie moet betalen na de echtscheiding.

Scheiding van tafel en bed

Als een stel een scheiding van tafel en bed besluit in te gaan, betekent dat net als bij een echtscheiding dat zij gescheiden van elkaar willen leven. Simpel gezegd willen de (ex-)partners niet meer samen eten en het bed delen. Omdat de wet vandaag de dag niet meer verplicht tot samenwonen wanneer je gehuwd bent, komt een scheiding van tafel en bed ook steeds minder voor.

Ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

Wie scheidt van tafel en bed, is na de scheiding officieel gezien nog wel gewoon gehuwd met zijn/haar (ex-)partner. Je kunt er vervolgens natuurlijk voor kiezen je huwelijk te laten ontbinden nadat je bent gescheiden van tafel en bed. Voor die ontbinding heb je toestemming nodig van de rechter. Je kan de rechter op vier manieren vragen om het huwelijk te ontbinden na een scheiding van tafel en bed:

1. via een gezamenlijk verzoek tot ontbinding van het huwelijk. In zo’n situatie geldt geen termen en de rechter zal bovendien gegarandeerd akkoord gaan.

2. je kan ook een eenzijdige aanvraag indienen bij de rechter. Deze aanvraag zal altijd goedgekeurd worden wanneer je al langer dan drie jaar gescheiden bent van tafel en bed.

3. wil je een eenzijdige aanvraag indienen bij de rechtbank, maar ben je nog niet drie jaar gescheiden van tafel en bed? Dan zal de rechter je aanvraag alleen gehoorzamen indien je langer dan een jaar gescheiden bent van tafel en bed, en je partner zich misdraagt of niet aan de gemaakte afspraken houdt.

“Vroeger” had je ook nog als echtscheidingsvorm de flitsscheiding. Die bestaat echter vandaag de dag niet meer.

Categories: Sociaal Tags:

Babynamen

January 12th, 2013 No comments

Voor veel ouders een belangrijke vraag; hoe gaan we ons kind noemen? Er circuleren elk jaar leuke lijstjes met hippe jongensnamen en leuke meisjesnamen. Maar wat te kiezen?

Populair

Je kan kiezen voor namen die populair zijn. Je doet dan mee met de trend, en dat is natuurlijk wel leuk om modieus te zijn. Zo is er rond 2012 een opvallende piek van Thijmen, Stein, Thijs en Tijn. Als het maar met een T begint en als er maar IJ in zit, en maximaal 1 lettergreep.

Hip

Je kan ook nog een stap verder gaan, en een mega-hippe naam voor je kind kiezen. De website AparteBabynamen.nl zet de meest hot en trending namen op een rij.

Voor het jaar 2013 komen zij op de volgende namen;
Meisjesnamen: Amelia, Marly, Mia, Lily en Lorena.
Jongensnamen: Bruce, James, Toby, Shane en Fedde.

Categories: Sociaal Tags:

Sociaal

September 16th, 2011 No comments

U leeft niet in uw eentje, maar met andere mensen. Wij hebben informatie over allerlei onderwerpen die daarover gaan; dating, gezin, adoptie, kinderopvang. Maar ook een onderwerp zoals trouwen.