Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Wonen’

TL-lampen

July 9th, 2019 No comments

TL en het milieu, hoe zit dat eigenlijk?

De laatste jaren horen we vooral over ledlampen. Deze zijn vriendelijker voor het milieu ten opzichte van gloeilampen. Maar hoe zit dat eigenlijk met tl-verlichting? Moeten die in de ban of valt het allemaal wel mee?

Kwik

Over tl’s is een hoop onduidelijk. Zo zou er milieuonvriendelijk kwik in de lampen zitten en kun je ze beter ook vervangen voor led-armaturen. Het klopt dat in tl’s kwik zit. Echter, dit is zo minimaal, dat het geen kwaad kan. Wel moet je maatregelen nemen als de tl-balk stuk valt.

Stroomverbruik

Tl’s zijn ten opzichte van de gloeilamp lage energieverbruikers. Maar ten opzichte van ledlampen scheelt het niet zoveel. De lamp zelf verbruikt ongeveer net zoveel stroom. Het is alleen wel zo dat een armatuur van tl’s ook energie verbruiken. Daardoor is een tl iets minder zuinig dan een ledlamp. Geen reden om de tl die het nog doet zomaar te vervangen.

T8

De tl’s zijn onder te verdelen in diverse soorten. Het is de fitting die het verschil maakt. Een tl met een T8-fitting verbruikt meer energie dan led. Goed nieuws dat je deze, als ze stuk zijn, kunt vervangen voor een ledvariant. De tl’s met T5-fitting zijn zelfs zuiniger dan led. Daarentegen zijn ze niet goedkoop. Maar ja, we weten allemaal: goedkoop is vaak duurkoop, ook bij verlichting.

Handig!

Vooral in de grote ruimtes zijn tl-buizen nog steeds superhandig. Ook in ruimtes waar je snel veel verlichting nodig hebt, bijvoorbeeld in de schuur. De lichtopbrengst van tl’s is namelijk prima. Kijk goed welk type je nodig hebt, als je een nieuwe aanschaft. Daarvoor check je gewoon de codes op de oude buis. En omdat tl’s in diverse tinten verkrijgbaar zijn, kun je ook nog eens kiezen voor ‘daglicht’, ‘warm wit’ of ‘koel wit’. Het is maar net waar de lamp wordt toegepast.

Lees meer:
Energie vergelijken
Energieleveranciers overzicht en vergelijken
Energieleveranciers vergelijken op kosten

Categories: Energie Tags:

CO2 uitstoot verlagen

May 29th, 2018 No comments

Hoe verlaag je stap voor stap je C02-uitstoot

Thuis energie besparen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Het kan al met een aantal simpele maatregelen. Zo bescherm je de planeet en je portemonnee. Lees snel dit artikel over welke stappen andere Nederlanders gezet hebben.

Wat is de reden dat we energie moeten besparen?

Onze CO2-uitstoot moet drastisch omlaag om de opwarming van de aarde te stoppen. Dit lukt alleen als iedereen een bijdrage levert. De overheid wil graag de afspraken nakomen die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs. Om dit te doen stimuleren ze de overgang naar alternatieve, schonere bronnen van energie en draaien ze de gaskraan langzaam dicht. Dat hele proces wordt ook wel de energietransitie genoemd.

De Nederlander denkt al een grote bijdrage te leveren aan het verlagen van CO2-uitstoot, zo blijkt uit de Monitor Nationale Energietransitie. Alleen de investering in duurzame oplossingen als een warmtepomp of zonnepanelen blijven achter. Waarom? Mensen denken dat de kosten te hoog gaan oplopen. In werkelijkheid blijken deze mensen vooral kleine maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot van hun woning te verkleinen. Super goed, want je moet ergens beginnen.

Stappen die u zelf al kunt nemen om energie te besparen

Uit onderzoek blijkt dat dit de meest populaire kleine maatregelen zijn die je zelf kunt nemen:
1. Lampen uitzetten als niemand in de kamer is (83%)
2. Verwarming een standje lager zetten (68%)
3. Energiezuinige apparaten kiezen met een groen A+++ label (61%)
4. Het dichten van kieren om tocht in huis te voorkomen (59%)
5. Gloeilampen vervangen door led-verlichting (57%)

Het verduurzamen van je huis met grotere aanpassingen

Uit de Monitor Nationale Energietransitie blijkt ook dat een veel kleiner deel van Nederland plannen heeft om echt te investeren in duurzaamheid. Hieronder ziet u de meest genoemde zaken die men van plan is om aan te passen.
1. Een warmtepomp installeren (94%).
2. Goede isolatie (70%), zoals vloer-, muur- en dakisolatie.
3. Dubbel of triple glas laten zetten (54%).

Categories: Energie Tags:

Windmolens

August 14th, 2017 No comments

windmolen

Zo ziet een windmolen er van binnen uit

Steeds vaker bepalen windmolens de horizon. Ze stijgen hoog boven het landschap uit en draaien snel rond in de wind. Heeft u zich weleens afgevraagd hoe zo’n gigantische molen er vanbinnen uitziet? En hoe hij van wind energie maakt?

Windmolens zijn al eeuwen oud. In het oude Perzië werden ze gebouwd om meel te malen en de Egyptenaren maakten gebruik van wind om hun boten te laten varen. Stroom wekken we er nog niet heel lang mee op, maar het is wel efficiënt en groen. Een windmolen is eigenlijk een grote, omgekeerde ventilator. Hij maakt van elektriciteit geen wind, maar van wind elektriciteit. Op een plek waar het veel waait kan ene molen wel 7,5 miljoen kilowattuur per jaar opleveren. De Noordzee en Scandinavië zijn perfecte plekken voor een windmolen.

Een windmolen bestaat uit een rotor, een mast en een gondel. Met de rotorbladen (1) vangt hij de wind op. Hij draait uit zichzelf in de richting waar het het meeste waait, waardoor hij altijd een maximaal rendement heeft. De rotorbladen kunnen ook worden aangepast op de sterkte van de wind en werken hetzelfde als een vliegtuig: ze compenseren zwaartekracht met omhoog gerichte kracht. De energie die ze opvangen wordt omgezet in een draaiende beweging van de as.

In de gondel (2) zit het grootste deel van de apparatuur. De as (3) gaat draaien door energie en de generator (4) zet die om in elektriciteit. De generator is eigenlijk niets meer dan een grote dynamo, door middel van magneten wekt hij wisselstroom op. In de gondel zit ook een tandwielkast (5) die versnelt en een transformator die ervoor zorgt dat de spanning het juiste niveau heeft: 3 tot 50 kilovolt.

De hoogspanningskabels lopen via de mast (6) naar beneden. De windmolen is weer aangesloten op een kabel van de netbeheerder. Een windmolen begint bij ongeveer 12 kilometer per uur te draaien. De controller (7) houdt in de gaten of hij niet te hard draait: vanaf 90 km/h gaat de noodrem (8) erop. Uit veiligheid. Daarom kan het zijn dat u de molens juist stil ziet staan wanneer het heel hard waait.

Bron: UnitedConsumers

Categories: Energie Tags:

Houten jaloezieën

June 10th, 2016 No comments

Het goed inmeten van houten jaloezieën

Het inmeten van houten jaloezieën is simpel maar moet wel correct gebeuren om teleurstellingen te voorkomen. Verkeerd ingemeten houten jaloezieën zijn een constante ergernis. Als ze niet secuur ingemeten zijn, kan er nog licht langs de ramen schijnen of net niet helemaal afschermen. Als ze niet passen kan het zijn dat ze te veel zijn ingekort of juist te weinig. En het ziet er zo veel mooier uit als ze exact passen.

Waar komen de houten jaloezieën te hangen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waar moeten de jaloezieën komen te hangen? Wat is het mooiste plekje op het raam. Moeten ze op de muur hangen, tussen de muren of op het kozijn?

Tussen de muren

Voor een montage tussen de muren aan weerskanten van uw raam neem je de breedte aan de binnenkant van het raam, van muur tot muur en haalt daar 10 millimeter vanaf. Zo passen de jaloezieën tussen de muren.

Op het kozijn of op de muur

Als je de jaloezieën niet in de vensterbank wil, maar daarvoor, tel je de hoogte van de cassette van de jaloezieën bij de berekening van hoogte en breedte van het raam op. De hoogte van de cassette is 51 millimeter. Bij de breedte kan je natuurlijk zelf ook bepalen hoeveel millimeter je optelt bij de breedte van het raam. Wees hier echter voorzichtig mee. Als je te weinig millimeter toevoegt, kunnen de jaloezieën naar voren kunnen waaien bij een open raam. Daar kunnen ze kapot van gaan en je in de nacht wakker houden door binnenvallend licht.

De hoogte meten

Voor de hoogte meet je van de muur aan de bovenkant van het raam tot aan de vensterbank. Voor het helemaal kunnen uitvouwen van de jaloezieën is het niet aan te raden om hier meer centimeters bij te tellen voor de zekerheid.
Als er geen vensterbank voor het raam aanwezig is, kan het wel mooi staan als de jaloezieën iets langer zijn dan het raam. Houd er echter rekening mee dat het aanpassen van de jaloezieën in hoogte een lastige klus is.

Je kunt de houten jaloezieën op verschillende manieren monteren. Er zit een bevestigingsclip aan de bovenzijde of aan de achterzijde. Mocht je twijfelen of vragen hebben tijdens het meten, neem dan altijd contact met een deskundige op.

Categories: Inrichting Tags:

Matrassen

December 8th, 2015 No comments

Hoe lang gaat een matras mee?

Het hele gezin slaapt op z’n eigen matras, en de aanschaf ervan is dan ook een behoorlijke investering. Maar wanneer is een matras nu “op” en toe aan vervanging? Aangezien vrijwel iedere Nederlander dagelijks 6 tot 9 uur slaapt, weten we dat de gemiddelde levensduur van een matras 5 tot 7 jaar is. Die levensduur is echter wel afhankelijk van een aantal factoren. Die factoren dat zijn onder andere vocht, gewicht en het onderhoud aan uw matras.

Vocht

Tijdens je slaap verlies je vocht. Dat is heel normaal, want iedereen verliest vocht. Gemiddeld verlies je ’s nachts een 0,2 tot 0,3 liter vocht. Je matras is erop gemaakt dit vocht te reguleren. Echter, na enkele jaren intensief gebruik van een matras, is de regulerende werking van het matras niet meer optimaal. Je matras houdt vocht dan vast en daarmee wordt het matras minder hygiënisch en minder gezond.

Je gewicht

Vanzelfsprekend slijt een matras sneller wanneer u meer weegt. Immers, de binnenkant van het matras heeft meer druk te verduren en zal dan ook sneller afnemen in vorm en veerkracht. Er zijn tests bekend die aangeven dat een matras na 10 jaar gebruik tot 70% in veerkracht kan verliezen.
Over het algemeen kun je aannemen dat een matras na 5 à 6 jaar al aanzienlijk afneemt in steun en comfort. Om nek- en rugklachten dus te voorkomen, en te zorgen dat je topfit bent en blijft, is het dan ook aan te raden om je matras tijdig te vervangen. Afhankelijk van je gewicht na 5 tot 7 jaar.

Topdekmatras

Het gebruik van een topdekmatras of toppermatras kan de levensduur van je matras aardig verlengen. Het vangt een deel van de veerkracht op en het is eenvoudig te draaien. Het regelmatig omkeren en wisselen (bij een tweepersoons bed) van je matras bevordert het comfort en de levensduur.

Ook voor een topdekmatras geldt: er zijn tientallen verschillende soorten, prijsklassen en merken. Verdiep je goed in de materie voordat je tot aankoop overgaat. Een dagje “proefliggen” op de meubelboulevard is absoluut een verstandig idee.

Welke prijs?

Er zijn matrassen van 50 euro en matrassen van 1500 euro. Hoewel de prijs niet altijd alles zegt, is wel bekend dat grote merken als Auping of M-line uitblinken in kwaliteit. Benieuw naar het type matras dat bij jou past? Vul dan een online matrassenwijzer in en draai eenvoudig het advies uit. Vergeet niet: je brengt dagelijks zo’n 8 uur door op je matras.

Categories: Inrichting Tags:

Zonnepanelen kopen

October 5th, 2015 No comments

Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Als je je aan het oriënteren bent op zonnepanelen, zal je al gauw ontdekken dat er heel veel mogelijkheden zijn. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten bij zonnepanelen kopen:

1. Vermogen van het zonnestroomsysteem

De vuistregel is dat het vermogen van je zonnestroominstallatie niet groter is dan 80% dan je energieverbruik. Dit omdat het financieel niet aantrekkelijk is om stroom terug te leveren aan het net.

2. Bereken besparing op basis van 30 jaar

Zonnepanelen gaan tegenwoordig wel 30 jaar mee. Het is dan ook belangrijk om de totale besparing te berekenen op basis van de levensduur van je zonnepanelen.

3. Hoe is de besparing opgebouwd?

Dat de energieprijzen gaan stijgen, is niet onwaarschijnlijk. De exacte prijsstijging is echter niet te voorspellen, waardoor de schattingen uiteenlopen van 2% tot 7%. Echter, als je de besparing berekent over 30 jaar loopt het verschil tussen 2% en 7% op tot wel meer dan €25.000. Daarom is het belangrijk om te weten met welke cijfers er gerekend wordt, zodat je appels met appels vergelijkt.

4. Combinatieproducten

Sommige aanbieders leveren zonnepanelen in combinatie met een ander (energiebesparend) product, zoals LED-verlichting. Dit levert in de berekening vaak een aanvullend voordeel op, wat niet toe te schrijven zal zijn aan de zonnepanelen.

Kortom: ga je aanbieders van zonnepanelen vergelijken, bekijk dan kritisch hoe het aanbod is opgebouwd. Zo weet je zeker dat je een verstandige, duurzame keuze maakt!

Terugleververgoeding

Meer weten over hoeveel je precies krijgt voor de energie die je terug levert aan je energieleverancier? Kijk hier voor de terugleververgoeding per leverancier.

Categories: Energie Tags:

Huurwoningen

November 21st, 2014 No comments

Eindhoven duurste Brabantse stad voor huurwoning

Wil je snel een huis of appartement huren? Dan moet je in Eindhoven zijn. Daar is de leegstand namelijk bijna twee keer zo hoog als in Breda of Tilburg. Hoe dat komt? Waarschijnlijk door de huurprijzen in de grootste stad van het zuiden. De gemiddelde huurprijs van de ruim 900 leegstaande huizen in Eindhoven is 1050 euro. Kaal.

Eindhoven duur: hightechcampus speelt grote rol

Eindhoven is een populaire stad. De stad is veel groter dan andere Brabantse steden, kent een bruisend centrum en staat bekend om haar grote winkelgebieden. Dat maakt Eindhoven dan ook een gewilde stad onder zowel jongeren als volwassenen. Veel studenten in Eindhoven blijven na hun studie in de stad, en bovendien kent Eindhoven de meeste buitenlandse inwoners van alle Brabantse steden. De hightech campus in Eindhoven speelt daarin een grote rol. De technische bedrijven trekken veel mensen aan uit onder andere India en andere Aziatische landen.

Ronduit schokkend is de gemiddelde huurprijs voor een appartement in de grootste Brabantse steden en dorpen: Veldhoven: 1255 euro, Eindhoven: 1113 euro, Den Bosch 1076 euro. Je zou Tilburg met een gemiddelde prijs van 910 euro bijna goedkoop gaan noemen.

Ook omliggende steden groeien mee

Door de hoge huurprijzen en de grote vraag in Eindhoven, kiezen vooral buitenlandse werknemers in Eindhoven, en studenten die klaar zijn met hun studie, steeds vaker voor een woning in één van de omliggende dorpen en steden van Eindhoven. Denk aan Helmond (huurhuizen), Veldhoven of Waalre. Ook Zuid-Limburg “profiteert” van de populariteit van Eindhoven. Steden als bijvoorbeeld Weert en Nederweert zijn steeds sterker in trek bij arbeidsimmigranten.

Ook studio’s en kamers steeds duurder

Ook studentenkamers en (kleine) studio’s of lofts zijn steeds meer in trek in Eindhoven. Eindhoven spant ook daar de kroon voor wat betreft de huurprijs. Een studio kost gemiddeld 622 euro. Opnieuw kost een studio het minst in Tilburg: 496 euro.

Categories: Huis Tags:

Elektra

November 12th, 2014 No comments

Stroom: tips bij de verbouwing van uw huis

Wanneer u uw huis gaat verbouwen, is dat meteen een goed moment om eens kritisch naar de hoeveelheid en plaats van de stroompunten te kijken. Wanneer u bijvoorbeeld uw keuken verplaatst of meer apparatuur installeert, kan dat om een andere stroomvoorziening vragen. We zetten een aantal punten voor u op een rijtje die u mee dient te nemen in uw plannen.

Locatie

Denk goed na waar u stopcontacten nodig heeft en hoeveel. En wilt u bijvoorbeeld met een aan- en uitknop werken of met een dimmer voor verlichting? Verlichting en stopcontacten in de badkamer moeten op minimaal 60 cm van wastafels, bad en douche (bij een open douche 120 cm) zitten en aangesloten zijn op de aardlekschakelaar. Stopcontacten moeten minstens 30 cm boven de grond zitten. Voor lichtschakelaars geldt 105 cm als standaardhoogte. Gebruik altijd stopcontactdozen met randaarde en de juiste capaciteit!

Aparte groep

Sommige apparaten vereisen een aparte groep in uw meterkast, die beveiligd wordt achter een aardlekschakelaar. Dan gaat het om apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt zoals een vaatwasser, combimagnetron, oven, inductiekookplaat, quooker, wasmachine en wasdroger. Verdeel de overige apparaten gelijkmatig over de groepen, op basis van hun stroomverbruik. Er mogen maximaal vier groepen achter een aardlekschakelaar, met een maximum van 12 groepen per groepenkast.

Kookgroep

Wanneer u elektrisch (inductie / keramisch) gaat koken, moet u uw groepenkast uitbreiden met een kookgroep. Deze bestaat uit twee gekoppelde groepen. Het kooktoestel mag een maximum aansluitvermogen hebben van 7300 Watt.

Zonnepanelen

Wanneer u met zonnepanelen in een deel van uw stroomvoorziening gaat voorzien, dient u ook rekening te houden met uw stroominstallatie. Zonnepanelen met een maximum van 600 Wattpiek mogen op één groep in de meterkast. De omvormer kan dan op zolder aangesloten worden op een geaard stopcontact. Vanaf 600 Wp dient u een aparte groep voor uw zonnepanelen te hebben. Kijk wel of uw meter geschikt is voor teruglevering en of uw hoofdzekering zwaar genoeg is!

Tuin

Wanneer u in de tuin verlichting aan wilt leggen, gebruik dan spatwaterdichte stopcontactdozen en schakelaars. De kabel moet minstens 50 cm diep in de grond worden ingegraven, beschermd met een elektrabuis.

Online bestellen

Tegenwoordig kunt u veel verbouwingsmaterialen ook online bestellen, waaronder elektrotechnische onderdelen. Bij een groothandel als Elektramat heeft u deze onderdelen, zoals een groepenkast, bovendien overmorgen al in huis. Ideaal wanneer u er tijdens het verbouwen achter komt dat u nog materialen mist!
Ga in ieder geval nooit onvoorbereid aan de slag en laat uw werk controleren door een specialist. Heeft u weinig kennis en ervaring, schakel dan een elektricien in. Veiligheid staat immers voorop bij stroominstallatie!

Categories: Energie Tags:

Nieuwe keuken

November 5th, 2014 No comments

Wat kost een nieuwe keuken?

Een nieuwe keuken koop je niet zo snel. Een gemiddelde keuken gaat jarenlang mee. Je zult dus hooguit een paar keer in je leven een keuken aanschaffen. Er is zeer veel keuze als het om keukens gaat. Ben je van plan een nieuwe keuken in je huis te laten plaatsen? Dan is het handig om te weten wat dat ongeveer gaat kosten en of het dus in je budget past. Wat kost een nieuwe keuken?

Gemiddelde keukenprijzen

Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt. De duurste keuken ter wereld kost een miljoen euro. Reken er in ieder geval op dan je minimaal 5.000 euro kwijt bent voor een nieuwe keuken. Maar dan heb je wel het goedkoopste van het goedkoopste. Het is waarschijnlijker dat je tussen de 7.500 en 15.000 euro kwijt bent als je een keuken hebt gevonden die op je wensen aansluit.

Welke factoren bepalen de prijs?

Een keuken is een echt maatproduct. Er zijn dus veel factoren die van invloed zijn op de prijs. Een eerste belangrijke factor is de grootte van je keuken. Hoe groter deze is, hoe meer materiaal je nodig hebt. Het materiaal dat je kiest is ook bepalend voor de kosten. Natuursteen is bijvoorbeeld vele malen duurder dan beton.
Ook de apparatuur die je voor je nieuwe keuken kiest kan een groot verschil maken in de prijs van je keuken. Dure designerapparatuur drijven de prijs enorm omhoog. Een laatste element wat betreft de kosten is de montage van je keuken. Als je dit zelf kan dan bespaar je behoorlijk wat geld. Ook kunnen er aanvullende werkzaamheden nodig zijn, bijvoorbeeld het omleggen van leidingen.

Het is moeilijk on precies te zeggen wat je keuken gaat kosten. Kijk van te voren wat je budget is en wat er binnen je mogelijkheden ligt. Vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar om zo het meeste waar voor je geld te krijgen. Mocht je gedroomde keuken niet in je budget passen dan is een keukenrenovatie misschien wel iets voor jou. Dit is een stuk goedkoper dan een nieuwe keuken.

Categories: Huis Tags:

Vloerkleed

October 29th, 2014 No comments

Geef een nieuwe draai aan je kamer met een vloerkleed

Ben je toe aan iets nieuws in je huis maar is je budget beperkt? Een nieuw vloerkleed kan een wereld van verschil maken als het om de uitstraling van je interieur gaat. Er zijn genoeg goedkope vloerkleden te vinden die je kamer met een minimale inspanning die nieuwe look geven. Wat je stijl ook is, er is altijd wel een kleed die bij je past. We geven je een paar suggesties.

Het klassieke oosterse kleed

(C) http://www.carpetright.nl/Veel klassieker dan het oosterse kleed vind je ze niet. Dit soort kleden zijn al eeuwen lang in Nederlandse huishoudens te bewonderen. Het mooie van dit soort kleden is dat eigenlijk wel zo’n beetje in elk soort interieur passen. In klassiek ingerichte woningen sluiten ze naadloos aan op de rest van het interieur. In een moderner interieur geven ze juist een leuk accent aan het geheel.

Modern kleed met grafisch dessin

(C) http://www.carpetright.nl/Houd je van speelse elementen en veel kleur in je huis? Dan zijn je keuzemogelijkheden tegenwoordig praktisch eindeloos. Een modern kleed met leuke figuren en vrolijke kleuren is een echte eyecatcher in je woning. Door een kleed te kiezen die qua kleur op de rest van je interieur aansluit, maak je van je kamer een mooi swingend geheel.

Hoogpolig kleed in felle kleuren

Een groot voordeel van een voerkleed is dat het warm en behaaglijk aan je voeten voelt. Een hoogpolig kleed is heerlijk met je blote voeten in te kroelen. De opvallende kleuren dragen nog eens extra bij aan de gezelligheid.

(C) http://www.carpetright.nl/Er valt dus genoeg te kiezen als het om kleden gaat. Een bijkomend voordeel ten opzichte van vast tapijt is dat een los vloerkleed een stuk makkelijker te reinigen is. Meestal kan je kleed gewoon in de wasmachine. Veel succes bij je jacht naar je ideale vloerkleed!

Categories: Inrichting Tags: