Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Culinair’

Maaltijdenbox

June 11th, 2016 No comments

Eten en drinken zijn de belangrijkste elementen in het leven, zonder deze zouden we tenslotte niet kunnen leven toch? Dus waarom niet het aller beste ervan maken, gelukkig doen we dat ook want eten en drinken is lekkerder dan ooit, er zijn zoveel manier van eten en drinken om het nog maar niet te hebben over de hoeveelheid recepten, gerechten en ingrediënten die er wereldwijd beschikbaar zijn. Zo heeft elk land z,n eigen kenmerkende producten en elke cultuur z,n eigen gewoontes. Een van de vele gewoonten die we in de westerse cultuur de laatste jaren zien en veel gebruiken is de maaltijdenbox, ook wel, maaltijdtas, krat of foodbox genoemd. Deze maaltijdenbox gaat onder vele namen door maar komt vrijwel altijd op het zelfde neer.

Wat is een maaltijdenbox?

Een maaltijdenbox is een complete dienst die in de eerste instantie tegen een redelijke tarief jouw leven een stuk aangenamer maakt, het bespaard je vele tijd, in sommige gevallen zelfs geld en het is elke keer weer een verassing en inspirerend om je box te ontvangen. Maar wat is het precies? Jouw wekelijkse avondmaaltijden compleet met ingrediënten en stap voor stap recepten instructies volgens een wekelijks lidmaatschap thuisbezorgd. Een hele mond vol maar dan krijg je ook wat.

Bedacht door chef-koks

Bij de meeste maaltijdenboxen worden de wekelijkse recepten bedacht door chef-koks of voedingsexperts of een combinatie hiervan, deze bedenken elke week weer een aantal maaltijden voor je zodat jij dit niet hoeft te doen, ze doen de boodschappen voor je zodat jij een bezoek aan de winkel kan vergeten en je bezig kan houden met andere zaken zoals je werk of vrije tijd. Als klap op de vuurpijl worden de maaltijden bedacht met het volgen van een gezond eetpatroon in de eerste plaats, daarnaast komt het gevarieerd eten en verschillende maaltijden uit alle culturen erbij kijken.

Vers, lokaal en biologisch

Als de chef ontworpen recepten volgens een gezond eetpatroon nog niet genoeg is, zijn de ingrediënten in een maaltijdenbox ook nog eens verser dan je wensen kunt, afkomstig van lokale producenten en in veel gevallen zelfs biologisch, hierdoor gaat het gezonde gehalte van je avondmaal omhoog en eet je zo gezond mogelijk, en dit terwijl je er zelfs niet over na hoeft te denken.

Vele soorten

De maaltijdenbox markt is behoorlijk aan het verzadigen en elke keer wanneer je denkt dat er genoeg aanbieders zijn, komt er weer een nieuwe vaak regionale bezorger bij, enkele grote namen in deze markt zijn: HelloFresh, Marley Spoon, De Allerhande Box, Beebox, Mathijs Maaltijdbox en De Krat om er maar een paar te noemen, kleinere en niche boxen in deze markt zijn de halal maaltijdbox van Chef Ali, de Asian Food Lovers box, en heb je tegenwoordig ook de zogenoemde koel verse maaltijden waarbij het zelf koken ook weggelaten wordt en de gerechten door de koks bereid worden, ingekoeld en bij je thuisbezorgd worden.

Zoals je ziet zijn er vele varianten van de maaltijdenbox, er is voor elk persoon wel een box te vinden die voldoet aan diens wensen, bij sommige boxen onder de grotere namen die ik net noemde, kun je bijvoorbeeld zelf elke week kiezen uit een aantal recepten, op deze manier kun je ingrediënten en gerechten vermijden die je niet lust. Ook zijn er maaltijdenboxen die zich bezig houden met allergenen of speciale diëten. Om goed inzichtelijk te krijgen welke soorten er van de maaltijdenbox allemaal zijn, kun je deze website raadplegen.

Voordelen versus nadelen

Een maaltijdenbox kent erg vele voordelen, als je deze tegen de nadelen afweegt dan blijft er weinig over, het enige echte nadeel die voor een kleine groep mensen aanwezig is, is dat de boxen vaak wat duurder zijn dan wanneer je zelf naar de winkel gaat, maar ook dit is relatief, denk er maar over na, bij de meeste boxen kun je gebruik maken van een leuke aanbieding waarmee de box nog maar de helft kost, en dan hebben we nog niet de reiskosten berekend die je niet meer hoeft te maken omdat je een maaltijdenbox laat bezorgen.
Voordelen van deze boxen zijn vooral het tijdbesparende element, de recepten zijn zo bedacht dat je ze erg snel kunt bereiden, je eet vaker samen, het brengt gezelligheid, het inspireert en is leerzaam, eten uit een box is gezonder dan zelf koken met supermarkt producten en ga zo maar door.

Categories: Culinair Tags: , ,

Uit eten

May 15th, 2016 No comments

Verstandig uit eten

Iedereen bezoekt in z’n vrije tijd graag een restaurant met familie of vrienden.
De meeste mensen hebben echter het idee dat het niet mogelijk is om gezond uit eten te gaan. Dit klopt gelukkig niet. Verstandig en gezond uit eten gaan vraagt alleen wat meer inspanning. Een goede voorbereiding begint eigenlijk thuis al. Om te beginnen is het verstandig om overdag vast wat minder te eten dan normaal.
Hieronder nog wat tips:

1. Bekijk vooraf de menukaart

Bijna alle restaurants hebben hun menukaart op de website staan. Als je van tevoren de menukaart bekijkt, kun je zien of er gezonde gerechten tussen zitten. En als je vragen hebt, kun je die gerust aan de telefoon of aan tafel stellen. Mocht er niet gezonds aangeboden worden dan kun je het restaurant bellen en vragen of ze iets voor je kunnen voorbereiden.

2. Eet geen brood bij uw aperitief

Bij binnenkomst staat het mandje brood in no time op tafel. Probeer hier vanaf te blijven. Je krijgt namelijk al veel calorieën binnen voordat je goed en wel aan het diner begonnen bent.
Een stukje brood bevat bijna 90 calorieën en daar komt dan nog wat boter of olie bij.
Vraag in plaats daarvan naar bijvoorbeeld olijven of kleine tomaatjes.

3. Kies voor stomen of grillen

Bij uw keuze moet u letten op de bereidingswijze. Uiteraard zijn gefrituurde gerechten uit den boze. Maar kies voor gerechten die gegrild, geroosterd, gestoomd of rauw zijn. Verder moet u letten op de sausjes die bij het gerecht geserveerd worden. Dus geen room- of kaassauzen. En als u toch een sausje bij het eten wilt, laat deze dan apart serveren. Ook pasta’s en aardappelgerechten moet u minimaal nuttigen. Uiteraard kunt u wel ongelimiteerd groenten bestellen.

4. Samen eten, samen delen

Helaas zijn de porties in de meeste restaurant steeds groter geworden. Dat betekent dat we ongemerkt meer zijn gaan eten. Maar gelukkig is er een nieuw fenomeen uit Amerika komen overwaaien: het ‘sharen’ van gerechten. Je bestelt met elkaar een aantal gerechten en deelt die met je tafelgenoten. Zo proef je alles maar eet je minder. En bovendien spaart dit ook nog geld uit.

5. Drink met mate

Bij gezellig uit eten gaan, hoort uiteraard ook een glas wijn of bier. Ongemerkt krijg je hierdoor best veel calorieën binnen. Zorg altijd voor voldoende water aan tafel. Zo voorkom je dat je alcohol drinkt als je eigenlijk dorst hebt. En als je jezelf echt niet in de hand hebt, meld je dan aan als BOB van de avond.

6. Zoek een verantwoord restaurant

Gelukkig is er in veel steden een goede trend ontstaan met het aanbod van gezonde restaurants. Deze restaurants werken met gezonde en/of biologische producten. Hier ben je verzekerd van een gezonde keuze. Op het internet zijn er veel restaurantgidsen te vinden. Bij WijnSpijs hebben ze bijvoorbeeld een mooi overzicht gemaakt met de door hen geselecteerde restaurants. Dat wordt smakelijk en gezond eten!

Categories: Culinair Tags:

Tafel dekken

October 21st, 2014 No comments

Een diner van topklasse organiseren? Dat doe je zo!

De herfst staat voor de deur, en dat vraagt natuurlijk altijd om wat extra gezelligheid in huis. Veel mensen zien jaarlijks op tegen de herfst en de winter omdat ze graag buiten zijn en van warm weer houden. Maar weet je wat nou zo leuk is aan de herfst en de winter? Dat het gedwongen binnen zijn juist éxtra gezellig wordt als je er wat mee doet. Zoals… eens een extra dinertje voor je vrienden of familie organiseren! Wat je daarvoor nodig hebt? Nou, dit:

Chique tafellinnen

Sloof je lekker uit en haal je tafel op zoals je gasten alleen in een chic restaurant zouden verwachten. Dat betekent: veel barokstijlen en damastmotiefjes. Inspiratie opdoen? Bekijk eens de tafellinnen van Cottona, dan weet je wat we bedoelen!

Mooi serviesgoed

Want een vierkant bord oogt natuurlijk net wat exclusiever dan een rond bord. Helemaal als het bord dan ook nog eens bruin of zwart is, in plaats van wit. Zorg daarnaast voor blinkend bestek en zorg dat iedere gast drie glazen heeft: witte wijn, rode wijn, water. Op internet vind je eenvoudig een handige “plattegrond” voor het dekken van je tafel volgens de etiquette. Zo moeilijk is het dus helemaal niet!

Zachte verlichting en achtergrondmuziek

Want sfeer moet je zelf creëren natuurlijk. Zorg dus voor veel kaarsjes en veel sfeerverlichting/schemerverlichting. Tijdens het diner doet zachte, rustige muziek wonderen voor de gezelligheid: zorg dus voor een radio of geluidsinstallatie om je huis zelfs als een restaurant te laten klinken.

Categories: Culinair Tags:

Barbecuen

June 26th, 2014 No comments

Laten we heel eerlijk zijn: Als man hoor je een barbecue aan te kunnen steken en moet je op zijn minst over een zekere basiskennis van barbecuevlees beschikken. Want u maakt pas echt indruk op de buurman als u tijdens de BBQ vertelt dat u fameus fan bent van de Nordic Varkenshaas Speer, omdat deze varkenshaas afkomstig is van de Heijdehoeve. Om nu over te komen als een echte BBQ specialist hebben wij voor u alle tips & trics op een rijtje gezet. Bekijk onderstaande infographic.

Barbecuen expert tips

Meer weten over barbecues? U kunt online een barbecue bestellen.

Categories: Culinair Tags:

Tips voor een geslaagd tuinfeest

July 20th, 2012 No comments

In de zomer is het erg gezellig om een tuinfeest te geven. Maar bij een tuinfeest komen weer hele andere dingen kijken dan bij een feestje wat u gewoon binnen viert. Hieronder staan een aantal tips, en wanneer u hier rekening mee houdt, kan er inderdaad gesproken worden van een geslaagd tuinfeest. Waar de gasten hopelijk nog lang over zullen napraten.

Versiering en verlichting

Een feest gaat altijd gepaard met mooie versiering. Wanneer u kiest voor een bepaald thema kan de versiering ook helemaal in die stijl zijn. Maar ook zonder een themafeest is versiering leuk, zoals slingers, ballonnen en ook mooie bloemen en planten. Verlichting kan en mag bij een tuinfeest natuurlijk ook niet ontbreken. Zeker niet wanneer deze tot diep in de nacht duurt. Gezellige lantarens, fakkels en sfeerverlichting maken uw tuin helemaal af.

Lekker eten en drinken

Bij een gezellig tuinfeest hoort lekker eten en drinken. Wanneer het feest wat later in de avond begint volstaan kleine hapjes, maar wanneer het feest al eerder losbarst zult u ook voor een volledige avondmaaltijd moeten zorgen. U kunt zelf heel de dag in de keuken staan kokkerellen of ervoor kiezen om een buffetje te laten komen of een BBQ te organiseren. Wanneer u vindt dat ook hier teveel tijd in gaat zitten, kunt u zelfs een barbecue huren, zodat alles tot in de puntjes geregeld wordt voor u.

