Velgen

Past elke velg onder mijn auto?

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe velgen voor je auto, is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Uiteraard zijn er de keuze voor de kleur van de velgen (RVS en zwart zijn het meest gebruikelijk, maar ook kleuren zijn mogelijk), materiaal (staal of lichtmetaal) en hoeveel spaken.

Maar ook de technische kant van het verhaal telt mee wanneer je een velg aan het uitkiezen bent. Want namelijk niet elke velg past elke auto. En dat luistert nog best nauw. Op site zoals https://www.wheelpoint.nl kan je daarom je kenteken opgeven, zodat alleen de velgen worden getoond die passen. Wel zo makkelijk! Wil je toch weten waar alle technische specificaties voor staan? Lees dan verder.

Inchmaat

Vaak kiezen mensen voor grotere velgenmaten, omdat dat een stoerder uiterlijk geeft. Een iets grotere maat kiezen is vaak geen probleem, maar problemen kunnen ontstaan wanneer er veel grotere velgen worden gekozen. Het wiel kan niet meer passen of ergens langs schuren en er kan een kilometertellersafwijking ontstaan.

Steekmaat

De steekmaat is een duidelijke en goed zichtbare technische specificatie. Een velg die bevestigd moet worden met 4 bouten, gaat niet passen als je huidige velg 5 bouten heeft. En ook de diameter van de cirkel die de bouten vormen moet de juiste maat zijn. Een steekmaat wordt aangegeven in aantal bouten en afstand, bijvoorbeeld: 5×120

Et waarde

Een ET-waarde geeft aan hoever de velg naar binnen of buiten valt, in andere woorden de bolling van de velg.

Breedte

Als laatste is de breedte van de velg nog belangrijk. Een brede velg past simpelweg niet in iedere auto. Gelukkig hebben de meeste fabrikanten een nieuwe velg in alle technische vereisten.

Meer weten over banden? Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.anwb.nl/auto/banden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *