Winterbanden

Winterbanden nodig? Kies de beste banden tegen de laagste prijs

Er is geen ontkomen aan: als je in Nederland woont zal je uiteindelijk in het gezicht moeten kijken van de winter. Als je dat doet, is het belangrijk dat je rijdt op de juiste winterbanden. Laat je niet misleiden door de naam, maar als je ergens woont met een koud klimaat, dan zijn seizoenbanden eigenlijk maar drie-seizoensbanden.

©Jupiterimages/Photos.com/ThinkstockHet rubber in deze banden verhard namelijk en de tractie vermindert zodra de temperatuur onder de 7° komt. Winterbanden zijn echter zo ontworpen dat de tractie ver onder de 7° nog wordt behouden. En in de winter kan het in Nederland zeker minder worden dan 7°. Winterbanden zijn daarom dus van essentieel belang.

Het identificeren van winterbanden is eenvoudig. Je kunt deze namelijk herkennen aan de sneeuwvlok of het berg symbool dat afgedrukt staat op de zijwand van de band. Er zijn een veeltal van verschillende merken op de markt die winterbanden uitbrengen. Er zijn echter een aantal dingen waar je op moet letten als je nieuwe winterbanden wilt kopen.

Het loopvlak

Ten eerste, is het loopvlak, of de ingroevingen van de band een van de belangrijkste kenmerken van winterbanden. Extra diepte in het loopvlak betekent dat er meer ruimte in de groeven is om deze vrij te houden van sneeuw en van smeltende sneeuw. Daarnaast hebben winterbanden ook kleine spleten in het profiel, die zich uitbreiden zodra ze in contact komen met de grond. Hierdoor wordt het ijs en het water verspreid voor een betere grip op de weg. Als je weinig verstand hebt van het loopvlak van banden, dan is het aan te raden om een specialist te zoeken om je hiermee van dienst te zijn.

Kwaliteit van het rubber

Er is echter meer nodig dan een agressief loopvlak profiel om het veilige rijden in de winter te kunnen garanderen. Winterbanden zijn gemaakt van een speciaal rubbermengsel, dat is ontworpen om te presteren in koude omstandigheden. Het rubber dat gebruikt wordt in winterbanden bevat een stof die silica genoemd wordt. Des te hoger het silicagehalte, des te flexibeler de band. En des te flexibeler de band, hoe beter de grip op de weg tijdens koude en winterse weersomstandigheden.

Welke winterbanden je kiest, zal sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden waarmee je te maken krijgt. Als je bijvoorbeeld in een regio woont waar er veel sneeuw valt, dan heb je ook winterbanden nodig met meer grip. Als je in een streek woont met een ruw wegdek, heuvels of ijzige wegen, overweeg dan banden met extra noppen voor extra grip. Dit worden de spijkerbanden genoemd, en je kunt het beste een specialist om informatie vragen betreffende het gebruik hiervan.

Je auto is ontworpen om te rijden op een complete set van banden en zal daardoor ook een betere prestatie tentoonstellen. Het kan dan ook een riskante beslissing zijn om winterbanden op twee wielen te plaatsen, en de andere twee wielen te laten zoals ze zijn, met seizoensbanden. Hierdoor wordt de tractie ongelijkmatig verdeeld en dit kan verschillende problemen opleveren. Het is daarom beter om op alle vier wielen winterbanden te laten plaatsen.

Nu je weet aan welke voorwaarden winterbanden moeten voldoen, is het tijd om banden te vinden voor de beste prijs. Het is het gemakkelijkst om online de gewenste banden te vergelijken, omdat je zo snel een overzicht krijgt van verschillende aanbieders. Tirendo en Oponeo zijn daarbij bekende bandenfabrikanten van hoogwaardige kwaliteit en waar je aantrekkelijke prijzen kunt vinden.

Afbeelding: © Jupiterimages/Photos.com/Thinkstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *