Overspannenheid

Zo weet je of je overspannen bent

Iedereen heeft vast wel eens van iemand gehoord dat die overspannen is. Maar wat houdt dit nu precies in? Dat weten veel mensen nog niet, omdat dit een term is die vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. Door te veel stress en een hoge werkdruk, kan je voor een langere tijd onder spanning komen te staan. Dit kan tot gevolg hebben dat je moeite krijgt met het verwerken van deze spanning. Je kan op zoek gaan naar hulp bij stress, maar het kan ook zijn dat je overspannen bent. In dat geval is het het beste om gewoon even tijd voor jezelf te nemen.

Oorzaken

Wanneer je overspannen bent, heeft je lichaam zoveel emotionele prikkels gehad dat deze ze niet meer goed weet te verwerken. Dit heeft tot gevolg dat het je functioneren belemmert. Er zijn verschillende factoren die overspannenheid tot gevolg kunnen hebben. Oorzaken die je vaak ziet, zijn: werkstress, prestatiedruk op school, een thuissituatie die niet optimaal is of een vervelende gebeurtenis. Het is belangrijk om de klachten serieus te nemen, en hier op tijd mee naar de huisarts te stappen. Wanneer deze klachten voor een maandenlange periode aanhouden, loop je namelijk kans op een burn-out.

Ken je grenzen

Je raakt overspannen wanneer je steeds maar weer over je eigen grenzen heengaat. Voor iedereen kan dit zich uiten in andere symptomen. De een krijgt bijvoorbeeld extreem veel last van hoofdpijn, de ander is plotseling extreem vermoeid of heeft klachten die zich meer lichamelijk uiten. Wanneer je voor een langere tijd te veel stress ervaart, kan dit op de lange termijn zelfs depressieve gevoelens, angsten en paniekaanvallen veroorzaken. Wanneer je last hebt van (enkele van) deze klachten, wacht dan niet te lang en doe bijvoorbeeld een overspannen test. Je kunt er namelijk maar beter op tijd bij zijn om te voorkomen dat de klachten in de toekomst alleen nog maar erger gaan worden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *