Alles over campers

Deze beknopte beginnershandleiding over campers is bedoeld voor iedereen die nieuw is op het gebied en meer wil weten over campers. Het is ook voor degenen die zich afvragen of met een camper reizen iets voor hen is. Er zijn talloze redenen waarom jij er graag even helemaal tussenuit wilt, maar is een camper daarvoor ook het meest geschikte vervoermiddel?

Wat is een camper?

Een camper is een groot recreatievoertuig dat, afhankelijk van de grootte van het voertuig, veelal ruimte en voorzieningen biedt voor tussen de twee en acht personen. Het kan er soms uitzien als een klein appartement of huis en beschikt in sommige gevallen over alle mogelijke luxe die je maar kunt wensen. Het bevat een keukengedeelte, bedden, veel opbergruimte, badkamer faciliteiten en een stuurcabine voorin voor de bestuurder en één passagier.

Het leven is aangenaam in een camper

Met meer ruimte en een scheiding tussen de rij en woonruimte, kan het leven in een camper behoorlijk aangenaam zijn. Als je een camper huurt of bezit, dan kun je nadat je deze geparkeerd hebt, gewoon achterin jouw huis op wielen stappen, een kopje thee zetten of een drankje uit de koelkast halen. Bij sommige grotere camper modellen kun je, als het bedtijd is, misschien wel direct onder de dekens in een opgemaakt bed duiken. 

In een compacte camper of camperbus is dit veelal een ander verhaal. Als jij hier eenmaal mee geparkeerd staat, moet je waarschijnlijk eerst het dak openklappen, de stoelen draaien, tafels uitklappen en de keuken afdekkingen omhoog klappen om je busje van voertuig naar een slaapkamer te transformeren. Er zijn daarnaast misschien nog een aantal trucjes nodig om van de eettafel een bed te maken. Veel eigenaren zeggen dat dit deel uitmaakt van het plezier van het leven in zo’n camper. De bezitters van grotere campers beweren echter dat het gemak altijd voorop staat!

Voor wat voor type camper te kiezen

De behoeften van ieder persoon is anders, wat betekent dat de lijst met functies die jij graag in jouw camper wilt zien, niet hetzelfde is als die van een ander. In plaats daarvan zijn de kenmerken die jij voor jouw ideale camper kiest afhankelijk van het type camper waar je voor wilt gaan.

Dat is ook verbonden met het feit hoe jij het liefst kampeert. En wat je van plan bent met de camper te doen als je op reis bent, en hoe jij jouw camper gaat gebruiken. Het budget is uiteraard ook een hele bepalende factor.

Je kunt in dit geval het beste er even goed voor gaan zitten en een lijst creëren van de dingen die je graag zou willen hebben. En dit bovendien vergelijken met de campervoorzieningen die je absoluut nodig hebt. Idealiter wil je een goede balans tussen beide vinden. Om je te helpen een beslissing over de beste camper voor jou te nemen, vind je hieronder een lijst met enkele functies waar je zeker rekening mee wilt houden:

  • De slaapplaatsen. Hoeveel bedden heb je nodig en wil je liever dat ze op hun plaats blijven of opgevouwen worden als ze niet worden gebruikt?
  • De zitplaatsen. Hoeveel mensen zullen er in jouw camper reizen? Is een vaste eethoek essentieel? Of wil je een fijne zithoek waar je heerlijk kunt ontspannen en tv kunt kijken?
  • Het keukengedeelte. Je hebt absoluut een keukengedeelte nodig met een koelkast, gootsteen en kooktoestel. Maar de grootte daarvan is sterk afhankelijk van de grootte van je camper.
  • De opbergruimte. Er zijn campers met veel ruimte, maar ook campers waar niet veel opbergruimte voor handen is. Om jou verder te helpen om te bepalen hoeveel opslagruimte je echt nodig hebt, moet je aan het volgende denken:
    Hoeveel keukenraad en etenswaren wil je meenemen? En hoeveel kleding? Ga je elke dag uit eten, of vul je je camper met je eigen eten?
  • De badkamer. Camperbusjes hebben mogelijk geen badkamer. Andere campers bevatten vaak een kleine afgesloten ruimte waarin je op het toilet kunt zitten en deze ook als doucheruimte kunt gebruiken. Een grotere camper biedt soms ruimte voor een klein bad of aparte douche en een wastafel.
  • Belangrijke voorzieningen. Je hebt altijd een bepaalde vorm van stroom nodig. De aansluitingen hiervoor zijn over het algemeen standaard. Maar als je van plan bent om ‘off-grid’ te kamperen, dan heb je ook zeker een alternatieve stroombron nodig. Zoals een extra accu of zonnepanelen. Een andere standaard voorziening is stromend water. De meeste campers hebben gelukkig schoonwatertanks en aparte tanks voor afval.
  • Een airconditioning. Dit is een functie die steeds vaker voorkomt. Het is een mooie luxe om in je camper te hebben, maar het vraagt wel om veel stroom!

Enzo

Iedereen die ooit een camper in zijn of haar bezit heeft gehad, zal maar al te blij zijn om jou te vertellen dat dit de beste investering was die hij of zij ooit heeft gedaan. Maar zoals je nu al begrijpt, zijn er ook veel dingen waar je zeker goed over moet nadenken voordat je er zelf de sprong in waagt.

Je moet daarom altijd eerst voldoende onderzoek doen en lang en diep nadenken over elk aspect van jouw aankoop. Ofwel de grootte van de camper tot het aantal bedden en andere mogelijkheden. Deze mini handleiding heeft jouw ogen hiervoor al redelijk geopend.