Skeelers

Wat zijn skeelers?

In Nederland en Belgiƫ wordt nog steeds het woord skeeleren gebruikt voor buiten skaten met nadruk op afstand en snelheid. Ook de bijbehorende skates worden nog steeds skeelers genoemd. De skeelers die vroeger werden gemaakt, hadden vijf wielen op een rij onder een langgerekt frame. De wielen vormen achter elkaar een lijn en worden daarom inline skates genoemd. Dit als tegenhanger van de rollerskates, die twee maal twee wielen naast elkaar hebben. Tegenwoordig bestaan er eigenlijk alleen nog maar skates.

Zoek nu naar speed skates in plaats van naar skeelers

Omdat de vroegere skeelers nauwelijks wendbaar waren, zijn deze nu vervangen door speed skates. Speed skates hebben maar vier of zelfs drie wielen achter elkaar die groter zijn voor meer snelheid. Zo hebben ze een korter frame voor meer wendbaarheid. Je skeelert nu dus op speciale skates. Andere inline skates voor recreatie of stunts hebben kleinere of speciale wielen voor dat doel.

Speed skates combineren snelheid en comfort

De tegenwoordige speedskates zijn er in verschillende wielmaten, 90 mm, 100 mm, 110 mm en 125 mm. De grootste maat vind je vooral bij de skates met drie wielen. Deze hebben het kortste frame en zijn daardoor het meest wendbaar. Hoe groter de wielmaat van de skates of skeelers is, des te hoger is de snelheid. Ook worden oneffenheden in het wegdek zo beter opgevangen. Door het innovatieve materiaalgebruik zijn speed skates stevig, licht, ventilerend en steunend. Ze hebben een coole uitstraling en er zijn verschillende kleuren.

Bedenk eerst waarvoor je de skates wilt gebruiken

Er is heel veel keuze in skates, van basismodellen tot professionele modellen. Voordat je tot aankoop overgaat, is het handig om te kijken wat je ermee wil doen en op wat voor terrein je gaat skaten. In de stad zijn kleine wielmaten het handigst omdat die wendbaarder zijn. Wil je grote afstanden gaan afleggen op wegen met weinig bochten, dan kun je kiezen voor grotere wielen of een langer frame. Dus met skates of skeelers kan jouw zomer eigenlijk niet meer stuk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *