Sauna

De werking van een sauna op je lichaam
Een saunaritueel bestaat uit de afwisseling van warm naar koud. Een sauna is tussen de 80 en 100 graden Celsius en een infraroodsauna is maximaal 60 graden Celsius. Tijdens zo’n saunasessie stijgt je lichaamstemperatuur ook met 1 of 2 graden. Vervolgens moet je jezelf weer afkoelen, totdat je weer op temperatuur bent.

De positieve effecten op je lichaam
Tijdens een saunabeurt zal je lichaam erg veel gaan zweten. Je kan wel 400 tot 600 gram per keer verliezen. Doordat je zoveel zweet scheidt je lichaam ook veel afvalstoffen uit, zoals melkzuur. Daarnaast is het erg goed voor je spieren, vooral een infrarood sauna dringt door tot in de spieren en is dus ook erg goed direct na het sporten. Het bloedvatenstelsel wordt gestimuleerd, de hartslag stijgt iets en de bloeddruk daalt iets, hierdoor wordt de bloeddoorstroming beter. Het wordt aangeraden om per dag maar maximaal twee tot drie sessies te doen, anders zou je duizelig kunnen worden. Tot slot heeft een sauna ook nog invloed op je hormoonhuishouding. De verhoogde hormoonproductie zorgt voor minder pijngevoel, meer alertheid en euforie.
Saunagebruik bij ziektes
Bij sommige aandoeningen kan het gebruik van een sauna een zeer positief effect hebben. Hierbij kun je denken aan huidaandoeningen zoals acne en psoriasis, door de verhoogde doorbloeding worden de klachten minder. Daarnaast kan het de pijn verlichten bij een hernia of gewrichtspijn. Echter kan het gebruik van een sauna bij sommige mensen juist tegenovergesteld werken. Het gebruik van een sauna wordt bijvoorbeeld bij infecties of een lage bloeddruk sterk afgeraden. Als je twijfelt informeer dan dus altijd even bij de huisarts.

Afvallen tijdens het gebruik van de sauna
Veel mensen beweren dat je kunt afvallen door naar de sauna te gaan. Je verliest ook erg veel vocht, dus je zult zeker minder wegen na een saunabezoek. Echter dit vochtverlies wordt snel weer aangevuld en je zult weer op je oude gewicht zijn. Helaas, afvallen doe je niet door alleen naar de sauna te gaan.

Stoombad
Naast een traditionele sauna (dan wel op elektriciteit van 80 tot 100 graden Celsius of infrarood van 60 graden Celsius), kan je ook kiezen voor een stoombad. Bij een stoombad is de temperatuur lager, namelijk zo rond de 45 graden Celcius, en de luchtvochtigheid enorm hoog. Bij een sauna is de luchtvochtigheid juist laag. Zowel een stoombad als een sauna zijn een warmtetherapie. Je kan daarvoor een stoomcabine nemen.

Gevonden op:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *