ChatGPT is bijzonder snel uitgegroeid tot één van de belangrijkste technologische lanceringen sinds de originele Apple iPhone ons in 2007 vergezelde. Deze unieke chatbot is nu zelfs de snelst groeiende app ooit. Waarbij het in slechts twee maanden tijd door 100 miljoen gebruikers gebruikt werd!
Wat is ChatGPT?
Voor iedereen die nog steeds in het duister tast, kunnen we vertellen dat ChatGPT in wezen een zeer krachtige AI chatbot is. Door machine learning te gebruiken om snelle reacties op tekstberichten te activeren, kan deze app niet alleen vragen beantwoorden, code schrijven en teksten produceren. Het kan daarnaast ook kookrecepten bedenken, gegevens analyseren en allerlei interessante ideeën genereren voor alles wat je maar kunt bedenken.
ChatGPT is een geavanceerd AI taalmodel dat door OpenAI is ontwikkeld. Dit is een Amerikaans onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie (AI). Het vertegenwoordigt een aanzienlijke sprong voorwaarts in natural language processing, of in het Nederlands natuurlijke taalverwerking. Waardoor AI op een gemoedelijke manier coherente, contextueel relevante en bijna menselijke tekst reacties kan genereren.
Hoe werkt ChatGPT?
ChatGPT draait op de Generative Pre-trained Transformer (GPT). Dit is een architectuur voor taalmodellen, die gespecialiseerde algoritmen gebruikt om patronen binnen gegevensreeksen te vinden. Het gebruikte daarvoor oorspronkelijk het GPT-3 taalmodel, wat de derde generatie is van het GPT neuraal netwerk machine learning-model.
ChatGPT gebruikt nu echter het GPT-3.5 model, dat een verfijningsproces voor zijn algoritme omvat. ChatGPT Plus maakt bovendien gebruik van GPT-4. Deze biedt een snellere responstijd en de mogelijkheid van het gebruik van plug-ins.
GPT-4 kan ook complexere taken aan dan de eerdere modellen, zoals het beschrijven van foto’s, het genereren van bijschriften voor afbeeldingen en het creëren van gedetailleerdere reacties tot 25.000 woorden.
Wat zijn de beperkingen van ChatGPT?
Ondanks dat het bovengenoemde er allemaal behoorlijk indrukwekkend uitziet, heeft ChatGPT nog steeds beperkingen. Gebruikers moeten sommige vragen soms meerdere keren herformuleren voordat ChatGPT hun precieze bedoeling begrijpt.
Maar een nog grotere beperking is het gebrek aan kwaliteit in de antwoorden die het in sommige gevallen oplevert. Responses die in eerste instantie plausibel klinken, maar in de praktijk niet kloppen of overdreven verwoord kunnen zijn.
Dit komt doordat ChatGPT het nalaat om opheldering te vragen bij dubbelzinnige vragen. Het AI taalmodel model raadt in plaats daarvan helaas alleen maar wat het denkt dat de vraag betekent. Iets wat tot onbedoelde antwoorden op vragen kan leiden.
Waarom maken sommige mensen zich zorgen over ChatGPT?
Er zijn regelmatig mensen die hun bezorgdheid uiten over het feit dat AI chatbots de menselijke intelligentie vervangen of degenereren. Deze intelligente chatbot kan bijvoorbeeld binnen enkele seconden efficiënt (hoewel niet noodzakelijkerwijs nauwkeurig) een artikel over elk gewenst onderwerp schrijven. Waardoor de noodzaak voor een menselijke schrijver mogelijk wordt geëlimineerd.
Dezelfde chatbot kan zelfs binnen enkele seconden een complete essay of proefschrift schrijven. Daardoor wordt het voor onder andere studenten gemakkelijker om vals te spelen of te voorkomen dat ze goed leren schrijven. Dit heeft ertoe geleid dat sommige scholen de toegang tot ChatGPT hebben geblokkeerd.
Een ander probleem met de AI chatbot, dat we hierboven al aangaven, is de mogelijke verspreiding van desinformatie. Dat komt doordat de bot geen directe verbinding met het internet heeft, waardoor het fouten kan maken in de informatie die het deelt. Als je ChatGPT confronteert met duidelijke fouten, krijg je de opmerking terug: “Je hebt gelijk, dit klopt niet.” Altijd handig om feiten te dubbelchecken.
Hoe kan ik direct met ChatGPT aan de slag gaan?
Dat is bijzonder eenvoudig. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is naar chat.openai.com in je webbrowser surfen. Je wordt hier vervolgens gevraagd om een account aan te maken. En voilà: je kunt er direct mee aan de slag gaan.
De GPT-3.5 AI tool is volledig gratis te gebruiken, maar voor de geavanceerdere GPT-4 versie moet je betalen. Als je bovendien beter wilt worden in het gebruik van deze unieke AI chatbot tool, dan zijn daar ook diverse online lessen en artikelen met aanwijzingen voor. We wensen je alvast veel creatief AI plezier toe!