Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Energie’

CO2 uitstoot verlagen

May 29th, 2018 No comments

Hoe verlaag je stap voor stap je C02-uitstoot

Thuis energie besparen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Het kan al met een aantal simpele maatregelen. Zo bescherm je de planeet en je portemonnee. Lees snel dit artikel over welke stappen andere Nederlanders gezet hebben.

Wat is de reden dat we energie moeten besparen?

Onze CO2-uitstoot moet drastisch omlaag om de opwarming van de aarde te stoppen. Dit lukt alleen als iedereen een bijdrage levert. De overheid wil graag de afspraken nakomen die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs. Om dit te doen stimuleren ze de overgang naar alternatieve, schonere bronnen van energie en draaien ze de gaskraan langzaam dicht. Dat hele proces wordt ook wel de energietransitie genoemd.

De Nederlander denkt al een grote bijdrage te leveren aan het verlagen van CO2-uitstoot, zo blijkt uit de Monitor Nationale Energietransitie. Alleen de investering in duurzame oplossingen als een warmtepomp of zonnepanelen blijven achter. Waarom? Mensen denken dat de kosten te hoog gaan oplopen. In werkelijkheid blijken deze mensen vooral kleine maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot van hun woning te verkleinen. Super goed, want je moet ergens beginnen.

Stappen die u zelf al kunt nemen om energie te besparen

Uit onderzoek blijkt dat dit de meest populaire kleine maatregelen zijn die je zelf kunt nemen:
1. Lampen uitzetten als niemand in de kamer is (83%)
2. Verwarming een standje lager zetten (68%)
3. Energiezuinige apparaten kiezen met een groen A+++ label (61%)
4. Het dichten van kieren om tocht in huis te voorkomen (59%)
5. Gloeilampen vervangen door led-verlichting (57%)

Het verduurzamen van je huis met grotere aanpassingen

Uit de Monitor Nationale Energietransitie blijkt ook dat een veel kleiner deel van Nederland plannen heeft om echt te investeren in duurzaamheid. Hieronder ziet u de meest genoemde zaken die men van plan is om aan te passen.
1. Een warmtepomp installeren (94%).
2. Goede isolatie (70%), zoals vloer-, muur- en dakisolatie.
3. Dubbel of triple glas laten zetten (54%).

Categories: Energie Tags:

Windmolens

August 14th, 2017 No comments

windmolen

Zo ziet een windmolen er van binnen uit

Steeds vaker bepalen windmolens de horizon. Ze stijgen hoog boven het landschap uit en draaien snel rond in de wind. Heeft u zich weleens afgevraagd hoe zo’n gigantische molen er vanbinnen uitziet? En hoe hij van wind energie maakt?

Windmolens zijn al eeuwen oud. In het oude Perzië werden ze gebouwd om meel te malen en de Egyptenaren maakten gebruik van wind om hun boten te laten varen. Stroom wekken we er nog niet heel lang mee op, maar het is wel efficiënt en groen. Een windmolen is eigenlijk een grote, omgekeerde ventilator. Hij maakt van elektriciteit geen wind, maar van wind elektriciteit. Op een plek waar het veel waait kan ene molen wel 7,5 miljoen kilowattuur per jaar opleveren. De Noordzee en Scandinavië zijn perfecte plekken voor een windmolen.

Een windmolen bestaat uit een rotor, een mast en een gondel. Met de rotorbladen (1) vangt hij de wind op. Hij draait uit zichzelf in de richting waar het het meeste waait, waardoor hij altijd een maximaal rendement heeft. De rotorbladen kunnen ook worden aangepast op de sterkte van de wind en werken hetzelfde als een vliegtuig: ze compenseren zwaartekracht met omhoog gerichte kracht. De energie die ze opvangen wordt omgezet in een draaiende beweging van de as.

In de gondel (2) zit het grootste deel van de apparatuur. De as (3) gaat draaien door energie en de generator (4) zet die om in elektriciteit. De generator is eigenlijk niets meer dan een grote dynamo, door middel van magneten wekt hij wisselstroom op. In de gondel zit ook een tandwielkast (5) die versnelt en een transformator die ervoor zorgt dat de spanning het juiste niveau heeft: 3 tot 50 kilovolt.

De hoogspanningskabels lopen via de mast (6) naar beneden. De windmolen is weer aangesloten op een kabel van de netbeheerder. Een windmolen begint bij ongeveer 12 kilometer per uur te draaien. De controller (7) houdt in de gaten of hij niet te hard draait: vanaf 90 km/h gaat de noodrem (8) erop. Uit veiligheid. Daarom kan het zijn dat u de molens juist stil ziet staan wanneer het heel hard waait.

Bron: UnitedConsumers

Categories: Energie Tags:

Zonnepanelen kopen

October 5th, 2015 No comments

Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Als je je aan het oriënteren bent op zonnepanelen, zal je al gauw ontdekken dat er heel veel mogelijkheden zijn. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten bij zonnepanelen kopen:

1. Vermogen van het zonnestroomsysteem

De vuistregel is dat het vermogen van je zonnestroominstallatie niet groter is dan 80% dan je energieverbruik. Dit omdat het financieel niet aantrekkelijk is om stroom terug te leveren aan het net.

2. Bereken besparing op basis van 30 jaar

Zonnepanelen gaan tegenwoordig wel 30 jaar mee. Het is dan ook belangrijk om de totale besparing te berekenen op basis van de levensduur van je zonnepanelen.

3. Hoe is de besparing opgebouwd?

Dat de energieprijzen gaan stijgen, is niet onwaarschijnlijk. De exacte prijsstijging is echter niet te voorspellen, waardoor de schattingen uiteenlopen van 2% tot 7%. Echter, als je de besparing berekent over 30 jaar loopt het verschil tussen 2% en 7% op tot wel meer dan €25.000. Daarom is het belangrijk om te weten met welke cijfers er gerekend wordt, zodat je appels met appels vergelijkt.

4. Combinatieproducten

Sommige aanbieders leveren zonnepanelen in combinatie met een ander (energiebesparend) product, zoals LED-verlichting. Dit levert in de berekening vaak een aanvullend voordeel op, wat niet toe te schrijven zal zijn aan de zonnepanelen.

Kortom: ga je aanbieders van zonnepanelen vergelijken, bekijk dan kritisch hoe het aanbod is opgebouwd. Zo weet je zeker dat je een verstandige, duurzame keuze maakt!

Terugleververgoeding

Meer weten over hoeveel je precies krijgt voor de energie die je terug levert aan je energieleverancier? Kijk hier voor de terugleververgoeding per leverancier.

Categories: Energie Tags:

Elektra

November 12th, 2014 No comments

Stroom: tips bij de verbouwing van uw huis

Wanneer u uw huis gaat verbouwen, is dat meteen een goed moment om eens kritisch naar de hoeveelheid en plaats van de stroompunten te kijken. Wanneer u bijvoorbeeld uw keuken verplaatst of meer apparatuur installeert, kan dat om een andere stroomvoorziening vragen. We zetten een aantal punten voor u op een rijtje die u mee dient te nemen in uw plannen.

Locatie

Denk goed na waar u stopcontacten nodig heeft en hoeveel. En wilt u bijvoorbeeld met een aan- en uitknop werken of met een dimmer voor verlichting? Verlichting en stopcontacten in de badkamer moeten op minimaal 60 cm van wastafels, bad en douche (bij een open douche 120 cm) zitten en aangesloten zijn op de aardlekschakelaar. Stopcontacten moeten minstens 30 cm boven de grond zitten. Voor lichtschakelaars geldt 105 cm als standaardhoogte. Gebruik altijd stopcontactdozen met randaarde en de juiste capaciteit!

Aparte groep

Sommige apparaten vereisen een aparte groep in uw meterkast, die beveiligd wordt achter een aardlekschakelaar. Dan gaat het om apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt zoals een vaatwasser, combimagnetron, oven, inductiekookplaat, quooker, wasmachine en wasdroger. Verdeel de overige apparaten gelijkmatig over de groepen, op basis van hun stroomverbruik. Er mogen maximaal vier groepen achter een aardlekschakelaar, met een maximum van 12 groepen per groepenkast.

Kookgroep

Wanneer u elektrisch (inductie / keramisch) gaat koken, moet u uw groepenkast uitbreiden met een kookgroep. Deze bestaat uit twee gekoppelde groepen. Het kooktoestel mag een maximum aansluitvermogen hebben van 7300 Watt.

Zonnepanelen

Wanneer u met zonnepanelen in een deel van uw stroomvoorziening gaat voorzien, dient u ook rekening te houden met uw stroominstallatie. Zonnepanelen met een maximum van 600 Wattpiek mogen op één groep in de meterkast. De omvormer kan dan op zolder aangesloten worden op een geaard stopcontact. Vanaf 600 Wp dient u een aparte groep voor uw zonnepanelen te hebben. Kijk wel of uw meter geschikt is voor teruglevering en of uw hoofdzekering zwaar genoeg is!

Tuin

Wanneer u in de tuin verlichting aan wilt leggen, gebruik dan spatwaterdichte stopcontactdozen en schakelaars. De kabel moet minstens 50 cm diep in de grond worden ingegraven, beschermd met een elektrabuis.

