Oud ijzer

Oud ijzer in Nederland: hoe zit het nu?

De handel in oud ijzer is groot. Niet alleen milieustraten en gemeenten zamelen oud ijzer in; er zijn ook speciale bedrijven in gespecialiseerd. Bedrijven als bijvoorbeeld Oudijzerbrengen.nl zorgen voor oud-ijzer-ophaaldiensten in Nederland. Maar waarom doen ze dat eigenlijk en wat doen zij vervolgens met het ingezamelde metaal?

Oud ijzer laten ophalen

In Nederland kun je bij een verbouwing of grote opruiming vaak heel gemakkelijk gratis en zonder moeite je oud ijzer laten ophalen. Oud ijzer verwerkingsbedrijven zijn er blij mee en bieden je vaak zelfs nog een vergoeding voor het metaal dat je aanbiedt. Naar de mileustraat met oud ijzer? Dat is dus helemaal niet nodig. Veel oud ijzer bedrijven komen gratis en voor niets voorrijden om jouw oud ijzer mee te nemen.

Vaak zie je ook dat sloopbedrijven oud ijzer in een sloopproject aftrekken van de offerte. Zij kennen de waarde van oud ijzer en verrekenen dit dan met de sloopkosten.
Waarde oud ijzer

De geldwaarde van oud ijzer is lastig vast te stellen omdat deze afhankelijk is van de totale wereldmarkt. Bovendien verschillen soorten ijzer ook in prijs. Voor bijvoorbeeld ijzer/metaal en tin krijg je een stuk minder dan voor lood, aluminium en zink.

Je hebt website waarop je heel eenvoudig zelf kan berekenen wat jouw oud ijzer vandaag de dag waard is. Bekijk bijvoorbeeld eens oudijzer-prijs.nl.

Wat gebeurt er met oud ijzer?

Als je dan je oud ijzer hebt laten ophalen door een schroothandelaar, wat gebeurt er dan mee? Want waarom is het eigenlijk geld waard?

Verzameld oud ijzer wordt uitgesplitst in soorten oud ijzer. Van de verschillende soorten ijzer kunnen weer nieuwe producten gemaakt worden. Vaak zijn dat eenvoudige producten als bijvoorbeeld trekhaken, wielklemmen, sneeuwkettingen, enzovoorts. Door je oud ijzer aan te bieden aan een schroothandelaar, werk je dus mee aan een beter milieu waarin grondstofverspilling wordt tegengegaan. Immers, jouw oud ijzer wordt als grondstof voor nieuwe ijzeren producten gebruikt.
Minimumgewicht

Heb jij een paar stalen pijpen in de schuur liggen die je graag wilt laten ophalen? Dan zal een oud ijzer handelaar niet snel geïnteresseerd zijn. Vaak rijden ze liever uit voor grote projecten waarbij ze veel oud ijzer kunnen winnen. Toch kan het bij een verbouwing of grote opruiming zinvol zijn om dan zelf langs een oud ijzer handelaar te rijden. Ze zijn daar verplicht om jouw ijzer te wegen op een geijkte en dus betrouwbare weegschaal. Bijvoorbeeld een beveiligingsklus kan op deze manier gemakkelijk 10 tot 15 euro opleveren. Een fiets misschien 8 of 10 euro. Zo verdien je gemakkelijk weer wat verbouwingskosten terug, je maakt er de ijzerhandelaar blij mee én je werkt mee aan een beter milieu.

3 thoughts on “Oud ijzer”

  1. Eigenlijk wist ik nooit goed wat er gedaan werd met mijn ijzer dat ik heb ingeleverd al die jaren. Dat er nieuwe voorwerpen als trekhaken van gemaakt worden, vind ik fantastisch. Ook ga ik eens kijken hoeveel mijn ijzer wat ik thuis heb liggen waard is. Ik ben benieuwd!

  2. Vincent Rondwijk

    Mijn buren en verzamelen nog elk jaar oud ijzer in en brengen het naar een inzamelingsplaats. We vinden het belangrijk om niet alles maar weg te gooien wanneer we het niet meer gebruiken. Wanneer we kunnen recyclen, doen we dat! Iedereen zou zo zijn steentje bij kunnen dragen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *