Alles over fitness

Iedereen wil graag fit zijn, want dit maakt je een stuk gezonder. Zo is fitnessen de ultieme oplossing als we ons gewicht onder controle willen houden, onze stress willen verlagen en het risico op hartziekten en kanker willen verkleinen. We gaan samen bekijken wat fitness is, wat de voordelen zijn en enkele leuke feitjes. Lees je mee?

Wat is fitness?

Fitness is een woord dat regelmatig in iemands vocabulair voorbij komt. Maar wat betekent dit begrip nu eigenlijk? Een goede omschrijving van fitness kan zijn: 

Fitness is een activiteit die ervoor zorgt dat je conditie verbetert, die zorgt voor vetverbranding en helpt om je krachten te vergroten. Soms verwijst iemand naar het gebruik van fitnessapparaten in een sportschool maar ook een gewoon stuk wandelen kan prima vallen onder fitness. 

De voordelen van fitness

Een regelmatige lichaamsbeweging is één van de belangrijkste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. Fysiek actief zijn kan niet alleen je gezondheid verbeteren maar het kan daarnaast de botten plus spieren versterken en jouw vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren te verbeteren.

Er zijn bovendien maar enkele levensstijl keuzes die net zo’n grote impact op jouw gezondheid hebben als het doen van fysieke activiteit. Vooral voor volwassenen die zo minder zitten en enige mate van matige tot zware fitness activiteiten verrichten, profiteren zo van al deze gezondheidsvoordelen. Iedereen kan ook de gezondheidsvoordelen van fitness ervaren. De leeftijd, capaciteiten, etniciteit, vorm of grootte doen er hierbij absoluut niet toe! Als je hier meer over wilt lezen, kijk dan op de website ftifitmagazine

Enkele interessante feiten over fitness

  • Het menselijk lichaam heeft 650 spieren, waarvan het hart de sterkste is.
  • Voor bijna elke halve kilo spiermassa die erbij komt, verbrandt het lichaam elke dag 50 extra calorieën.
  • Een mens loopt gemiddeld 120.000 kilometer tijdens zijn of haar leven.
  • Door te sporten voel jij je energieker omdat er endorfine in het bloed vrijkomt.
  • Fitnessen helpt mee stress te verlichten doordat het een ontspanningsreactie produceert.

Daarnaast zorgt fitness voor een behoud van een goede fysieke conditie terwijl het sommige aandoeningen helpt voorkomen. Door te sporten kan de lichaamssamenstelling zonder meer veranderen zonder dat dit je gewicht verandert.

De spierkracht neemt bij fitnessen toe als gevolg van vezelhypertrofie en neurale veranderingen. Rekken tijdens het fitnessen kan daarnaast de flexibiliteit van een persoon aangenaam vergroten, terwijl dit gelijk een aantal medische klachten kan verlichten.

Het belang van fitness

Zoals al hierboven aangegeven is de juiste hoeveelheid aan fysieke activiteit en lichaamsbeweging voor ieder individu van top belang. Kinderen, adolescenten en volwassenen van alle leeftijden hebben dus allemaal een regelmatige lichaamsbeweging nodig. Dit bevordert een goede gezondheid en je moet zonder meer gedurende alle fasen van je leven actief blijven, ongeacht je lichaamstype of BMI. Hieronder noemen we nog een aantal specifieke voordelen van het regelmatig fitnessen.

Het verhoogt je levensverwachting

Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een regelmatige fysieke activiteit de levensverwachting verhoogt en het risico op voortijdige sterfte verkleint. Er bestaat echter geen magische formule die de uren van fysieke activiteit in gewonnen levensuren vertaalt. Maar de onderzoeken suggereren wel dat de mensen die actiever zijn doorgaans gezonder zijn en langer leven.

Het vermindert je risico op letsel

Regelmatige fitnessen verhoogt de spierkracht, botdichtheid, flexibiliteit en stabiliteit. Deze lichamelijke fitheid kan jouw risico op en veerkracht bij accidentele verwondingen flink verminderen. Iets wat vooral geldt naarmate je ouder wordt. Sterkere spieren en een beter evenwicht zorgen er bovendien voor dat je minder snel uitglijdt en valt. En sterkere botten zorgen er uiteraard voor dat je minder snel bot blessures oploopt als je per ongeluk valt.

Het verbetert je kwaliteit van leven

Een sedentaire levensstijl en een gebrek aan fysieke activiteit kunnen zonder twijfel een tol eisen van iemands lichaam. Lichamelijke inactiviteit wordt daarnaast vaak in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker, talrijke chronische ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen. Het is echter ook aangetoond dat fitnessen het humeur en de geestelijke gezondheid verbetert en tal van gezondheidsvoordelen biedt. En je kunt door fysiek fit te blijven soms ook dingen doen die je anders misschien niet zou kunnen doen.

Het houdt je actief

Door actief en gezond te blijven, kun je diverse activiteiten doen waarvoor een bepaald niveau van fysieke fitheid vereist is. Wandelen naar de top van een berg is bijvoorbeeld een lonende ervaring die een groot gevoel van voldoening geeft. Maar er zijn genoeg mensen die dit vanwege fitness beperkingen niet kunnen ervaren. Actief blijven betekent natuurlijk ook dat het gemakkelijker is om actief te blijven naarmate je een dagje ouder wordt.

Het optimaliseert je gezondheid

Er zijn talloze gezondheidsvoordelen aan een fysieke fitheid verbonden. Regelmatig fitnessen en andere fysieke activiteiten uitvoeren bevordert sterke spieren en botten. Het verbetert daarnaast iemands ademhaling en de cardiovasculaire plus algehele gezondheid. Actief blijven kan je bovendien helpen een gezond gewicht te behouden en jouw risico op diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker en hartziekten te verminderen. Met andere woorden: actief blijven is een cruciaal onderdeel van het behoud van een goede gezondheid en welzijn!

Kortom

Fitness betekent over het algemeen voor ieder persoon iets anders. De belangrijkste boodschap van het begrip fitness is, dat het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging de gezondheid aangenaam ten goede zal komen. En hoe meer iemand aan beweging doet, hoe gezonder deze persoon eruit ziet en zich ook zo zal voelen!

 

Bron: Foto van Freepik