Online bestellen

Tegenwoordig kunt u veel verbouwingsmaterialen ook online bestellen, waaronder elektrotechnische onderdelen. Bij een groothandel als Elektramat heeft u deze onderdelen, zoals een groepenkast, bovendien overmorgen al in huis. Ideaal wanneer u er tijdens het verbouwen achter komt dat u nog materialen mist!
Ga in ieder geval nooit onvoorbereid aan de slag en laat uw werk controleren door een specialist. Heeft u weinig kennis en ervaring, schakel dan een elektricien in. Veiligheid staat immers voorop bij stroominstallatie!

Categories: Energie Tags:

Overstappen van energieleverancier

April 13th, 2014 1 comment

Energie is energie. Met die slogan probeerde Energiedirect.nl bij de start van het bedrijf nieuwe klanten te trekken. En met succes destijds. Ergens klopt het volledig wat Energiedirect.nl destijds beweerde. Energie is maar gewoon energie. Bij wie u ook energie afneemt, het blijft maar energie. Toegegeven, er is verschil in opwekking. Maar groene energie van Essent is net zo groen (of net zo weinig groen) als die van Nuon. Dus waarom niet wat vaker overstappen?

Waar veel leveranciers, en dan voornamelijk de grote en oude, net doen alsof overstappen risico met zich meebrengt, leert de praktijk anders. Overstappen is een puur administratieve handeling waarbij een nieuwe leverancier de levering overneemt van een oude. Geen nieuwe meter, bekabeling of stoppenkast maar alleen een andere naam boven uw factuur. En hopelijk natuurlijk ook een lagere factuur.

Overstappen is eenvoudig en naar schatting stapt ongeveer 12 procent van de Nederlanders jaarlijks over. Voor leveranciers is overstappen ‘big business’. De markt blijft zo in beweging en nieuwe spelers wagen zich op het speelveld. Zo zijn de oude leveranciers Nuon, Eneco en Essent natuurlijk nog steeds actief maar ook heel veel nieuwe spelers als BudgetEnergie, Qurrent, Delta en Greenchoice. Juist deze laatste zijn prijsvechters en doen actief hun best om prijzen van anderen te ondermijnen met lagere tarieven.

Waar op te letten bij een overstap?

1. Opzegboete. Zit u nog vast aan een contract? Dan kan uw oude leverancier met een boete werken. Die boete is gemiddeld 50 euro maar kan soms 150 euro zijn bij langlopende contracten. Positief is dat veel leveranciers deze boete overnemen als u overstapt naar hen.

2. Actietarieven en reguliere prijzen. Veel leveranciers willen u verleiden over te stappen. Dit doen ze met lokkertjes als cadeau’s en lage prijzen. Vergelijk die prijzen met andere leveranciers maar kijk ook goed wat reguliere prijs wordt. Soms is een prijs 5 jaar vast beter dan een actietarief voor 6 maanden.

3. Contractuur. Een bedrijf heeft u liever 5 jaar als klant dan 1 jaar. Dat klinkt waarschijnlijk logisch in de oren. Bij energieleveranciers is het niet anders. Sommige leveranciers maken u bang dat energieprijzen uitsluitend zullen stijgen waarop ze suggereren de prijs voor 5 jaar vast te zetten. Denk hier goed over na, niemand kan in de toekomst kijken. Dit jaar dalen de prijzen overigens.

4. Groen vs. Grijs. Wilt u ook rekening houden met het milieu? Let dan op de manier van stroomopwekking. Groene stroom is uiteraard beter voor het milieu maar groen is lang niet altijd groen. Bekijk goed of de stroom echt groen is en hoe dit opgewekt is.

Overstappen is makkelijk en tal van sites kunnen u hierbij helpen. Vergelijk altijd prijzen van leveranciers om niet voor verrassingen te komen staan. Overstappen loont! U kunt zo eenvoudig de goedkoopste energieleverancier kiezen.

Categories: Energie Tags:

Bewust energieverbruik

January 17th, 2014 4 comments

Bewust omgaan met energie loont. Je moet dan echter wel weten waar je op moet en kunt letten. Graag delen wij enkele tips over grote machines en kleine apparaten.

Grote machines

Als je iemand vraagt ‘welk apparaat gebruikt de meeste energie’? Krijg je al snel antwoorden als een koelkast of vriezer. Deze staan immers altijd aan en verbruiken ook veel. Als je kijkt naar het jaarverbruik, zie je dat ook een wasmachine, droger en elektrische kookplaat hoog scoren. Bij aanschaf van deze machines let je dan ook extra goed op het verbruik en het energielabel. Na aanschaf begint bewust omgaan met energie echter pas echt, de meeste mensen laten dit dan voor wat het is.

Apparaten en onderhoud

Hoe je je apparaten gebruikt en onderhoudt heeft invloed op de levensduur en jouw energierekening. Wasmachines werken bijvoorbeeld met elementen en waaraan kalk kleeft. Dit zorgt ervoor dat ze minder goed werken en dus meer verbruiken. Bij het wassen denk je natuurlijk ook na over het wassen op lage temperaturen, een volle trommel, niet teveel wasmiddel en wasverzachter; dan gaat je kleding langer mee!.

Kleine apparaten

Natuurlijk heb je ook kleine apparaten in huis, denk aan een strijkijzer of föhn. Een föhn heeft geen energielabel, maar weet jij hoeveel deze verbruikt? Om te bepalen hoeveel KwH je verbruikt door je haar te föhnen moet je weten hoeveel Watt deze is. Je hebt een fohn van 2200 Watt, wanneer je een uur je haar föhnt, verbruik je 2,2 KwH. Deze berekening kun je natuurlijk maken voor alle apparaten die je gebruikt. Verder kun je met deze gegevens uitrekenen hoeveel deze apparaten je feitelijk kosten. Uiteraard moet je weten wat je per KwH uur betaalt en hiervoor kijk je naar de prijzen van je energieleverancier.

Sluipstroom en oplossingen

Als je echt bewust om wilt gaan met je energieverbruik kun je kiezen voor grove maatregelen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te kopen. Zonder een flink investering kun je echter ook bewuster omgaan met energie, denk maar eens aan het vermijden van sluipstroom. Laptops en PC’s staan vaak de hele avond of dag aan, met een ecobutton kun je ervoor zorgen dat deze zo min mogelijk stroom gebruiken als zij stand-by staan. Natuurlijk kijk je ook naar je TV, koffiezetter, magnetron en denk ook aan opladers. Trek de stekker eruit; dit is een kleine moeite en heeft een groot effect.

Meer weten?

Wil je meer weten over bewust vergelijken van producten? Kijk eens bij de duurzame prijsvergelijker Greenem!

Categories: Energie Tags:

Energieverbruik

January 9th, 2014 No comments

Weet jij hoeveel energie je verbruikt?

Sinds de energiemarkt in 2004 vrijgegeven is, kunnen consumenten zelf hun energieleverancier kiezen. Voorheen was je gebonden aan een regioleverancier die van de overheid de taak kreeg om in een bepaald gebied in Nederland huishoudens en bedrijven van energie te voorzien. Hoewel je nu kunt kiezen aan wie je betaalt, blijft de stroom die uit je stopcontact komt gewoon hetzelfde en het gas blijft (voorlopig) uit Groningen komen. Des te vreemder misschien dat de prijs die je voor gas en stroom betaalt, niet overal gelijk is. Energie vergelijken loont en overstappen is net zo gemakkelijk als bij je zorgverzekering.

Energieverbruik bijhouden

Wil je weten waar je goedkope energie kan krijgen, dan is het belangrijk dat je ongeveer weet hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Op internet kun je het gemiddelde verbruik bij verschillende woon- en leefsituaties vinden. Een eenkamerappartement is natuurlijk sneller warm dan een vrijstaand woonhuis. En ben je met een groot gezin, dan verbruik je meer gas en stroom dan wanneer je in je eentje woont. Je kunt ook een tijdje zelf je energieverbruik bijhouden. Schrijf de meterstanden een paar dagen achter elkaar op een vast tijdstip op. Zo zie je meteen het verschil in verbruik tussen week- en weekenddagen en kun je misschien wel energie besparen!

Categories: Energie Tags:

Besparen op energiekosten

July 15th, 2013 1 comment

De kosten van energie nemen in de afgelopen jaren alleen maar toe. Naast de economische ontwikkelingen worden de prijsstijgingen vooral veroorzaakt door de verhoogde energiebelastingen. U betaalt meer accijns en meer BTW. En dit vormt toch een groot deel van de energierekening. Hoe kunt u besparen op energiekosten? Wij noemen een aantal mogelijkheden.

Zuiniger met energie omgaan

Gebruik minder snel de verwarming en sta korter onder de douche. Het klinkt simpel, maar zodra men iets bewuster met energie omgaat, dan kan dit vele euro’s schelen per jaar.

Overstappen van energieleverancier

Daarnaast kunt u eens kijken of u een marktconforme of concurrerende prijs voor uw energiebedrijf betaalt. Zit u al langer dan een jaar bij hetzelfde energiebedrijf? Dan is de kans groot dat overstappen loont. Energieleveranciers stunten regelmatig met de prijzen, en er valt veel voordeel te behalen als u van energiemaatschappij wijzigt.

Vergelijken

Waar kunt u eenvoudig energieleveranciers vergelijken? Wij hebben enkele vergelijkingssites op een rij gezet.
Energieleverancier.net
Energieleverancier kiezen
Vergelijk energie
Energie vergelijken
Energietarieven vergelijken
Gas water licht
Energieprijzen

Categories: Energie Tags: