Wat is een reachtruck?

Dit is een vrij specialistisch onderwerp. Kent u een vorkheftruck? Ja? Dan is er ook nog een alternatief. Namelijk een zogenaamde reachtruck. Dit is een variant op de vorkheftruck, maar dan slimmer! Waarom wordt er gekozen voor een reachtruck in plaats van voor een vorkheftruck, die ook veel gebruikt wordt in magazijnen? Reachtrucks hebben diverse voordelen ten opzichte van vorkheftrucks. Wanneer kiest u voor een reachtruck en wat zijn precies de voordelen?

Wat is een reachtruck precies?

Een reachtruck is een transportvoertuig en wordt veelal in magazijnen gebruikt. Met een reachtruck kunt u pallets verplaatsen en deze bijvoorbeeld in stellingen plaatsen. Reachtrucks worden dus meestal ingezet voor intern gebruik in magazijnen.

Een reachtruck of een vorkheftruck?

In principe zijn allebei de trucks in te zetten om pallets te verplaatsen in bijvoorbeeld magazijnen of op bedrijventerreinen. Echter is de reachtruck met ingeschoven mast korter en hierdoor beter in te zetten in magazijnen met smalle gangpaden. De draaicirkel is namelijk erg klein ten opzichte van de draaicirkel van een vorkheftruck. Een vorkheftruck is dan al snel te breed om gemakkelijk door de gangen te gaan. De reachtruck zorgt dan tevens voor ruimtebesparing door zijn smallere vorm, wat in kleine magazijnen ook praktisch is. Omdat de reachtruck smaller is, wordt vaak gedacht dat deze dan ook meteen een stuk onstabieler is dan een vorkheftruck. Echter is de reachtruck ondanks zijn afmetingen toch stabiel met een uitgeschoven mast. Een reachtruck heeft namelijk zijarmen met voorwielen die niet meedraaien.

Hefvermogen en hoogte van de reachtruck

Een reachtruck heeft een hefvermogen van tussen de 1.000 en 2.500 kg. Het exacte hefvermogen hangt af van de constructie. Wanneer het vermogen dat de reachtruck moet dragen richting het maximale hefvermorgen gaat, moeten de lepels zo ver mogelijk uit elkaar staan, zodat de reachtruck niet overbelast wordt.
Veel reachtrucks kunnen een hoogte bereiken van 6,5 meter en de allernieuwste reachtrucks gaan zelfs tot 13 meter hoogte. Hierdoor komt zowel de hoogte als het hefvermogen in de buurt van een vorkheftruck en zo hoeft u voor een zware of hoge pallet, geen vorkheftruck te gebruiken.

Toch een reachtruck die in zijn geheel draait

Bent u toch op zoek naar een heftruck die in zijn geheel draait, maar wel zo smal is dat hij door de smalle magazijn gangpaden past? Dan is er de vierweg reachtruck, waarvan alle wielen kunnen draaien. Hierdoor kan de reachtruck ook zijwaarts rijden en er kan worden gewerkt met langere lasten.

Beperkt budget? Ga voor een tweedehands reachtruck

Heftrucken zijn kostbaar, maar daarentegen wel duurzaam. Ze gaan jarenlang mee en de kwaliteit van de heftrucks gaat niet achteruit. Wilt u een reachtruck aanschaffen, maar heeft u een beperkt budget? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een tweedehands reachtruck. Omdat het een zeer degelijk product is, maakt het niet uit of de reachtruck al gebruikt is, hij zal net zo efficiƫnt en goed werken als een nieuwe reachtruck. Zo bespaart u al snel heel veel geld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *