TL-lampen

TL en het milieu, hoe zit dat eigenlijk?

De laatste jaren horen we vooral over ledlampen. Deze zijn vriendelijker voor het milieu ten opzichte van gloeilampen. Maar hoe zit dat eigenlijk met tl-verlichting? Moeten die in de ban of valt het allemaal wel mee?

Kwik

Over tl’s is een hoop onduidelijk. Zo zou er milieuonvriendelijk kwik in de lampen zitten en kun je ze beter ook vervangen voor led-armaturen. Het klopt dat in tl’s kwik zit. Echter, dit is zo minimaal, dat het geen kwaad kan. Wel moet je maatregelen nemen als de tl-balk stuk valt.

Stroomverbruik

Tl’s zijn ten opzichte van de gloeilamp lage energieverbruikers. Maar ten opzichte van ledlampen scheelt het niet zoveel. De lamp zelf verbruikt ongeveer net zoveel stroom. Het is alleen wel zo dat een armatuur van tl’s ook energie verbruiken. Daardoor is een tl iets minder zuinig dan een ledlamp. Geen reden om de tl die het nog doet zomaar te vervangen.

T8

De tl’s zijn onder te verdelen in diverse soorten. Het is de fitting die het verschil maakt. Een tl met een T8-fitting verbruikt meer energie dan led. Goed nieuws dat je deze, als ze stuk zijn, kunt vervangen voor een ledvariant. De tl’s met T5-fitting zijn zelfs zuiniger dan led. Daarentegen zijn ze niet goedkoop. Maar ja, we weten allemaal: goedkoop is vaak duurkoop, ook bij verlichting.

Handig!

Vooral in de grote ruimtes zijn tl-buizen nog steeds superhandig. Ook in ruimtes waar je snel veel verlichting nodig hebt, bijvoorbeeld in de schuur. De lichtopbrengst van tl’s is namelijk prima. Kijk goed welk type je nodig hebt, als je een nieuwe aanschaft. Daarvoor check je gewoon de codes op de oude buis. En omdat tl’s in diverse tinten verkrijgbaar zijn, kun je ook nog eens kiezen voor ‘daglicht’, ‘warm wit’ of ‘koel wit’. Het is maar net waar de lamp wordt toegepast.

Lees meer:
Energie vergelijken
Energieleveranciers overzicht en vergelijken
Energieleveranciers vergelijken op kosten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *