Zomerbanden opslaan

Hoe houd je je zomerbanden in goede conditie?

Met zomerbanden ben je voorbereid op de weg-omstandigheden in het voorjaar en de zomer. Goede zomerbanden zijn niet goedkoop. Het is dus belangrijk om ze in topconditie te houden zodat ze lang mee gaan. Hoe kun je dat het beste doen?

Juiste banden

Allereerst zorg je natuurlijk dat de juiste banden onder je auto zijn gemonteerd. Dat betekent: banden laten monteren met de juiste load-index en snelheidsindex. Zo voorkom je te hoge slijtage en overbelasting van de banden. Kijk bij de montage ook altijd naar de DOT-codering op de band, die de productiedatum weergeeft. Het klinkt zo logisch en simpel, maar veel consumenten vergeten toch dit gedetailleerd te checken. Als je een oude band monteert, dan kan deze een kortere levensduur hebben.

Bandenspanning

Om de slijtage aan het zomerbandenprofiel tot een minimum te beperken, moet je ook zorgen dat de bandenspanning altijd goed is. De juiste bandenspanning vind je in het instructieboekje van je auto of op een sticker bij de bestuurdersstoel of de tankdop. Controleer elke maand de bandenspanning en pomp je banden op als dat nodig is. Zo gaan ze langer mee.

Sla je zomerbanden op de juiste manier op

Als het weer tijd wordt voor winterbanden, dan verdwijnen de zomerbanden naar de opslag. De manier van opslaan heeft veel invloed op de levensduur van de band. Hoe kan je je banden goed opslaan? Verpak je autobanden altijd in een speciale hoes om te voorkomen dat het rubber uitdroogt. Verder is het aan te raden om je banden binnen en bij een constante temperatuur op te slaan. Sterke temperatuurwisselingen zorgen dat er eerder scheurtjes in het rubber ontstaan, waardoor de band harder slijt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *