Home > Energie > Windmolens

Windmolens

August 14th, 2017 Leave a comment Go to comments

windmolen

Zo ziet een windmolen er van binnen uit

Steeds vaker bepalen windmolens de horizon. Ze stijgen hoog boven het landschap uit en draaien snel rond in de wind. Heeft u zich weleens afgevraagd hoe zo’n gigantische molen er vanbinnen uitziet? En hoe hij van wind energie maakt?

Windmolens zijn al eeuwen oud. In het oude Perzië werden ze gebouwd om meel te malen en de Egyptenaren maakten gebruik van wind om hun boten te laten varen. Stroom wekken we er nog niet heel lang mee op, maar het is wel efficiënt en groen. Een windmolen is eigenlijk een grote, omgekeerde ventilator. Hij maakt van elektriciteit geen wind, maar van wind elektriciteit. Op een plek waar het veel waait kan ene molen wel 7,5 miljoen kilowattuur per jaar opleveren. De Noordzee en Scandinavië zijn perfecte plekken voor een windmolen.

Een windmolen bestaat uit een rotor, een mast en een gondel. Met de rotorbladen (1) vangt hij de wind op. Hij draait uit zichzelf in de richting waar het het meeste waait, waardoor hij altijd een maximaal rendement heeft. De rotorbladen kunnen ook worden aangepast op de sterkte van de wind en werken hetzelfde als een vliegtuig: ze compenseren zwaartekracht met omhoog gerichte kracht. De energie die ze opvangen wordt omgezet in een draaiende beweging van de as.

In de gondel (2) zit het grootste deel van de apparatuur. De as (3) gaat draaien door energie en de generator (4) zet die om in elektriciteit. De generator is eigenlijk niets meer dan een grote dynamo, door middel van magneten wekt hij wisselstroom op. In de gondel zit ook een tandwielkast (5) die versnelt en een transformator die ervoor zorgt dat de spanning het juiste niveau heeft: 3 tot 50 kilovolt.

De hoogspanningskabels lopen via de mast (6) naar beneden. De windmolen is weer aangesloten op een kabel van de netbeheerder. Een windmolen begint bij ongeveer 12 kilometer per uur te draaien. De controller (7) houdt in de gaten of hij niet te hard draait: vanaf 90 km/h gaat de noodrem (8) erop. Uit veiligheid. Daarom kan het zijn dat u de molens juist stil ziet staan wanneer het heel hard waait.

Bron: UnitedConsumers

Categories: Energie Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.