Kom meer te weten over ...

Alles weten over ‘Tuin’

Gazon onderhouden

February 21st, 2014 No comments

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Het wordt weer langzaam lente. Tijd om de tuin in te gaan en heerlijk te tuinieren. De basis van een tuin begint bij de tegels, stoep of gazon. Vooral een gezond gazon vraagt het hele jaar door om onderhoud. Hier vind je alle informatie die je moeten weten voor het onderhouden van een mooie en frisgroene tuin. Veel gazons worden tegenwoordig gelegd uit kant-en-klare graszoden of -matten.

gras0

Graszoden

Er zijn drie veel voorkomende soorten graszoden, ieder met andere doeleinden en kenmerken.

  • Speelgazon: deze grassoort is de meest gebruikte grasmat en heeft een dichte structuur waardoor het gazon mooi blijft.

  • Sportgazon: deze grassoort is gemaakt voor sportlocaties of speelveldjes. Ze zijn speciaal voor intensief gebruik en wat minder gericht op het mooie en sierlijke aspect.

  • Siergazon: dit wordt toegepast bij velden waar nauwelijks mensen op lopen. Deze zijn specifiek voor de sier.

Voor veel mensen is een speelgazon de meest gebruiksvriendelijke variant en deze komt het vaakst voor, daarom is deze soort het uitgangspunt voor de tips over het onderhoud.

Drie stappen om het gazon goed te onderhouden

Het is belangrijk om regelmatig de tuin bij te houden. Dit voorkomt moeilijkheden en intensieve maatregelen. Met deze 3 basisstappen is het mogelijk om een gazon in perfecte staat te hebben.

1. Gras maaien

Voor een goede onderhoud van het gazon is gras maaien belangrijk, vooral omdat het dan mooi vol en dicht blijft. Een grasmat moet gemaaid worden als het dubbel zo lang is geworden na de vorige beurt. Dus stel het gras is 5 cm na het maaien, dan moet de tuin weer gemaaid worden als het gras 10cm is. In het groeiseizoen (mei tot en met juli) moet dit het meest intensief en is dat ongeveer 1 keer per week.

2. Bemesten

Een gazon moet gevoed worden, dit voorkomt mosgroei, onkruid en kale plekken. Een grasmat kan het beste met minimaal 3 keer per jaar met organische of langzaam werkende meststof worden bewerkt. Het is belangrijk dat je de juiste meststof en hoeveelheid gebruikt. Naast bemesten is het strooien van kalk ook belangrijk om de juiste PH- waarde voor het gras te creëren . Deze ligt tussen de 5,5 en 6,5.

3. Onkruid bestrijden

Het is belangrijk dat als je onkruid vindt in het gazon je dit meteen bij de wortel gaat verwijderen. Onkruid wordt verspreidt via de wind en is niet altijd tegen te gaan. Toch kun je, door het gazon regelmatig bij te houden en te bemesten het beperken.

Houd deze 3 stappen in de gaten en geniet iedere dag van een mooie, frisgroene en fijne tuin.

Categories: Tuin Tags:

Stratenmaker

July 16th, 2013 No comments

Optimaal genieten van de tuin begint bij een goede aanleg. Niet alleen van het groen, maar ook van de verharding. Het aanleggen van sierbestrating kan jouw tuin enorm opfrissen. Naast het aanleggen bestrating kun je ook een nieuwe tuin aanleggen. Meestal wordt dit gedaan door een hovenier. Een stratenmaker is echter een specialist op het gebied van het leggen van stenen.

Deze vakman legt bijvoorbeeld stenen op zo’n manier dat de bestrating ‘duurzaam’ wordt. Dit worden zogeheten legpatronen genoemd. Daarnaast beschikt een stratenmaker over de juiste materialen en kennis om jouw tuin om te toveren in iets moois. Zelf je eigen tuin bestraten is meestal onbegonnen werk. Om voor een mooi patroon te zorgen huur je een bestrater in.

Maar wat zijn de kosten dan eigenlijk? De kosten van een stratenmaker kunnen enorm verschillen. Meestal betaal je tussen de 25,- euro en 55,- euro per uur. Er kan ook gerekend worden per vierkante meter. In dat geval betaal je tussen de 8 en 15,- euro. Gezien het feit dat elke bestrater andere prijzen hanteert doe je er verstandig aan om stratenmakers te vergelijken. Lees meer over stratenmakers op offerte adviseur.

Categories: Tuin Tags:

Tips voor een geslaagd tuinfeest

July 20th, 2012 No comments

In de zomer is het erg gezellig om een tuinfeest te geven. Maar bij een tuinfeest komen weer hele andere dingen kijken dan bij een feestje wat u gewoon binnen viert. Hieronder staan een aantal tips, en wanneer u hier rekening mee houdt, kan er inderdaad gesproken worden van een geslaagd tuinfeest. Waar de gasten hopelijk nog lang over zullen napraten.

Versiering en verlichting

Een feest gaat altijd gepaard met mooie versiering. Wanneer u kiest voor een bepaald thema kan de versiering ook helemaal in die stijl zijn. Maar ook zonder een themafeest is versiering leuk, zoals slingers, ballonnen en ook mooie bloemen en planten. Verlichting kan en mag bij een tuinfeest natuurlijk ook niet ontbreken. Zeker niet wanneer deze tot diep in de nacht duurt. Gezellige lantarens, fakkels en sfeerverlichting maken uw tuin helemaal af.

Lekker eten en drinken

Bij een gezellig tuinfeest hoort lekker eten en drinken. Wanneer het feest wat later in de avond begint volstaan kleine hapjes, maar wanneer het feest al eerder losbarst zult u ook voor een volledige avondmaaltijd moeten zorgen. U kunt zelf heel de dag in de keuken staan kokkerellen of ervoor kiezen om een buffetje te laten komen of een BBQ te organiseren. Wanneer u vindt dat ook hier teveel tijd in gaat zitten, kunt u zelfs een barbecue huren, zodat alles tot in de puntjes geregeld wordt voor u.

En drinken spreekt voor zich, genoeg frisdrank en ook zeker genoeg alcoholische versnaperingen. Het is ook erg leuk om zelf een lekkere sangria, een bowl met vers fruit of kleurrijke cocktails te maken.

Nederland kikkerland

In Nederland kunnen we er jammer genoeg niet altijd van uitgaan dat we, wanneer we een tuinfeest organiseren, ook werkelijk goed weer hebben. Houd hier dan ook rekening mee bij de organisatie. Zorg ervoor dat een gedeelte van de tuin overdekt kan worden met bijvoorbeeld een partytent voor wanneer het gaat regenen. Dekentjes komen ook goed van pas wanneer het wat frisser wordt in de avond. Want u wilt natuurlijk niet dat uw feest in het water valt, omdat al uw gasten gaan lopen.

Gepaste muziek

Bij een feestje hoort muziek. Pas de muziek aan aan de gasten en de sfeer van het feestje. Is het meer een loungefeestje of heeft het een heel ander thema. Door muziek komen de gasten namelijk al snel in de sfeer die u voor ogen heeft.

En natuurlijk mogen de gasten niet ontbreken. Met bovenstaande tips en een gastenlijst vol met gezellige mensen bent u verzekerd van een geslaagd tuinfeest.

Gevonden op:

Categories: Culinair, Tuin Tags:

Tuin

September 16th, 2011 No comments

Lees tips over het onderhouden en inrichten van uw tuin. Wanneer moet u snoeien? Welke planten kan u het beste in uw tuin opnemen? Lees informatie over erfafscheidingen en dergelijke.

En wilt u planten kopen? Kijk eens op Planten online kopen.

Categories: Tuin Tags: