Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Carriere’

Ontslag

April 2nd, 2014 No comments

De zes geboden voor wie ontslag krijgt

Heb je je ontslag gekregen, of is je ontslag onlangs aangekondigd? Of wordt je binnenkort ontslagen? Dan hierbij wat nuttige tips waar je wellicht wat aan gaat hebben.

1. Handel met verstand. Niet met emotie

Je ontslag krijgen is een emotionele gebeurtenis. Je toekomst ziet er van het ene op het andere moment ineens een stuk somberder uit, en dat voelt heel oncomfortabel. Toch is het belangrijk om ondanks dat alles je verstand te gebruiken wanneer je ontslag wordt aangekondigd. Het is belangrijk dat je volwassen reageert, dan kan je veel ellende besparen in de toekomst.

2. Teken niets, doe niets, zeg niets

Op het moment dat je werkgever komt aankondigen dat “jullie wegen elkaar gaan scheiden” is het af te raden om direct een ontslagbrief te ondertekenen. “Doe niets” op dat moment: niet huilen, niet schreeuwen, niet gillen en niet tekenen. Stel je neutraal op. Geef aan dat je hier even over moet nadenken, en dat je het niet eens bent met je ontslag. Op deze manier heb je rustig de tijd om na te denken over de beste te ondernemen actie. Bovendien kun je een specialist inschakelen, zoals een arbeidsrechtsadvocaat of ontslagrechtsspecialist. Rechtsbijstand op zo’n moment is verstandig.

3. Bel een jurist

Zoals hierboven al benoemd: neem een jurist in de armen als je het niet eens bent met je ontslag. De kans dat je wellicht valt er nog een interessante ontslagvergoeding uit te halen. Ben je verzekerd voor rechtshulp? Neem dan contact op met je verzekeraar. Die zal je doorverwijzen naar een eigen jurist.

4. Bedenk wat je wilt

Wat wil jij als je ontslagen wordt? Wil je dan graag weg met een goede ontslagvergoeding? Of zou je liever blijven werken bij je werkgever, ondanks dat deze jouw weg wil hebben? Is er een kans op een andere afdeling? Is het wat om als ZZP’er aan de slag te gaan in de toekomst? Of is dat juist helemaal niet je wens?

5. Handel zakelijk: onderhandel over je vertrekvoorwaarden

Je baas kan anno 2014 nog, tot het mogelijk in 2015 verandert, tussen drie opties kiezen om jouw ontslag aan te vragen. Dat kan bij het UWV (dan hoeft hij/zij je geen ontslagvergoeding te bieden), via de kantonrechter (via de kantonrechtersformule wordt je ontslagvergoeding bepaald) of door samen met jou een beëindigingovereenkomst op te stellen. Veruit de meeste ontslagen gaan via de derde route, maar dat kost de werkgever vaak een vergoeding. Want waarom zou jij anders akkoord gaan?

Enkele tips hierbij:
– zorg dat het initiatief voor je ontslag van je baas komt. onderteken niet als dit niet expliciet wordt verkondigd
– teken nooit als je ziek bent. Daarmee verspeel je wellicht het recht op een WW
– vraag in een beëindigingsovereenkomst niet een onredelijke ontslagvergoeding. Mogelijk stapt je baas dan alsnog naar de kantonrechter en dan krijg je een vergoeding berekend aan de hand van de kantonrechtersformule. Die zal niet heel hoog zijn.

6. Vraag een uitkering aan

Schrijf je eerst in via WERK.nl en vraag daarna direct in je eerste week na ontslag een uitkering aan bij het UWV. Ben je 26 van de 36 weken voor je ontslag in dienst geweest, dan krijg je een basisuitkering: twee maanden 75 procent van je laatst verdiende loon en één maand 70 procent. Voor elk gewerkt jaar krijg je daarbovenop nog een maand, tot maximaal drie jaar. Daarna kom je in de bijstand.

Tijdens je uitkering moet je elke week een sollicitatiepoging doen. Dat is een brief schrijven of een gesprek voeren. Na een half jaar moet je werk op één niveau lager accepteren, na een jaar elke baan.

Lees meer over ontslag en ontslagrecht op OntslagHulp.com!

Categories: Carriere Tags:

Weetjes over werk

October 6th, 2011 No comments

Er zijn veel wetenswaardigheden over werk en carriere.

Wist u dat …
– Overwerk vaak onbetaald is. Veel functies hebben impliciet de verplichting in zich om over te werken, zonder dat hier een extra vergoeding tegenover staat.
– Steeds meer vrouwen een hoge functie in het onderwijs hebben. In de publieke sector bereiken vrouwen een steeds hoger niveau, nu de private sector nog!
– Mannen vaak een langere werkweek maken dan vrouwen. De oude rollen worden wederom bevestigd.
– KPN consulting en & Samhoud de beste werkgevers zijn voor werknemers met kinderen. Wie is Samhoud? Wij dachten dat de overheid de beste werkgever is voor ouders …
– Ruim een kwart Nederlanders thuis werkt. Een flinke opmars voor het nieuwe werken en flexibel thuiswerken. Een super resultaat, dit smaakt naar meer.
– In Nederland het talent volop wordt benut op de werkvloer. Iedereeen kan zich overal ontplooien in Nederland.
– Het steeds lastiger wordt in Nederland om elkaar als zakelijk contact nog eens een relatiegeschenk te geven (HSG-Relatiegeschenken.com).

Bron nu.nl

Gevonden op:

Categories: Carriere Tags:

Carriere

September 16th, 2011 No comments

Hoe bouwt u een goede loopbaan op, of versterkt deze? Er zijn allerlei adviezen en informatie beschikbaar om een goede carrière op te zetten. Steeds meer gaan mensen zich richten op het continue ontwikkelen en verbeteren van zichzelf. Dat is ook nodig in de nieuwe arbeidsmarkt.

Een goede start om jezelf te ontwikkelen en verbeteren, is weten wat je wilt. Dit kan je op diverse manieren achterhalen, maar een mogelijkheid is een Beroepskeuzetest.

Categories: Carriere Tags: , ,