En drinken spreekt voor zich, genoeg frisdrank en ook zeker genoeg alcoholische versnaperingen. Het is ook erg leuk om zelf een lekkere sangria, een bowl met vers fruit of kleurrijke cocktails te maken.

Nederland kikkerland

In Nederland kunnen we er jammer genoeg niet altijd van uitgaan dat we, wanneer we een tuinfeest organiseren, ook werkelijk goed weer hebben. Houd hier dan ook rekening mee bij de organisatie. Zorg ervoor dat een gedeelte van de tuin overdekt kan worden met bijvoorbeeld een partytent voor wanneer het gaat regenen. Dekentjes komen ook goed van pas wanneer het wat frisser wordt in de avond. Want u wilt natuurlijk niet dat uw feest in het water valt, omdat al uw gasten gaan lopen.

Gepaste muziek

Bij een feestje hoort muziek. Pas de muziek aan aan de gasten en de sfeer van het feestje. Is het meer een loungefeestje of heeft het een heel ander thema. Door muziek komen de gasten namelijk al snel in de sfeer die u voor ogen heeft.

En natuurlijk mogen de gasten niet ontbreken. Met bovenstaande tips en een gastenlijst vol met gezellige mensen bent u verzekerd van een geslaagd tuinfeest.

Gevonden op:

Categories: Culinair, Tuin Tags:

Walking diner

January 31st, 2012 No comments

Een walking diner op één of meerdere locaties

Wilt u binnenkort met een grote groep dineren in een informele sfeer, dan is een walking diner een gezellig alternatief voor het buffet. Zoals de naam al zegt, zijn uw gasten niet aan een zitplaats gebonden en kunnen ze zich rustig mengen met verschillende groepen.

Er zijn twee soorten walking diners: op verschillende locaties door de stad of in één restaurant. Beide mogelijkheden zijn heel geschikt voor (bedrijfs)bijeenkomsten en feesten.

Informeel diner

Het walking diner is een nieuwe manier van dineren in een restaurant. U zit niet in rijtjes aan een gedekte tafel, maar u dineert staande. In deze informele sfeer kunt u meer mensen spreken dan tijdens een traditioneel diner, doordat u op ieder moment naar de andere kant van de zaal kunt lopen om u in een andere groep te mengen.

Door de avond heen worden vele verschillende hapjes geserveerd, van een culinaire soep tot een heerlijk dessert. U bent dus zeker van een gevulde maag dankzij de vele proeverijen en uw bijeenkomst wordt niet onnodig onderbroken door het diner.

Genieten van de stad en de gerechten

De tweede mogelijkheid van een walking diner is in een stad van uw keuze. U wandelt door de stad van het ene restaurant naar het volgende. Vaak worden deze tochten begeleid door een gids, die u alles kan vertellen over de wijken waar u doorheen komt.

Terwijl u onderweg kunt genieten van de stad, komt u heerlijk tot rust in de verschillende restaurants. Hier nuttigt u een aantal gangen, die vanzelfsprekend allemaal op elkaar afgestemd zijn. Natuurlijk kunt u de route tussen de deelnemende restaurants ook fietsend of steppend afleggen.

Zo is het walking diner leuk voor alle soorten grote en kleine groepsuitjes, van familiedag tot bedrijfsfeest.

Categories: Culinair Tags: ,

Eten

December 13th, 2011 1 comment

Eten is belangrijk. Uw voeding en uw beweging zijn twee maatgevende elementen voor uw gezondheid. Er zijn allerlei vormen van eten. Om te beginnen kunt u kijken naar het tijdstip van de dag. Er is het ontbijt, de lunch en het diner ofwel het avondeten. Maar er zijn ook allerlei soorten eten. Het voedingscentrum geeft een heel goed overzicht van alle vormen van eten, en vooral wat gezond is om te eten.

Wilt u tips voor gezond eten? Kijk dan op Gezonde voeding of bij het Voedingscentrum.

Culinair

September 16th, 2011 No comments

Eten en drinken is belangrijk en kan heerlijk zijn. Lees hier verder wat culinair genieten is. U kunt zelf koken, maar ook naar een goed restaurant gaan.

Lees hier tips en adviezen om gezond en lekker te koken. Een royaal diner of juist op dieet, de keuzes zijn zo groot.

Categories: Culinair Tags: , , ,